Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΟλοκληρώθηκε το «Εξοικονομώ» στους ΟΤΑ

Ολοκληρώθηκε το «Εξοικονομώ» στους ΟΤΑ

Ολοκληρώθηκε μετά από καθυστερήσεις και αρκετές δυσκολίες το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα» και των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των Περιφερειών Μεταβατικής Στήριξης του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Συνολικά ολοκληρώθηκαν 59 πράξεις κόστους 23,4 εκατ. ευρώ και με συνολικό συγχρηματοδοτούμενο ποσοστό ύψους 92,4%.

Το πρόγραμμα αφορούσε σε παρεμβάσεις σε δημόσια κτίρια, σχολεία και δημόσιους χώρους και έγιναν έργα  εξοικονόμησης ενέργειας όπως είναι η αναβάθμιση συστημάτων ψύξης/θέρμανσης, η αντικατάσταση κουφωμάτων, η εφαρμογή μονώσεων, οι υπηρεσίες διαχείρισης ενεργειακών αναγκών, η εγκατάσταση μηχανισμών εξοικονόμησης, η υλοποίηση καμπάνιας για την ενημέρωση του κοινού για τη χρήση φιλικών πρακτικών προς το περιβάλλον όπως είναι η εναλλακτική μετακίνηση  κλπ.

Η ολοκλήρωση του προγράμματος συνέβαλε σε 37,2% εξοικονόμηση ενέργειας και σε μείωση εκπομπών CO2 9,8 kt ετησίως. Οι θέσεις εργασίας για την υλοποίηση και ολοκλήρωση των πράξεων ανήλθαν στα 183,15 ισοδύναμα ανθρωποέτη.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), οι προκλήσεις και οι δυσκολίες που παρουσιάστηκαν είχαν ως αποτέλεσμα σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση του Προγράμματος. «Η έναρξη υλοποίησης των Πράξεων καθυστέρησε, μεταξύ άλλων, διότι απαιτήθηκε η έκδοση μιας σειράς Υπουργικών Αποφάσεων καθώς και η διενέργεια άλλων διοικητικών ενεργειών προκειμένου να διευθετηθούν διαδικαστικά θέματα απαραίτητα για την έναρξη υλοποίησης των πράξεων και κυρίως την χρηματοδότηση τους (ενδεικτικά αναφέρεται ότι με το νόμο Ν.4203/01.11.2013 επετεύχθη αύξηση χρηματοδότησης από 70% σε 100%). Η μη άμεση ενεργοποίηση των σχετιζόμενων με το έργο υπηρεσιών, η πολυμερισμένη ευθύνη και η διάχυση των αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων, η πολυπλοκότητα των κανονιστικών κειμένων, η παρεμβολή προσθετών σταδίων ωρίμανσης μεταγενέστερα, η νομοθετική ρύθμιση για εξαίρεση από τον ΚΕΝΑΚ και η εξυγίανση του χρηματοδοτικού προγράμματος ήταν μερικά ακόμη από τα ποικίλα προβλήματα που παρουσιάστηκαν», αναφέρεται σχετικά.

 

insider.gr

RELATED ARTICLES