Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΟ Γ. Τσιρώνης προτείνει περιορισμούς στη δόμηση και κατεδαφίσεις στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Ο Γ. Τσιρώνης προτείνει περιορισμούς στη δόμηση και κατεδαφίσεις στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

 

kypar kolp

Αυστηρότερο καθεστώς προστασίας, περιορισμούς στη δόμηση και τις συνήθεις…κατεδαφίσεις περιλαμβάνει η πρόταση για την οικολογικά ευαίσθητη περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου, που παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνης.

Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση δεκαπέντε ημερών, προωθείται υπό την απειλή της καταδίκης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Τον περασμένο Απρίλιο το ΣτΕ είχε χαρακτηρίσει «μη νόμιμο» το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης και είχε υποβάλει σοβαρές παρατηρήσεις για τις περισσότερες ρυθμίσεις.

Η παράκτια ζώνη της δυτικής Ελλάδας, από το δάσος της Ζαχάρως ώς τις θίνες της Κυπαρισσίας, περιλαμβάνει τρεις προστατευόμενους οικότοπους ευρωπαϊκής σημασίας.

Είναι από τις σημαντικότερες ζώνες αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα στη Μεσόγειο και διαθέτει σπουδαία παράκτια βλάστηση όπου έχουν καταγραφεί περισσότερα από 130 είδη πτηνών, από τα οποία τα 31 περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τα απειλούμενα. Υπάρχουν και οικισμοί αυθαιρέτων, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει επενδύσεις σε γη με σκοπό την κατασκευή των λεγόμενων «σύνθετων» τουριστικών καταλυμάτων.

Πρόκειται για ξενοδοχειακά συγκροτήματα με ανεξάρτητες κατοικίες που πριμοδοτούνται με υψηλούς συντελεστές δόμησης και οδηγούν σε «τσιμεντάρισμα» προστατευόμενων περιοχών.

Οι προτάσεις που παρουσίασε χθες ο Γ. Τσιρώνης, καθώς και οι επικεφαλής των υπηρεσιών του υπουργείου, Μάρθα Κρητικού και Κατερίνα Στυλογιάννη, προβλέπουν τα εξής:

◼ Θεσμοθετείται «Προστατευόμενη Περιοχή Φύσης» και εγκαταλείπεται ο χαρακτηρισμός «μητροπολιτικό πάρκο», που προέβλεπε το προηγούμενο σχέδιο, το οποίο περιελάμβανε πιο ελαστικούς κανόνες προστασίας και γι’ αυτό είχε απορριφθεί από το ΣτΕ. Το ακυρωτικό δικαστήριο είχε ταχθεί υπέρ της δημιουργίας εθνικού πάρκου, αλλά το υπουργείο θεωρεί ότι οι σχετικές διατάξεις του νόμου για τη βιοποικιλότητα είναι ασαφείς και επιπλέον δεν διαθέτει επαρκή έκταση.

◼ Δημιουργούνται δύο βασικές ζώνες. Στην πρώτη, της απόλυτης προστασίας, εντάσσεται η παράκτια ζώνη, οι αμμοθίνες στις εκβολές του Αλφειού και της Νέδας ώς το ρέμα Μπραζέρι, καθώς και οι ακτές της Κυπαρισσίας. Προβλέπεται απαγόρευση της δόμησης και επιτρέπονται μόνον ελαφριές κατασκευές για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Στη δεύτερη ζώνη αγροτικού τοπίου παρέχεται δικαίωμα δόμησης, αλλά μόνον σε οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 20 στρεμμάτων. Η ίδια έκταση απαιτείται για τη δημιουργία νέων ξενοδοχείων, όπου η κάλυψη θα περιορίζεται στο 20%, ενώ απαγορεύεται η κατασκευή σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων.

◼ Παύουν να ισχύουν οικοδομικές άδειες που δεν έχουν υλοποιηθεί ώς τη θεσμοθέτηση του διατάγματος. Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχει επιβληθεί στην περιοχή αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και οικοδομικών εργασιών, που λήγει στις 18 Ιουνίου.

«Θα έχουμε κατεδαφίσεις αυθαιρέτων», προανήγγειλε ο Γ. Τσιρώνης, που δεν δεσμεύτηκε σε χρονοδιάγραμμα και έσπευσε να διευκρινίσει ότι η αρμοδιότητα ανήκει στην αποκεντρωμένη διοίκηση.

Αφορούν κυρίως παράνομα κτίσματα στο Επιτάλιο και τον Αγιο Νικόλαο, για τα οποία υπάρχει σαφής προτροπή για κατεδάφιση από το ΣτΕ, ενώ θα ακυρωθούν δρόμοι (π.χ. στην περιοχή της Ελαίας) που έχουν διαμορφωθεί χωρίς νόμιμες διαδικασίες.

Και οι δήμαρχοι σκέφτονται… τον τουρισμό

ΑΡΧΕΛΩΝ

«Θα χρειαστούμε λίγο χρόνο να μελετήσουμε το διάταγμα, τους χάρτες που περιλαμβάνει, τους όρους. Μετά θα μπορούμε να μιλήσουμε γι’ αυτό», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Παναγιώτα Θεοδώρου, συντονίστρια θεμάτων διαχείρισης περιβάλλοντος της οργάνωσης «Αρχέλων», η οποία προστατεύει τις χελώνες καρέτα καρέτα στον Κυπαρισσιακό.

«Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πήρε σχεδόν ένα χρόνο στην κυβέρνηση να καταθέσει το διορθωμένο διάταγμα και αφού προηγήθηκαν οι διαδικασίες επιβολής προστίμου απ’ την Ευρώπη. Αραγε, έχουμε την πολυτέλεια να πληρώνουμε πρόστιμα τέτοιες εποχές;», αναρωτιέται η κ. Θεοδώρου.

Με ενδιαφέρον πάντως αναμένονται οι τοποθετήσεις των δημάρχων που έχουν ιδρύσει ένα Δίκτυο για τον Κυπαρισσιακό και είναι ενάντιοι στην ανακήρυξή του σε εθνικό πάρκο, κυρίως του δημάρχου Τριφυλίας, Π. Κατσίβελα, ο οποίος στο παρελθόν έχει κατηγορήσει ανοιχτά την οργάνωση «Αρχέλων» πως, με τις «παγκόσμιες διασυνδέσεις» που έχει, κάνει κουμάντο στον Κόλπο.

Η αλήθεια είναι πως με το νέο διάταγμα απαγορεύονται από τις προστατευόμενες περιοχές ωοτοκίας της καρέτα καρέτα οι καντίνες που τα βράδια μετατρέπονταν σε μπιτς μπαρ, με τη μουσική στη διαπασών και με τα φώτα να αποπροσανατολίζουν τις θαλάσσιες χελώνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη συνάντησή τους οι δήμαρχοι της περιοχής ανέπτυξαν το όραμά τους για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, το οποίο αναλώνεται στο τρίπτυχο τουρισμός-παροχή υπηρεσιών-αγροτική παραγωγή.

Τοποθέτηση για το θέμα έκανε και ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Ε. Κοτζιάς, παρά το γεγονός ότι η πόλη του δεν έχει καμία σχέση με την επίμαχη περιοχή και είναι απορίας άξιον με ποια ιδιότητα συμμετέχει στο εν λόγω δίκτυο.

Στη συνάντηση ακούστηκε ωστόσο και το όνομα του εφοπλιστή Πέτρου Παππά, ο οποίος παράνομα στο παρελθόν προχώρησε σε εργασίες διάνοιξης δρόμων στην Ελαία, προκειμένου να χτίσει 60 βίλες σε μια έκταση 308 στρεμμάτων, η οποία βρίσκεται μέσα στην προστατευόμενη περιοχή με κωδικό GR2550005 και ονομασία «Θίνες Κυπαρισσίας-Νεοχώρι-Κυπαρισσία».

«Αν θα χτίσει ο Παππάς ή όχι, έχει πάρει διαστάσεις για όλον τον Κυπαρισσιακό. Αναγάγαμε μια επένδυση σε μέγα ζήτημα και από εκεί ξεκίνησε το κακό κι έχουν διχαστεί οι τοπικές κοινωνίες», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας.

Ωραία όλα τα παραπάνω, ωστόσο είναι λίγο δύσκολο να πείσουν για τις περιβαλλοντικές τους ευαισθησίες δήμαρχοι όπου, μεταξύ άλλων στο παρελθόν, έχουν συλληφθεί επ’ αυτοφώρω να θάβουν σκουπίδια στον δρυμό της Φολόης (δήμαρχος Α. Ολυμπίας), έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με κατοίκους επειδή σιωπηλά συναίνεσαν στη δημιουργία λιγνιτωρυχείου στα όρια περιοχής Natura (δήμαρχος Τριφυλίας) κι έχουν αποτύχει να καθαρίσουν την πόλη τους από χιλιάδες τόνους σκουπιδιών, δύο χρόνια μετά την εκλογή τους (δήμαρχος Πύργου).

Πηγή:efsyn.gr/Χαρά Τζαναβάρα,Δημήτρης Τερζής

RELATED ARTICLES