Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΠάγωμα του ΦΠΑ στα νεόδμητα - Έκπτωση φόρου έως 19.200 ευρώ για...

Πάγωμα του ΦΠΑ στα νεόδμητα – Έκπτωση φόρου έως 19.200 ευρώ για επενδύσεις σε ακίνητα

Νέο τοπίο στην αγορά ακινήτων δημιουργούν οι διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου καθώς προβλέπεται αφενός έκπτωση από το φόρο έως και 19.200 ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας μετά τη λήψη εργασιών ενεργειακής λειτουργικής ή αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων που εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα, αλλά και αναστολή ΦΠΑ έως και 31-12-2020 για τα νεόδμητα ακίνητα.

Οι διατάξεις ενεργοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2020 και προβλέπουν:

1. Έκπτωση φόρου. Ο δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν από 1.1.2020 μέχρι και 31.12.2022 για τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων, μειώνουν ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο τεσσάρων ετών, σε ποσοστό 40% του ύψους τους, το φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, με ανώτατο όριο δαπάνης τις 48.000 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση για την μείωση του φόρου από το ποσό των δαπανών, αποτελεί η απόδειξή τους με νόμιμα παραστατικά και η εξόφλησή τους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, όπως, ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά, κάρτες και μέσα πληρωμής με κάρτες, πληρωμή μέσω λογαριασμού πληρωμών Παρόχων Υπηρεσιών Πληρωμών του ν. 3862/2010 και χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού.

2. Αναστολή ΦΠΑ. Με αίτηση του υποκειμένου στον φόρο, κατασκευαστή οικοδομών προς πώληση, αναστέλλεται, υποχρεωτικά μέχρι 31.12.2022, η εφαρμογή του ΦΠΑ στα ακίνητα των παραγράφων 1 και 2 α του παρόντος άρθρου. Η αναστολή αφορά το σύνολο των αδιάθετων παραπάνω ακινήτων του υποκειμένου. Μαζί με την αίτηση ο υποκείμενος υποβάλλει κατάσταση με τα αδιάθετα ακίνητα και το ποσό του φόρου που αντιστοιχεί στο κάθε ακίνητο προς διακανονισμό. Η αίτηση υποβάλλεται εντός προθεσμίας 6 μηνών από την έναρξη ισχύος των διατάξεων της παρούσας παραγράφου για τις ήδη εκδοθείσες άδειες, ενώ για άδειες που εκδίδονται από την έναρξη ισχύος των διατάξεων αυτών και εφεξής εφαρμόζεται εξάμηνη προθεσμία από την έκδοση της άδειας.

Ειδικά για τις περιπτώσεις αντιπαροχής, η εργολαβία του υποκειμένου στο φόρο κατασκευαστή οικοδομών προς πώληση προς τον οικοπεδούχο, δεν υπάγεται στο φόρο όταν ο υποκείμενος κατασκευαστής έχει υπαχθεί σε καθεστώς αναστολής του φόρου. Ειδικά για τα ακίνητα που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς αναστολής, το δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών, αναστέλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου της παραγράφου 4α του άρθρου 6.

Έλενα Λάσκαρη

euro2day.gr

RELATED ARTICLES