Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑρχιτεκτονικήΠέντε οικολογικά κτίρια που αλλάζουν την αρχιτεκτονική

Πέντε οικολογικά κτίρια που αλλάζουν την αρχιτεκτονική

Τα περισσότερα κτήρια φτιαγμένα μέσα στην τελευταία δεκαετία, συμβολίζουν μια απίστευτη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο τα νέα κτίρια κατασκευάζονται με γνώμονα τη βιωσιμότητα.

Χώροι που εκτείνονται από την Ευρώπη έως τη Νότια Αμερική κάνουν πραγματικές δηλώσεις σχετικά με το τι επιφυλάσσει το μέλλον για να διατηρηθεί η πράσινη αρχιτεκτονική διασκεδαστική αλλά και λειτουργική.

Δείτε τα πιο εντυπωσιακά παρακάτων:

1. Cube Building, Βερολίνο

Η δομή “έξυπνων γραφείων” Cube είναι μια νέα προσθήκη στον ορίζοντα του Βερολίνου που παρουσιάστηκε πέρυσι από τους αρχιτέκτονες 3xn. Έγινε πρωτοσέλιδο για τον εντυπωσιακό γλυπτικό εσωτερικό γυάλινο σχεδιασμό του, ο οποίος είναι επικαλυμμένος με ηλιακούς συλλέκτες, μαζί με τον ισχυρισμό του ότι είναι το πρώτο γραφείο της Ευρώπης συμβατό με τις απαιτήσεις του 21ου αιώνα.

2. Museum of Tomorrow, Ρίο ντε Τζανέιρο

Πάνω από 25.000 άνθρωποι επισκέφθηκαν το Μουσείο του Αύριο του Ρίο την πρώτη ημέρα των εγκαινίων του το 2015, όπου αργότερα βραβεύτηκε για την καινοτομία του από το MIPIM, έναν από τους πιο έγκριτους αρχιτεκτονικούς φορείς παγκοσμίως. Περιγραφόμενο από τον Guardian ως “μια συναρπαστική πρόσκληση να φανταστεί κανείς έναν βιώσιμο κόσμο”, το μουσείο διαθέτει κινούμενους ηλιακούς συλλέκτες σχεδιασμένους να μεγιστοποιούν τις ακτίνες του ήλιου και ένα φυσικό σύστημα κλιματισμού που απαιτεί.

3. Vancouver Convention Center, Βανκούβερ

Το Συνεδριακό Κέντρο του Βανκούβερ φιλοξενεί τη μεγαλύτερη οροφή κήπου σε ολόκληρο τον Καναδά, όπου περισσότερα από 4.000 διαφορετικά είδη φυτών ευδοκιμούν ανάμεσα στους επισκέπτες του. Το παραθαλάσσιο σκηνικό του αποτελεί μια εύστοχη υπενθύμιση ότι το κέντρο εξοικονομεί νερό που ισοδυναμεί με 300.000 καζανάκια τουαλέτας κάθε χρόνο χάρη στο ειδικό σύστημα αποδοτικότητας που διαθέτει. Η οροφή φιλοξενεί επίσης περίπου 240.000 μέλισσες που διατηρούνται υπό έλεγχο από μια υγιή ομάδα μελισσοκόμων.

4. Shanghai Tower, Σανγκάη

Ο δεύτερος ψηλότερος ουρανοξύστης στον κόσμο διαθέτει 43 διαφορετικές βιώσιμες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του εξωραϊσμού για την ψύξη του κτιρίου και ενός ελικοειδούς στηθαίου που συλλέγει το νερό της βροχής, το οποίο ανακυκλώνεται σε ένα σύστημα κλιματισμού.

5. CopenHill, Κοπενχάγη

Το CopenHill, το καθαρότερο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από απόβλητα στον κόσμο, μετατρέπει πάνω από 440.000 τόνους αποβλήτων σε καθαρή ενέργεια ετησίως. Μπορεί επίσης να είναι ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ενέργειας στον κόσμο με μια υπαίθρια πίστα σκι όλο το χρόνο στην οροφή του.

Bonus τα έργα του αρχιτέκτονα Stefano Boeri σε Μιλάνο και Κίνα που εντυπωσιάζουν με τη βιώσιμη αρχιτεκτονική τους βασισμένη στη λογική του vertical forest στο κέντρο της πόλης!

euronews, convergences.gr

 

buildinggreen.gr

RELATED ARTICLES