Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΠαίρνουν το δρόμο της ξενιτιάς οι νέοι μηχανικοί για εργασιακή εμπειρία

Παίρνουν το δρόμο της ξενιτιάς οι νέοι μηχανικοί για εργασιακή εμπειρία

engineering1

Για πρώτη φορά στα χρονικά ο κλάδος των μηχανικών δέχεται πλήγμα στο σύνολό του

Το δρόμο της ξενιτιάς παίρνουν νέοι Βολιώτες μηχανικοί. Η αναζήτηση της πολυπόθητης εργασιακής εμπειρίας τους οδηγεί σε άλλες χώρες της Ευρώπης, κυρίως Αγγλία και Γερμανία. Ο κλάδος πλήττεται στη Μαγνησία από ανεργία και υποαπασχόληση. Τεχνικά γραφεία για απασχόληση πολυπληθούς προσωπικού δεν υπάρχουν.

Το ΤΕΕ Μαγνησίας παρακολουθεί το φαινόμενο με ιδιαίτερη ανησυχία. Τη διετία 2014-2015 δέκα νέοι μηχανικοί εγγράφηκαν στο Μητρώο του ΤΕΕ και στη συνέχεια έφυγαν για εργασία στο εξωτερικό. Την ίδια στιγμή, οι εγγραφές νέων επιστημόνων στο Μητρώο την τριετία 2013, 2014, 2015 ήταν συνολικά 65.

Για πρώτη φορά στα χρονικά ο κλάδος δέχεται πλήγμα στο σύνολό του. Η οικονομική κρίση, όπως λέει η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, Νάνσυ Καπούλα, «χτύπησε» και τους πολιτικούς μηχανικούς, αρχιτέκτονες, χωροτάκτες, πολεοδόμους, τοπογράφους και τους μηχανολόγους, ηλεκτρολόγους, χημικούς, μηχανικούς περιβάλλοντος, μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών, μεταλλειολόγους, ναυπηγούς.

Τις προηγούμενες δεκαετίες ακόμη και στην πετρελαϊκή κρίση του ’73 και σε περιόδους ύφεσης μετά από εποχές αυξημένης οικοδομικής δραστηριότητας, εξηγεί η ίδια, οι νέοι μηχανικοί έβρισκαν με σχετική ευκολία τη δυνατότητα να εργαστούν σε κάποια εταιρεία, ώστε να αποκτήσουν την απαιτούμενη εμπειρία. «Ομως, σήμερα δεν υπάρχουν εταιρείες για να απορροφήσουν νέους επιστήμονες. Λόγω της πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας, τα τεχνικά μελετητικά γραφεία λειτουργούν με δύο άτομα συμπεριλαμβανομένου και του ιδιοκτήτη» συμπληρώνει.

Οι διαγραφές

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στο ΤΕΕ έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους αιτήσεις για διαγραφές από το Μητρώο του ΤΕΕ. Οπως είπε η κ. Καπούλα, τη διετία 2014-2015 κατατέθηκαν συνολικά 44 αιτήσεις για διαγραφές με τους μηχανικούς πλην μεμονωμένων περιπτώσεων να επικαλούνται καθαρά οικονομικούς λόγους. «Δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέρχονται στις ασφαλιστικές εισφορές» πρόσθεσε.

Οταν οι μηχανικοί χάνουν την ασφαλιστική τους κάλυψη στο ΤΣΜΕΔΕ, τότε τους αφαιρείται η ασφαλιστική ενημερότητα, με αποτέλεσμα να μην έχουν καμία δυνατότητα να εργαστούν. Οι οφειλές στο ασφαλιστικό ταμείο τους παγιδεύουν. Μπορούν να εργαστούν μόνο σε μία τεχνική εταιρεία υπό την προϋπόθεση ότι θα τους καλύψει το ΤΣΜΕΔΕ…

Αυτό ακριβώς το νομοθετικό πρόβλημα κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ, καθώς στα 100 χρόνια λειτουργίας του δεν είχε παρατηθεί ποτέ μηχανικοί να υποχρεώνονται σε διαγραφή.

«Επρεπε να κάνουμε θεσμικές ρυθμίσεις για τη δυνατότητα επανεγγραφής. Το θέμα προωθήθηκε κεντρικά και λύθηκε. Βέβαια για το κύριο αίτημα να παγώνει η καταβολή των εισφορών για τους μηχανικούς με αντικειμενική δυσκολία, ώστε να έχουν τη ευκαιρία να επανέλθουν μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα δύο χρόνων, το οποίο διεκδικήσαμε, δεν ελήφθη καμία απόφαση» είπε η ίδια.

Κανένα δείγμα ανάπτυξης

Η Μαγνησία μετράει συνολικά 1.600 μηχανικούς. Ωστόσο, τόσο το 2015 όσο και το ξεκίνημα του 2016 μετά από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης δεν έχει κανένα δείγμα ανάπτυξης. Η πρόεδρος του ΤΕΕ λέει ότι η έναρξη του νέου Συμφώνου Εταιρικής Απασχόλησης (ΕΣΠΑ) κρίνεται απολύτως αναγκαία περισσότερο από ποτέ.

Οπως εξηγεί, αυτή τη στιγμή οι μηχανικοί δεν έχουν κανένα αντικείμενο απασχόλησης παρά τις πολλές ειδικότητες του κλάδου και τις δυνατότητες που υπήρχαν έτσι για εύρεση εργασίας.

«Εκτός από τη βουτιά της οικοδομικής δραστηριότητας, οι μηχανικοί έχουν να αντιμετωπίσουν και την έλλειψη του χρηματοδοτικού εργαλείου που ονομάζεται ΕΣΠΑ. Εδώ και δύο χρόνια δεν υπήρχαν καν οι προσκλήσεις για την Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον και την Ενεργειακή Αναβάθμιση.

Ο μηχανικός απασχολείται σε τομείς που προσδίδουν ανάπτυξη στη χώρα. Πρέπει να εξασκείται με συνεχή ρυθμό, όπως και όλα τα επαγγέλματα που στηρίζονται σε επιστημονική βάση. Αν εξασθενήσει και άλλο ο τομέας των υποδομών, των κατασκευών, των μελετών και των έργων, τότε θα υπάρξουν προβλήματα τεχνογνωσίας.

Οι νέοι επιστήμονες δεν θα μπορούν να λάβουν την τεχνογνωσία που απαιτείται για να εξελίξουν την επιστήμη τους και το επάγγελμά τους. Το σύνολο των μηχανικών δεν θα μπορεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις της επιστήμης. Η κλίμακα των άλλων στελεχών των έργων, των τεχνητών, εργατών κτλ. οι οποίοι στηρίζονται καθαρά στην εμπειρική απασχόληση, θα αφανιστούν. Η χώρα θα μείνει χωρίς εξειδικευμένους τεχνίτες.

Η εικόνα υποαπασχόλησης – ανεργίας των μηχανικών δίνει ξεκάθαρα και την εικόνα της υφεσιακής κατάσταση στην οποία βρίσκεται η εγκλωβισμένη η χώρα» καταλήγει.

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ έχει ως προτεραιότητα την επίλυση στο μέτρου του δυνατού των προβλημάτων που μπορεί να υπάρχουν με το ΤΣΜΕΔΕ με άλλα θεσμικά ζητήματα που ουσιαστικά δυσκολεύουν ή δημιουργούν χρονοκαθυστερήσεις στις αποπερατώσεις εργασιών. Εχει επανειλημμένως καλέσει τα μέλη να απευθύνονται στη Διοίκηση του Τμήματος για οποιοδήποτε θέμα τους απασχολεί και συνεχίζει να τους προτρέπει να το πράττουν.

ΥΠΟΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ – ΑΝΕΡΓΙΑ

Λιγότεροι από ένας στους δύο στη ρύθμιση των 100 δόσεων 

Παρά τη δυνατότητα ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών με 100 δόσεις λιγότεροι από ένας στους δύο μηχανικοί με οφειλές κατάφεραν να ενταχθούν στη ρύθμιση. Η κ. Καπούλα λέει ότι το ποσοστό των ανασφάλιστων μειώθηκε στο 30% από 50% που ήταν τα έτη 2014-2015.

Η εικόνα αυτή υπάρχει παρά το γεγονός ότι αν γυρίσουμε πίσω το χρόνο, θα δούμε ότι τα έτη 2010-2011 το 98% των μηχανικών πλήρωναν κανονικά τις ασφαλιστικές τους εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ. «Το ταμείο των μηχανικών είναι το μόνο που έχει αποθεματικό και είναι βιώσιμο. Το στοιχείο αυτό καταρρίπτει και το μύθο της δήθεν υπερπληθώρας των μηχανικών» επισημαίνει.

Η πραγματική διάσταση του προβλήματος, πάντως, εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερη και θα αποκαλυφθεί στο τέλος του τρέχοντος μήνα. «Στις 31 Μαρτίου λήγει η παράταση που έχει δοθεί για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του τρέχοντος εξαμήνου» προσθέτει.

 

Πηγή: taxydromos.gr/ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

RELATED ARTICLES