Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΠαγίδα για όσους αγοράζουν αγροτεμάχιο

Παγίδα για όσους αγοράζουν αγροτεμάχιο

Στην παγίδα του νόμου που έχει στήσει η Εφορία πέφτουν μαζικά οι αγοραστές ακινήτων, καθώς καλούνται να πληρώσουν μέχρι και τρεις φορές υψηλότερο φόρο μεταβίβασης προκειμένου να αποκτήσουν χέρσα αγροτεμάχια και εκτάσεις εκτός σχεδίου χαμηλής αξίας που γειτνιάζουν με κατοικημένες περιοχές.

Για παράδειγμα, για ένα μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο αγροτεμάχιο 250 τ.μ. κοντά σε περιοχή παραθεριστικής κατοικίας, του οποίου η νόμιμη εμπορική και αντικειμενική αξία είναι 5.000 ευρώ, ο φόρος μεταβίβασης μπορεί να υπολογιστεί σε πλασματική αξία 13.500 ευρώ!

Κι αυτό γιατί η Εφορία υπολογίζει και επιβάλλει φόρο για οικοπεδική αξία -που το αγροτεμάχιο δεν έχει- μόνο και μόνο επειδή βρίσκεται κοντά στα όρια περιοχής εντός σχεδίου. Η παγίδα κρύβεται στην υποχρέωση που από τη νομοθεσία έχουν οι συμβολαιογράφοι, όταν συντάσσουν συμβόλαια αγοράς ακινήτων, να υπολογίζουν μεγαλύτερη αντικειμενική αξία για ακίνητα που με βάση το τοπογραφικό του μηχανικού βρίσκονται μεν σε εκτός σχεδίου περιοχές, αλλά για τις οποίες έχει μεν εγκριθεί Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) δεν έχει ολοκληρωθεί όμως η διαδικασία της πράξης εφαρμογής.

Είναι κι αυτό ένα από τα λάθη για τα οποία η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα έβγαζε «τρελά» εκκαθαριστικά αν τελευταία στιγμή η κυβέρνηση δεν έκανε πίσω στον συνυπολογισμό της αξίας των αγροτεμαχίων στον συμπληρωματικό φόρο.

 

ered.gr

RELATED ARTICLES