Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέα«Παγώνει» τη χρηματοδότηση κατασκευαστικών έργων η Ε.Ε.

«Παγώνει» τη χρηματοδότηση κατασκευαστικών έργων η Ε.Ε.

Την προσωρινή διακοπή πληρωμών 13,5 εκατ. σε κατασκευαστικά έργα που χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χθες. Σε αυτήν την ενέργεια προχώρησε μέχρι να λάβει επαρκείς διαβεβαιώσεις από την Ελλάδα ότι δεν λειτουργεί καρτέλ στον κατασκευαστικό τομέα και ότι όλες οι δαπάνες έχουν προκύψει ύστερα από νόμιμες διαδικασίες.

Αυτή η προσωρινή διακοπή είναι μία τυπική διαδικασία που ακολουθεί η επιτροπή όταν υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσον τα ευρωπαϊκά κονδύλια διατίθενται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και οι επιστολές με τις προειδοποιήσεις έχουν αποσταλεί στην Αθήνα από τον προηγούμενο μήνα. Χθες η επιτροπή αποκάλυψε το ποσό το οποίο θα «παγώσει» σε αυτήν τη φάση. Παρότι είναι μικρό –αυτήν τη στιγμή μόλις 13,5 εκατ. ευρώ δεν θα φθάσουν στην Αθήνα–, σε περίπτωση που οι ελληνικές αρχές δεν ξεκαθαρίσουν το τοπίο, αυτό το ποσό αυτό θα αυξάνεται. «Περιμένουμε περισσότερες πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές και θα είμαστε σε στενή επαφή μαζί τους για να ξεκινήσουν γρηγορότερα οι πληρωμές που θα ωφελήσουν την πραγματική ελληνική οικονομία».

Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει τώρα περισσότερες πληροφορίες, όσον αφορά την ύπαρξη καρτέλ στον κατασκευαστικό τομέα, από τις ελληνικές αρχές και τονίζει ότι μπορεί να χρειαστεί η ελληνική κυβέρνηση να πάρει μέτρα έτσι ώστε να ξαναρχίσουν οι πληρωμές μέσω ΕΣΠΑ.

Τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που πρέπει να κάνουν οι ελληνικές αρχές είναι τα ακόλουθα. Πρώτον, θα πρέπει να κρατήσουν ενήμερη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα επόμενα βήματα της έρευνάς τους και ιδιαιτέρως για τις αποφάσεις που θα πάρει η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού όσον αφορά τις εταιρείες που πιθανώς να εμπλέκονται σε καρτέλ.

Δεύτερον, οι ελληνικές αρχές αναμένεται να κάνουν μία λίστα με όλα τα συμβόλαια που θα περιλαμβάνουν τις δηλωμένες δαπάνες και όσα ακόμα δεν έχουν δηλωθεί αλλά μπορεί να επηρεαστούν από την πιθανή παραβίαση. Τέλος θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι τα μέτρα καταπολέμησης της απάτης και η στρατηγική από τη διοίκηση λειτουργούν αποτελεσματικά.

Η Ελλάδα επωφελείται 20 δισ. από τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την περίοδο 2014-2020. Από τη στιγμή που οι ελληνικές αρχές δώσουν ικανοποιητικές απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, οι πληρωμές θα ξεκινήσουν κανονικά.

 

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

 

kathimerini.gr

RELATED ARTICLES