Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΠαλαιά κτίρια, δρόμοι και δίκτυο ύδρευσης επλήγησαν από τον σεισμό στη Λευκάδα

Παλαιά κτίρια, δρόμοι και δίκτυο ύδρευσης επλήγησαν από τον σεισμό στη Λευκάδα

lefkada

Στις υποδομές του νησιού, ιδίως στους δρόμους και στο δίκτυο ύδρευσης, εστιάζονται οι ζημιές στη Νοτιοδυτική Λευκάδα από τον προχθεσινό, πολύ ισχυρό σεισμό. Οι πρώτες αυτοψίες δείχνουν ότι τα προβλήματα σε κτίρια περιορίζονται σε λίγες, είτε παλαιές είτε κακές, κατασκευές, όπως η εκκλησία του Κοιμητηρίου που κατέρρευσε. Οι σεισμολόγοι, πάντως, παραμένουν επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας ότι το φαινόμενο ενδέχεται να μην έχει κλείσει ακόμα τον κύκλο του.

Χθες το πρωί ξεκίνησαν οι πρωτοβάθμιοι έλεγχοι των κτιρίων από 14 ομάδες μηχανικών: τα συνεργεία της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (πρώην ΥΑΣ) του υπουργείου Υποδομών, το κλιμάκιο του ΙΓΜΕ Ηπείρου και τα μεικτά κλιμάκια μηχανικών του δήμου και εθελοντών μηχανικών από το νησί και γειτονικές περιοχές. Οπως αναφέρει ο δήμαρχος του νησιού, Κώστας Δρακονταειδής, οι περισσότερες ζημιές εντοπίζονται σε παλιά πλινθόκτιστα σπίτια στα χωριά Αθάνι, Αγιο Πέτρο, Αγιο Νικήτα και Βασιλική. Χωρίς ζημιές είναι και τα σχολεία του νησιού, που ελέγχθηκαν χθες από μηχανικούς των Κτιριακών Υποδομών (πρώην ΟΣΚ). «Μόνο το Γυμνάσιο στη Βασιλική έχει κάποια μικρά προβλήματα, όχι από τον σεισμό, αλλά… από την υγρασία», λέει ο επικεφαλής του φορέα, Ηρακλής Δρούλιας.

Στο νησί ταξίδεψε χθες ομάδα επιστημόνων από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο. «Η γενική εικόνα είναι καλή», λέει στην «Κ» ο διευθυντής του Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας, Κώστας Σπυράκος. «Τα προβλήματα εντοπίζονται στο οδικό δίκτυο και στο δίκτυο ύδρευσης. Οι κατασκευές που κατέρρευσαν ήταν είτε παλαιά, πλινθόκτιστα σπίτια, ή κακές κατασκευές, όπως η εκκλησία στο Αθάνι, που είχε δομοστατικά προβλήματα. Πάντως, θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση, η ιστορία δεν έχει ακόμα τελειώσει».

Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο Βασίλης Καραστάθης, διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. «Εχουμε πλούσια αντισεισμική δραστηριότητα, χθες έγιναν στην περιοχή 12 σεισμοί μεγαλύτεροι των 4 Ρίχτερ και 52 σεισμοί μεγαλύτεροι των 3 Ρίχτερ. Ομως για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για την εξέλιξη της αντισεισμικής ακολουθίας πρέπει να περάσουν κάποιες ημέρες και να αξιολογηθεί ικανό πλήθος δεδομένων».

Η συνεχιζόμενη μετασεισμική ακολουθία ανησυχεί τους –γενικά συνηθισμένους στους σεισμούς– Λευκαδίτες. «Ο κόσμος διατηρεί την ψυχραιμία του», λέει ο κ. Δρακονταειδής. «Η ζωή επιστρέφει στους κανονικούς της ρυθμούς, είμαστε όμως όλοι σε εγρήγορση». Συνεργεία του δήμου ξεκίνησαν χθες τη διάνοιξη των δρόμων, που είχαν κλείσει λόγω των κατολισθήσεων. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σήμερα.

πηγή: kathimerini.gr/ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

RELATED ARTICLES