Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΠαράπονα από τους μηχανικούς για τις νέες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης των νέων...

Παράπονα από τους μηχανικούς για τις νέες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης των νέων κτηρίων.

Η απόφαση της κυβέρνησης για απαραίτητη μελέτη όλων των νέων κτηρίων ως κτήρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης από 1/1/2020 και κατάταξής τους στην ενεργειακή κλάση Α από Β προηγουμένως έχει αιφνιδιάσει τους μηχανικούς, οι οποίοι αντιδρούν αρνητικά και επικρίνουν τους χειρισμούς.

Σύμφωνα με επιστολή του ΤΕΕ Δ. Μακεδονίας, οι μηχανικοί έχουν εκφράσει στο επιμελητήριο τα παράπονά τους και επισημαίνουν ότι οι απαραίτητες τεχνικές οδηγίες του ΤΕΕ, αυτές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και της αξιολόγησης των συστημάτων ΑΠΕ δεν έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα με συνέπεια την πλήρη αναστολή ακόμα και της ελάχιστης σημερινής οικοδομικής δραστηριότητας.

Όπως άλλωστε ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γ. Στασινός, η απαίτηση βελτίωσης της ενεργειακής κλάσης κατά δύο κατηγορίες μεταφράζεται σε μείωση της κατανάλωσης κατά 50% σε ένα κτήριο που έχει ήδη υψηλή ενεργειακή αποδοτικότητα.

Όπως καταλήγει το ΤΕΕ, η βιαστική εφαρμογή αποφάσεων όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας χωρίς την απαραίτητη υποδομή είναι βέβαιο ότι θα αποτύχει, άρα ζητείται η αναστολή της απόφασης.

 

energypress.gr

RELATED ARTICLES