Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΠαράταση για την προθεσμία προανάρτησης του Κτηματολογίου ζητά το ΤΕΕ/ΤΑΚ

Παράταση για την προθεσμία προανάρτησης του Κτηματολογίου ζητά το ΤΕΕ/ΤΑΚ

Αίτημα για παράταση της προθεσμίας προανάρτησης του Κτηματολογίου, στην ευρύτερη περιοχή Ηρακλείου, κατέθεσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος /Τμήμα Ανατολικής Κρήτης. με σχετική επιστολή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ. Σκρέκα.

Συγκεκριμένα, το ΤΕΕ/ΤΑΚ ζητά τρίμηνη παράταση, καθώς όπως υπογραμμίζει “οι προθεσμίες αυτές δεν επαρκούν για να εξεταστούν τα ακίνητα, να εντοπιστούν τυχόν λάθη και να υποβληθούν αιτήματα επανεξέτασης

Αναλυτικά η επιστολή:
“Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σε συνέχεια της έναρξης της προανάρτησης του Κτηματολογίου για τα ακίνητα στους Δήμους Φαιστού, Γόρτυνας, Αρχανών-Αστερουσίων, Μινώα Πεδιάδας και Βιάννου , στις 26 -04 – 2021 με λήξη 10-06-2021, σας εκφράζουμε την άποψή μας για το ανεπαρκές αυτό χρονικό διάστημα.

Οι προθεσμίες αυτές δεν επαρκούν για να εξεταστούν τα ακίνητα, να εντοπιστούν τυχόν λάθη και να υποβληθούν αιτήματα επανεξέτασης, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των πολιτών ζητά τον έλεγχο από τους μηχανικούς για να βεβαιωθεί για το αποτέλεσμα. Στη συγκεκριμένη μελέτη περιλαμβάνεται τεράστιο πλήθος δικαιωμάτων και παρόλο που είχαμε ως Επιμελητήριο συστήσει στους πολίτες να προσκομίζουν εξαρτημένα τοπογραφικά διατηρούμε σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο αυτό υλοποιήθηκε. Όταν διαπιστώνονται τα προβλήματα συνηθίζεται να απευθύνονται οι πολίτες σε μηχανικούς αλλά ο χρόνος που απαιτείται λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των δικαιωμάτων είναι μεγάλος. 

Παράλληλα υπάρχει και η ανάρτηση των Δασικών Χαρτών που επιβαρύνει μηχανικούς και πολίτες υπό περιοριστικές συνθήκες λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Σημειώνεται ότι στοιχεία των αναρτημένων δασικών χαρτών, πριν την κύρωσή τους, έχουν καταχωρηθεί στην προανάρτηση του κτηματολογίου, επηρεάζοντας και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων, δεδομένου ότι δεν έχει νομοθετικά επιλυθεί η δέσμευσή σας, για την ανυπαρξία του τεκμηρίου κυριότητας του Δημοσίου επί των δασικών εκτάσεων στην Κρήτη .

Παρακαλούμε για την σχετική παράταση λήξης της προανάρτησης κατά τρείς  μήνες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα“.

 

RELATED ARTICLES