Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΠαράταση δύο μηνών για τα αδήλωτα τετραγωνικά - Ποιες επιφάνειες αφορά.

Παράταση δύο μηνών για τα αδήλωτα τετραγωνικά – Ποιες επιφάνειες αφορά.

Με τροπολογία του υπουργείο Εσωτερικών που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή παρατείνει κατά δύο μήνες η προθεσμία για την υποβολής της δήλωσης των ξεχασμένων τετραγωνικών.

Η προθεσμία η οποία έληγε κανονικά στις 30 Ιουνίου παρατείνεται έως τις 31 Αυγούστου.

Για τους κατόχους αυθαίρετων κτισμάτων που θα ενταχθούν στη ρύθμιση των αυθαιρέτων η προθεσμία δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών θα συμπίπτει με την νέα προθεσμία που αναμένεται να δοθεί για την τακτοποίηση αυθαιρέτων ακινήτων.

Η ρύθμιση για τη δήλωση των τετραγωνικών στους Δήμους:

-Αφορά στους ιδιοκτήτες κτισμάτων ή οικοπέδων που δεν τα έχουν δηλώσει στον δήμο καθώς και όσους έχουν δηλώσει ακίνητα με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, όπως διαμερίσματα, μονοκατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα.

Καλύπτει τις επιφάνειες ακινήτων που είχαν δηλωθεί ελλιπώς, επιφάνειες ακινήτων τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ αλλά και τις επιφάνειες ακινήτων που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ. λαμβάνει κάθε είδους φόρους, τέλη και εισφορές προς τους δήμους της χώρας.

Δηλαδή τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και τον δημοτικό φόρο.

Εάν δεν δηλωθούν εμπρόθεσμα τα πρόσθετα τετραγωνικά μέτρα μετά τη λήξη της προθεσμίας της δήλωσης, θα ισχύσουν ξανά οι προηγούμενες διατάξεις που προέβλεπαν αναδρομικές οφειλές με πρόστιμα, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν είτε όταν αρχίσουν οι διασταυρώσεις των στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ με τα στοιχεία του Ε9, στα οποία έχουν πλέον πρόσβαση οι ΟΤΑ της χώρας, είτε όταν ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ή οι κληρονόμοι του ζητήσουν πιστοποιητικό μη οφειλής ΤΑΠ για μεταβίβαση, γονική παροχή ή αποδοχή κληρονομιάς του ακινήτου.

protothema.gr

RELATED ARTICLES