Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΠαρατάσεις για Kτηματολόγιο, αυθαίρετα, οικοδομικές άδειες

Παρατάσεις για Kτηματολόγιο, αυθαίρετα, οικοδομικές άδειες

Με απανωτές παρατάσεις θα συνεχιστούν οι συναλλαγές των πολιτών για το Κτηματολόγιο, την έκδοση οικοδομικών αδειών και τα αυθαίρετα, αφού η πανδημία απογειώνει τις καθυστερήσεις και αφήνει πολλαπλές εκκρεμότητες στους πολίτες.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχουν ήδη καταρτίσει τη λίστα με τις προτεραιότητες ώστε η επιστροφή στην κανονικότητα να συνδυαστεί με τη δυνατότητα των συναλλασσόμενων να εκπληρώσουν χωρίς βιασύνη τις υποχρεώσεις τους προς την Πολιτεία για όλες τις προθεσμίες που έχουν εκπνεύσει ή πρόκειται να εκπνεύσουν έως τα τέλη Ιουνίου, χωρίς να επικρέμαται ο μπαμπούλας των προστίμων.

Εντός του επόμενου διμήνου λήγουν όλες οι ημερομηνίες που συνδέονται με την τακτοποίηση των μεγάλων πολεοδομικών παραβάσεων (κατηγορία 5 – παραβάσεις που υπερβαίνουν πάνω από το 40% τα μεγέθη κάλυψης και δόμησης και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% το επιτρεπόμενο ύψος), αλλά και με τη λειτουργία της ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτιρίων, η έναρξη της οποίας προβλεπόταν την 1η Ιουλίου.

Η ταυτότητα του κτιρίου (μια ηλεκτρονική καταγραφή της ζωής και των μεταβολών σε όλα τα κτίρια της χώρας) θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη στο μέλλον με την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, πλην της κατηγορίας 5, της οποίας η ρύθμιση θα κλείδωνε μετά τον προσεχή Ιούνιο.

Ο τερματισμός των δηλώσεων με τον τρόπο που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα ενεργοποιούσε και προσαυξήσεις 20% στο ύψος των προστίμων, που θα τα καθιστούσαν τσουχτερά για κάθε χρόνο περαιτέρω καθυστέρησης στη νομιμοποίηση των αυθαιρεσιών.

Στα τέλη Ιουνίου εκπνέει και η προθεσμία που έχει δοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών για να διορθωθούν τα παραπάνω τετραγωνικά που έχουν τακτοποιηθεί στο πλαίσιο του νόμου των αυθαιρέτων ώστε να γίνει επαναπροσδιορισμός και των δημοτικών τελών. Οριζόντια παράταση σε όλες τις προθεσμίες έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και, στην καλύτερη περίπτωση, έως τα τέλη Δεκεμβρίου έχει ζητήσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), το οποίο έχει κομβικό ρόλο σε όλες τις παραπάνω συναλλαγές.

Χωρίς πρόστιμα οι δηλώσεις για το Kτηματολόγιο

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά του σε σχέση με τον χρόνο που θα δοθεί στους πολίτες για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις του, λέγοντας στους συνεργάτες του ότι ο ακριβές διάστημα θα αποφασιστεί σε έναν μήνα.

Είναι ωστόσο κοινό μυστικό ότι η αρνητική συγκυρία και οι δυσκολίες στις μετακινήσεις και τις συναλλαγές με τους μηχανικούς καθώς και τα ταμειακά προβλήματα που προκαλεί στον οικογενειακό προϋπολογισμό η κρίση του COVID-19 καθιστούν μονόδρομο τις παρατάσεις. Στο υπουργείο Περιβάλλοντος αναφέρουν ότι το σύστημα πάνω στο οποίο θα βασιστεί η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου είναι έτοιμο, όμως περιμένουν πότε θα δοθεί η υπουργική εντολή για να πατήσουν το κουμπί και αυτή δεν αναμένεται να δοθεί, όπως φαίνεται, πριν από τον Σεπτέμβριο.

Ηδη με παρατάσεις λειτουργεί και το Κτηματολόγιο, καθώς έχουν εκπνεύσει όλες οι προθεσμίες για τις δηλώσεις και με τη σταδιακή άρση των μέτρων και την επιστροφή στην ομαλότητα θα πραγματοποιηθούν τα χιλιάδες ραντεβού που έχουν κλείσει οι πολίτες για να ολοκληρώσουν τις δηλώσεις τους. Επομένως, και εδώ τα πρόστιμα για τους αμελείς απομακρύνονται.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις παραγόντων του Κτηματολογίου, ο κόσμος θα έχει τη δυνατότητα να δηλώσει κανονικά τις ιδιοκτησίες του μέχρι και τον προσεχή Οκτώβριο.

 

fonien.gr

RELATED ARTICLES