Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΠιο «έξυπνοι» οι δήμοι της χώρας με πακέτο 320 εκατ. ευρώ

Πιο «έξυπνοι» οι δήμοι της χώρας με πακέτο 320 εκατ. ευρώ

Στην τροχιά των έξυπνων πόλεων μπαίνουν μικροί και μεγάλοι δήμοι της χώρας, μέσα από ένα πακέτο 320 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης Έξυπνα συστήματα διαχείρισης στόλου οχημάτων, ευφυείς εφαρμογές για το παρκάρισμα, δράσεις πρόληψης ατυχημάτων, συστήματα οδοφωτισμού, διαχείρισης κτηρίων, έξυπνης διαβούλευσης με τους πολίτες, μετρητές κατανάλωσης και αισθητήρες, συνθέτουν μια γκάμα περίπου 35 δράσεων που θέτει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη διάθεση των δήμων, ανοίγοντας την πόρτα του μέλλοντος.

Τις ειδικές πτυχές του προγράμματος παρουσίασε, στο πλαίσιο της έκθεσης καινοτομίαςBeyond 4.0 που συνδιοργανώνουν η ΔΕΘ Helexpo, οι IndustryDisruptorsGameChangersκαι η BeΒest, ο ιθύνων νους του προγράμματος, υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Θεόδωρος Λιβάνιος.

Το μεγάλο στοίχημα είναι οι δήμοι της χώρας να ωριμάσουν σύντομα τα έργα που θέλουν να επιλέξουν, ώστε να προλάβουν τη χρηματοδότηση. Με στόχο λοιπόν να επιταχύνου, παρέχεται μέσω του προγράμματος, τεχνική βοήθεια, στους μικρούς και μεσαίους δήμους, που συνήθως αντιμετωπίζουν έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού για αντίστοιχα έργα.

Κατώφλι τα 100.000 ευρώ για τους μικρότερους Δήμους

Όπως επισήμανε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, απευθυνόμενος στους Δημάρχους της χώρας, στο πλαίσιο του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, «θα διαμορφώσουμε ένα μενού πολλαπλών επιλογών, τεχνολογικών επιλογών, αναγνωρίζοντας ότι από αυτό θα μπορούν όλοι οι δήμοι να έχουν καθορισμένο μπάτζετ. Το χαμηλότερο μπάτζετ από το πρόγραμμα που ανακοινώνουμε για τον μικρότερο Δήμο θα είναι 100.000 ευρώ. Άρα, ο καθένας με βάση τις ανάγκες του θα μπορεί να επιλέξει συγκεκριμένες λύσεις, οι οποίες αφορούν τους πολίτες του, που αισθάνεται ότι αφορούν τους δημότες του».

Το συνολικό πακέτο των 320 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει πόρους και από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο προβλέπει 90 εκατ. ευρώ για τους Δήμους άνω των 100.000 κατοίκων. Πρόκειται για 16+1 Δήμους της χώρας, στους οποίους προστίθενται και τα Τρίκαλα, καθώς όπως εξήγησε ο κ. Πιερρακάκης εξαίροντας τις πρωτοβουλίες του δημάρχου και προέδρου της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, έχουν ήδη αποκτήσει μία εμβέλεια ευρύτερα γνωστή στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως καλό παράδειγμα. Οι πόροι για τους υπόλοιπους 315 δήμους της χώρας προέρχονται από το νέο ΕΣΠΑ και, βάσει των καθιερωμένων διαδικασιών, η τελική έγκριση αναμένεται ως το τέλος του 2021.

Μάλιστα, ο υπουργός προέτρεψε τους δημάρχους να μην χάσουν χρόνο και να ξεκινήσουν να ωριμάζουν έργα με βάση τις κατευθύνσεις που θα δοθούν. Οι προσκλήσεις των έργων θα είναι στον αέρα μέχρι το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς.

ot.gr

RELATED ARTICLES