Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΠοια η εικόνα στα project ΑΠΕ στον τελευταίο κύκλο αιτήσεων για Βεβαιώσεις...

Ποια η εικόνα στα project ΑΠΕ στον τελευταίο κύκλο αιτήσεων για Βεβαιώσεις Παραγωγού

Σημαντική είναι η παρουσία μεγάλων υποψήφιων μονάδων ΑΠΕ και στο Κύκλο του Φεβρουαρίου 2021 αιτήσεων για Βεβαίωση Παραγωγού ΑΠΕ, καθώς αν και ο αριθμός των αιτημάτων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για έργα άνω των 100 Μεγαβάτ (MW) είναι μόλις 13, η συνολική τους ισχύς (2,8 Γιγαβάτ) καλύπτει πάνω από το 30% της ισχύος που αντιστοιχεί σε όλο το χαρτοφυλάκιο για το οποίο υποβλήθηκαν αιτήσεις.

Μάλιστα, σε αυτό τον κύκλο, όλα τα mega επενδυτικά σχέδια αφορούν αποκλειστικά φωτοβολταϊκά πάρκα, γεγονός που δείχνει να επιβεβαιώνει την τάση επικράτησης της συγκεκριμένης τεχνολογίας στους μεγάλους σταθμούς.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που εξέδωσε η ΡΑΕ την Παρασκευή για τον Κύκλο του Φεβρουαρίου 2021, παρόλο που η Κεντρική Μακεδονία «εκπροσωπείται» με δύο αιτήματα για μεγάλα φωτοβολταϊκά, οι δύο αιτήσεις αφορούν τα δύο μεγαλύτερα επενδυτικά πρότζεκτ που υποβλήθηκαν στον Κύκλο Φεβρουαρίου. Έτσι, για το Κιλκίς προορίζεται το πάρκο μέγιστης ισχύος, ένα πάρκο 754,71 Μεγαβάτ (MW), από την εταιρεία Envalue Hellas. Το δεύτερο έργο στη λίστα είναι ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 569,618 Μεγαβάτ (MW), το οποίο σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στη Βόλβη Θεσσαλονίκης.

Οι περισσότερες αιτήσεις mega πάρκων αφορούν τη Στερεά Ελλάδα, για την οποία προορίζεται και το τρίτο σε ισχύ έργο, ένα φωτοβολταϊκό 437 Μεγαβάτ (MW) στη Φθιώτιδα. Στη Φθιώτιδα, σχεδιάζεται να εγκατασταθούν τρεις ακόμη «ηλιακοί σταθμοί» ισχύος 260, 200 και 120 MW.

Οι επενδυτές μετατοπίζονται σε έργα ολοένα μεγαλύτερης ισχύος

Οι αιτήσεις για «πράσινες» μονάδες στη Στερεά Ελλάδα συμπληρώνονται από ένα φωτοβολταϊκό στην Εύβοια, ισχύος 168,03  Μεγαβάτ, καθώς με δύο έργα στη Βοιωτία. Οι αιτήσεις για τους δύο αυτούς σταθμούς προέρχονται από την ίδια εταιρεία, την Icon Energy, και αφορούν εγκαταστάσεις ισχύος 120 και 100 MW.

Δύο έργα προορίζονται για την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να έχει υποβάλει μία αίτηση για ένα φωτοβολταϊκό στην Ορεστιάδα, ισχύος 105 MW. Την ίδια ισχύ έχει και το έτερο έργο που σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στην ίδια Περιφέρεια, και πάλι στην Ορεστιάδα, από την Εμπορική Τεχνική Εταιρεία.

Αιτήσεις για δύο επίσης mega έργα έχουν υποβληθεί για τη Θεσσαλία, στη Μαγνησία και τη Λάρισα. Το πρώτο έχει ισχύ 125 και το δεύτερο 103,037 MW.

Από όλα τα παραπάνω έργα, βέβαια, ένας μικρός αριθμός αφορά πρότζεκτ τα οποία θα φτάσουν στο στάδιο υλοποίησης – όπως συμβαίνει εξάλλου και με όλα τα έργα (ανεξαρτήτως μεγέθους) για τα οποία υποβάλλονται αιτήσεις για Βεβαίωση Παραγωγού.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η συχνότητα με την οποία καταγράφονται πλέον επενδυτικά για μονάδες ΑΠΕ μεσαίας και μεγάλης ισχύος, καταδεικνύει τη μετατόπιση του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε μονάδες μεγάλης ισχύος, με τις οποίες μπορούν να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας, και επομένως να διασφαλισθούν καλύτερες επιχειρηματικές συνθήκες αξιοποίησής τους μέσω διμερών συμβολαίων ή ακόμη και απευθείας συμμετοχής του στις χονδρεμπορικές αγορές.

insider.gr

RELATED ARTICLES