Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΠοιοι θα απαλλαγούν από τον ΦΠΑ

Ποιοι θα απαλλαγούν από τον ΦΠΑ

Το σχέδιο για την απαλλαγή περίπου 300 000 χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών από τον ΦΠΑ πρόκειται να παρουσιάσει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στην τρόικα τις επόμενες ημέρες.

Τα σενάρια που θα εξεταστούν προβλέπουν την καθιέρωση ενός ορίου ετήσιων ακαθάριστων εσόδων από 10.000 έως 25.000 ευρώ κάτω από το οποίο δε θα είναι υποχρεωτική η υπαγωγή σε καθεστώς ΦΠΑ.

apozimiwsiΗ απαλλαγή αποτελεί μια από τις βασικές συστάσεις των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας για την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και την απελευθέρωση του φοροελεγκτικού μηχανισμού από το «κυνήγι» των χιλιάδων μικρομεσαίων αλλά και μεγαλύτερων επιχειρήσεων  που χάνουν τις προθεσμίες υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ.

Σημειώνεται ότι περίπου το 42% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών στην Ελλάδα, δηλαδή συνολικά 415.548 φορολογούμενοι υπόχρεοι σε ΦΠΑ, δηλώνουν μηδενικό τζίρο ή ετήσιο τζίρο ως 10.000 ευρώ.

Οι παραπάνω φορολογούμενοι διεκδικούν επιστροφές ΦΠΑ συνολικού ποσού 200.000.000 ευρώ περίπου κάθε χρόνο. Δηλαδή ο ΦΠΑ επί των εσόδων τους είναι μικρότερος κατά 200.000.000 ευρώ από τον ΦΠΑ των δαπανών τους, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να υποχρεούται να τους επιστρέφει κάθε χρόνο ΦΠΑ ύψους 200.000.000 ευρώ!

Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που θα βρίσκονται κάτω από το κατώτατο όριο ετήσιου τζίρου δεν θα χρεώνουν ΦΠΑ και θα αποφεύγουν όλες τις απαιτήσεις συμμόρφωσης σχετικά με την είσπραξη του φόρου, δηλαδή την εγγραφή στο Μητρώο ΦΠΑ, την τήρηση λογιστικών βιβλίων, την τιμολόγηση, την υποβολή περιοδικών δηλώσεων κ.λπ.

Αν θέλουν όμως να παραμείνουν ή να εγγραφούν στο σύστημα του ΦΠΑ, θα μπορούν να το πράξουν,  καθώς η απαλλαγή από το ΦΠΑ δε θα είναι υποχρεωτική.

Σπύρος Δημητρέλης

Πηγή:capital.gr

RELATED ARTICLES