Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΠολεοδομίες: «Οι περισσότερες δεν έχουν καν e-mail…»

Πολεοδομίες: «Οι περισσότερες δεν έχουν καν e-mail…»

«Ηταν που ήταν δύσκολα τα πράγματα, τώρα με τον κορωνοϊό… ήρθε και απόγινε!». Σε αυτή τη φράση «μάχιμου» μηχανικού συνοψίζεται η κατάσταση που επικρατεί στις υπηρεσίες δόμησης (ΥΔΟΜ) όλης της χώρας. Με δεδομένο ότι οι πολεοδομίες είναι από τις ούτως ή άλλως υποστελεχωμένες υπηρεσίες, η παροχή ειδικών αδειών σε μεγάλο μέρος του προσωπικού επέτεινε τις καθυστερήσεις, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έκανε πρακτικά αδύνατη την παροχή ορισμένων υπηρεσιών. Μέσα σε όλα αυτά, κάποιες μεγάλες πολεοδομίες, όπως αυτή της Θεσσαλονίκης, δεν λειτουργούν λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού στους υπαλλήλους.

Η κύρια αιτία «συναναστροφής» των μηχανικών με τις υπηρεσίες δόμησης είναι αυτή την περίοδο το πρόγραμμα «Εξοικονομώ». «Για το “Εξοικονομώ” απαιτείται να έχεις αντίγραφο της οικοδομικής άδειας και θεωρημένα σχέδια του ακινήτου. Αυτό πλέον γίνεται μόνο με ραντεβού και σε κάποιες περιπτώσεις τα ραντεβού αυτά χρειάζονται εβδομάδες. Στην πολεοδομία της Αθήνας, στη Σωκράτους, αν καλέσεις σήμερα για ραντεβού θα σου δώσουν έπειτα από ένα μήνα και στη Συγγρού ύστερα από 10-15 ημέρες», λέει ο Αργύρης Παπαδάκης, μηχανικός.

«Οι περισσότερες πολεοδομίες δεν έχουν e-mail και δεν απαντούν στα τηλέφωνα. Πρόσφατα επιχείρησα να έρθω σε επαφή με την υπηρεσία δόμησης στην Καλλιθέα και δεν μπορούσα να βγάλω άκρη. Τυπικά δεν πρέπει να πάω από εκεί γιατί δεν επιτρέπεται να κυκλοφορώ, αλλά και αν πάω δεν γνωρίζω αν θα μπορέσω όχι να εξυπηρετηθώ, αλλά έστω να μπω», λέει η Αγγελική Παπαδοπούλου, μηχανικός. «Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και πολεοδομίες, όπως της Αγίας Παρασκευής, που δουλεύουν ικανοποιητικά, με δεδομένες τις δυσκολίες της περιόδου. Γενικώς, η άποψή μου είναι πως όποια υπηρεσία δόμησης δεν λειτουργούσε πριν, αυτή δεν λειτουργεί και τώρα. Σε εμάς τους μηχανικούς, που οι υπηρεσίες αυτές είναι η καθημερινότητά μας, αυτά είναι πράγματα γνωστά, ξέρουμε πού θα εξυπηρετηθούμε και πού θα βασανιστούμε».

«Κύρια αιτία είναι οι ειδικές άδειες, είτε σε ευπαθείς ομάδες, είτε οι γονικές», εκτιμά ο Βασίλης Γεωργίου, μηχανικός. «Το ζήτημα είναι ποιος παίρνει άδεια. Γιατί αν η πολεοδομία έχει μόνο έναν τοπογράφο, τι να το κάνεις αν έχεις τρεις πολιτικούς μηχανικούς, δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν σε κάποια πράγματα που δεν είναι η αρμοδιότητά τους. Επιπλέον, οι υπάλληλοι που είναι εκεί, είναι σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση γιατί… όλη την ημέρα πρέπει να απολογούνται σε έξαλλους μηχανικούς».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

kathimerini.gr

RELATED ARTICLES