Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΠολυτεχνείο Κρήτης: Καινοτόμα εφαρμογή -“Eργαλείο” για αγρότες

Πολυτεχνείο Κρήτης: Καινοτόμα εφαρμογή -“Eργαλείο” για αγρότες

tuc“Εργαλείο” για τους αγρότες της Κρήτης μπορεί να αποτελέσει μία καινοτόμα εφαρμογή που ανέπτυξαν φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, η οποία ουσιαστικά ενώνει τους παραγωγούς απευθείας με τους καταναλωτές και συγκεκριμένα με τους ξένους επισκέπτες του νησιού, προκειμένου να διαθέτουν τα προϊόντα τους, χωρίς μεσάζοντες.

Η εφαρμογή για παροχή πληροφοριών για αγροτικά προϊόντα της Κρήτης σε ταξιδιώτες είναι ένα από τα δώδεκα σχέδια δράσης που προκρίθηκαν φέτος, για τρίτη χρονιά από τις υποτροφίες Αγγελοπούλου CGIU για το 2015, με κύρια χαρακτηριστικά τους την αναζήτηση μορφών ενίσχυσης της βιωσιμότητας και της εμβάθυνσης πρωτοβουλιών, που είχαν ήδη αναδειχθεί σε προηγούμενες χρονιές.

Το εν λόγω πρόγραμμα φέρνει τους φοιτητές που υποβάλλουν σχέδια, με τεκμηρίωση και πρακτική προοπτική σε επαφή με την εμπειρία του “Clinton Global Initiative University” (το 2015 θα πραγματοποιηθεί στο Μαϊάμι της Φλώριδας) και εν συνεχεία στηρίζει τις δράσεις κάθε σχεδίου με ποσό μέχρι 10.000 ευρώ. Φέτος, τα 12 σχέδια δράσης που επελέγησαν αφορούν 25 νέους (17 φοιτητές και 8 φοιτήτριες) από 6 Ιδρύματα των Αθηνών (3 του Ε.Μ.Π., ένα από το ΕΚΠΑ, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και το Χαροκόπειο), δύο από Ιδρύματα της Κρήτης (Πολυτεχνείο Κρήτης και Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου) και ένα από Θεσσαλονίκη (Αριστοτέλειο), Πειραιά (Πανεπιστήμιο Πειραιώς), Πάτρα (Πανεπιστήμιο Πατρών) και Λάρισα (Τ.Ε.Ι. Λάρισας).

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Η ιδέα της εφαρμογής για παροχή πληροφοριών για αγροτικά προϊόντα της Κρήτης σε ταξιδιώτες αναπτύχθηκε από τον Μάριο Καστρινάκη και τον Κωνσταντίνο Ιορδάνου, οι οποίοι είναι προπτυχιακοί φοιτητές στη Σχολή Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης σε συνεργασία με τον Σπύρο Δασκαλάκη μεταπτυχιακό φοιτητή του Εργαστηρίου Τηλεπικοινωνιών στη Σχολή Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Οπως ανέφεραν στα “Χ.Ν.” οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, «με το σύστημά μας έχουμε σκοπό αφενός από τη μία πλευρά να βοηθήσουμε τους παραγωγούς της Κρήτης να διαθέσουν άμεσα σε κάθε επισκέπτη του νησιού που ενδιαφέρεται τα προϊόντα τους, διευκολύνοντάς τους παράλληλα με τεχνολογικές λύσεις και αφετέρου να συμβάλλουμε στην προβολή τόσο της Κρήτης όσο και των ντόπιων παραδοσιακών προϊόντων μας. Αυτό θα το επιτύχουμε υλοποιώντας μία εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα μέσα από την οποία κάθε χρήστης θα μπορεί να βρει εύκολα και γρήγορα όλα τα διαθέσιμα προϊόντα που θα έχουν καταχωρισθεί από τους παραγωγούς».
Σύμφωνα με τους φοιτητές, το σύστημα θα αποτελείται από ένα web site και μία εφαρμογή μέσω των οποίων θα γίνεται αυτή η διαδικτυακή ένωση των παραγωγών με τους καταναλωτές – ξένους επισκέπτες. Ετσι, όπως εξήγησαν, «από τη μία πλευρά οι αγρότες θα μπορούν μέσω του web site να καταχωρούν τα προϊόντα τους και απ’ την άλλη, οι επισκέπτες του νησιού μας “κατεβάζοντας” ηλεκτρονικά αυτή την εφαρμογή, θα μπορούν να έρθουν απευθείας σε επικοινωνία με τους αγρότες και εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους θα μπορούν να προμηθευτούν τα προϊόντα χωρίς μεσάζοντες».
Στο μέλλον οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης έχουν στόχο -όπως μας είπαν- να εδραιώσουν την παρουσία τους στην Κρήτη και να επεκτείνουν την υλοποίηση της εφαρμογής και για άλλες περιοχές της Ελλάδος. Η υλοποίηση της εφαρμογής θα ξεκινήσει στο άμεσο μέλλον με τη συνεργασία μελών του επίσημου “IEEE Student Branch” του Πολυτεχνείου Κρήτης.

η

Πηγή: haniotika-nea.gr

RELATED ARTICLES