Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΠού θέλουν να επενδύσουν οι Γερμανοί στην Ελλάδα.

Πού θέλουν να επενδύσουν οι Γερμανοί στην Ελλάδα.

Πέντε πολλά υποσχόμενα και δυναμικοί τομείς της ελληνικής οικονομίας κεντρίζουν το ενδιαφέρον των Γερμανών επενδυτών. Πρόκειται για τους τομείς της ενέργειας, του φαρμάκου, των απορριμμάτων, της αγροδιατροφής και των τεχνολογικών υπηρεσιών, οι προοπτικές των οποίων θα αναλυθούν στο πλαίσιο του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ «Vision & Investment Opportunities» που θα πραγματοποιηθεί σήμερα 9 Μαρτίου στο Βερολίνο. Όπως αναφέρουν άνθρωποι που παρακολουθούν την πορεία των διμερών σχέσεων ο τομέας της ενέργειας και ειδικότερα το πεδίο της πράσινης ενέργειας, όπως οι ανανεώσιμες πηγές (αιολικά – φωτοβολταϊκά) και το φυσικό αέριο (δίκτυα, αγωγοί και αποθηκευτικοί χώροι) βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα και θα μπορούσαν να προσελκύσουν γερμανικά κεφάλαια στη χώρα μας.

«Διαβλέπω ευκαιρίες όχι μόνο στους παραδοσιακούς κλάδους των ελληνογερμανικών επενδύσεων, όπως οι υποδομές, οι τηλεπικοινωνίες και ο τουρισμός, αλλά και πέραν αυτών, στους κλάδους των logistics, της φαρμακοβιομηχανίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε πρόσφατα ο Δρ. Ερνστ Ράιχελ, Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας στη ΝΑ Ευρώπη και οι καλές κλιματολογικές συνθήκες που προσφέρονται για εγκαταστάσεις ΑΠΕ σε συνδυασμό με την απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ και τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών που ήδη δρομολογούνται αποτελούν ισχυρό δέλεαρ για το σύνολο των επενδυτών και όχι μόνο για τους Γερμανούς. «Πόλος έλξης» επενδυτών αποτελεί επίσης η παραγωγή νέων φαρμακευτικών προϊόντων στην Ελλάδα, η ανάπτυξη δομών R&D καθώς και η διαχείριση απορριμμάτων, όπου η Ελλάδα έχει την υποχρέωση έναντι της ΕΕ να ολοκληρώσει μια σειρά επενδύσεων. Οι επιπτώσεις του κορονοϊού εκτιμάται πως δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο στην επενδυτική διάθεση των Γερμανών, οι οποίο αποτελούν επενδυτές που βλέπουν μακροπρόθεσμα και δεν λαμβάνουν αποφάσεις βραχυχρόνιου χαρακτήρα.

Το επενδυτικό αποτύπωμα της Γερμανίας στην Ελλάδα είναι διαχρονικά μεγάλο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Enterprise Greece, κατά την περίοδο 2008 – 2018, η Γερμανία αποτέλεσε για την Ελλάδα την πρώτη χώρα προέλευσης επενδυτικών κεφαλαίων με καθαρές εισροές άμεσων επενδύσεων 6 δισ. ευρώ. Βάσει επίσημων στοιχείων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, οι γερμανικές επιχειρήσεις είναι, σήμερα, τοποθετημένες στην Ελλάδα με συνολικές επενδύσεις 4,2 δισ. ευρώ, συμμετέχοντας με 3% στο Ελληνικό ΑΕΠ. Εξάλλου, είναι διακριτή και έντονη η παρουσία γερμανικών ομίλων στην ελληνική αγορά σε τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες, οι νέες τεχνολογίες, το λιανεμπόριο, οι ασφάλειες, τα αεροδρόμια και η αγορά φαρμάκου.

«Η Γερμανία παραμένει ο νούμερο ένα ξένος επενδυτής στην Ελλάδα σταθερά όλα τα τελευταία χρόνια και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης αύξησε τις επενδύσεις της στην Ελλάδα. Τώρα που η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και εξέρχεται της κρίσεως, η οικονομική παρουσία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα καθίσταται ακόμη περισσότερο απαραίτητη και σημαντική για εμάς», ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Τεράστια περιθώρια ανάπτυξης θεωρείται πως έχουν και οι ελληνικές εξαγωγές προς την γερμανική αγορά, η οποία αποτελεί τον δεύτερο σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών. Εκτός από τα τυποποιημένα τρόφιμα και τα φάρμακα, η Ελλάδα μπορεί να εστιάσει στην εξαγωγή τεχνολογικών υπηρεσιών. Πρόσφατο παράδειγμα, είναι αυτό της Team Viewer, μιας γερμανικής εταιρείας που επέλεξε τα Ιωάννινα ως έδρα της για να εξάγει παγκοσμίως τεχνολογικές υπηρεσίες, με την προοπτική της δημιουργίας HUB με 200 μηχανικούς. Άλλη, χαρακτηριστική συμφωνία ήταν αυτή της Taxibeat που εντάχθηκε στον όμιλο της Daimler.

Οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Γερμανία ανέρχονται, ετησίως, σε αξία στα 2 δισ. ευρώ ενώ στο εννεάμηνο του 2019 διαμορφώθηκαν σε 1,7 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 5,5%.

Η Ελλάδα σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά την γερμανική οικονομία θα πρέπει να δώσει έμφαση και σε άλλα πεδία εξωστρέφειας, όπως για παράδειγμα το τουριστικό προϊόν, που εισφέρει στο ΑΕΠ ετησίως περί τα 18 δισ. ευρώ, με 31 εκατ. ξένες αφίξεις.

Η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα σε αριθμό τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα ετησίως. Ο εισερχόμενος τουρισμός από την Γερμανία την περίοδο 2016-2018 σημείωσε αύξηση κατά +39,6% (από 3,1 εκατ. το 2016 σε 4,4 εκατ. το 2018). Το μερίδιο αγοράς της γερμανικής αγοράς στον εισερχόμενο τουρισμό το 2018 έφθασε το 14,5%. Σύμφωνα με στοιχεία του UNWTO 2017, η Ελλάδα αποτελεί τον 6ο πιο δημοφιλή προορισμό για εξερχόμενα ταξίδια από την Γερμανία (Outlook 2019 «Οι προοπτικές του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα το 2019»). Οι εισπράξεις από την Γερμανία το 2018 άγγιξαν τα 2,962 δισ. ευρώ, με μερίδιο αγοράς 18,9%, όταν το 2016 το σύνολο των εισπράξεων ήταν 2,128 δισ. ευρώ και μερίδιο αγοράς 16,7%.

Να σημειωθεί πως το παρόν στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται αύριο θα δώσουν ανώτατοι εκπρόσωποι φορέων της αγοράς και των δύο κρατών, μεταξύ των οποίων ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Peter Altmaier αλλά Πρόεδροι και CEOs μεγάλων ελληνικών ομίλων, όπως ο Ευάγγελος Μυτιληναίος (Μυτιληναίος), ο Γιώργος Περιστέλης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και ο Οδυσσέας Αθανασίου (Lamda Development) αλλά και ισχυρών γερμανικών εταιρειών με παρουσία στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων ο Μιχάλης Τσαμάζ (ΟΤΕ), Matthias Zieschang (Fraport SA).

ethnos.gr

RELATED ARTICLES