Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργεια“Πράσινα” ξενοδοχεία με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

“Πράσινα” ξενοδοχεία με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Τη δυνατότητα να μηδενίσουν το οικολογικό τους αποτύπωμα, δηλαδή την κατανάλωση ορυκτών πόρων που απαιτούνται για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, προσφέρουν σε μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις οι σύγχρονες τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε συνδυασμό με τις πρόσφατες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο.

Στο μεταξύ, στην κατεύθυνση πιο φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών στρέφονται μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες ακολουθώντας τα «θέλω» ξένων επισκεπτών ευαισθητοποιημένων σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

Οι παραπάνω επισημάνσεις έγιναν, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της ανοιχτής ημερίδας με θέμα «Περιβάλλον και τουρισμός» που πραγματοποιήθηκε χθες στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μάλεμε στον Δήμο Πλατανιά, στο πλαίσιο του 6ου Θερινού Σχολείου Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας.

Ειδικότερα, ο καθηγητής εφαρμογών στο Τμήμα Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στο ΤΕΙ Κρήτης Γιάννης Βουρδουμπάς μιλώντας με θέμα «Περιβάλλον και τουρισμός» αναφέρθηκε στις δυνατότητες που ανοίγονται από τις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των ΑΠΕ.

«Σήμερα πλέον υπάρχει δυνατότητα έως και μηδενισμού του οικολογικού αποτυπώματος στα ξενοδοχεία και τις τουριστικές επιχειρήσεις μέσα από την αξιοποίηση ΑΠΕ και συγκεκριμένα της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας, της ηλιοθερμίας και των αντλιών θερμότητας», σημείωσε ο κ. Βουρδουμπάς και πρόσθεσε ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να περιοριστεί δραστικά η χρήση ορυκτών καυσίμων που επιβαρύνουν σοβαρά το περιβάλλον εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Επεσήμανε ακόμα ότι η χρήση των τεχνολογιών αυτών μπορεί να καλύψει έως και πλήρως τις ενεργειακές ανάγκες ενός ξενοδοχείου αξιοποιώντας τις νέες δυνατότητες που δίνει η νομοθεσία, η οποία ορίζει, μεταξύ άλλων, ότι οι μονάδες που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά μπορούν να προσφέρουν την επιπλέον ενέργεια στο σύστημα, δημιουργώντας τελικά ένα θετικό γι’ αυτές ισοζύγιο μεταξύ συμβατικών και εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

«Ο νόμος αυτός ισχύει τώρα κι ένα μήνα και αρκετοί ξενοδόχοι έχουν δείξει ενδιαφέρον καθώς οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας είναι αφενός πιο φιλικές προς το περιβάλλον και αφετέρου μπορούν να αποδώσουν ένα κέρδος στον επιχειρηματία», σχολίασε καταλήγοντας ο κ. Βουρδουμπάς.

Ο αντιπρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Χρήστος Μυλωνάκης μιλώντας με θέμα «Τουρισμός στη Δυτική Κρήτη» αναφέρθηκε στην θετική πίεση που ασκήθηκε και ασκείται από τους Σκανδιναβούς και άλλους Ευρωπαίους επισκέπτες προς τους τοπικούς επαγγελματίες του τουρισμού ώστε να γίνει πιο σεβαστό το περιβάλλον. Παράλληλα, υπογράμμισε τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν ακόμα σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο σε ό,τι αφορά τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του τουρισμού (απουσία κτηματολογίου, δασολογίου, χωροταξικού σχεδιασμού κ.λπ.) καθώς και την ισχνή περιβαλλοντική συνείδηση που υπάρχει στην Ελλάδα με συνέπεια να κυριαρχούν φαινόμενα όπως η άναρχη δόμηση αλλά και να  εντοπίζονται  σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές όπως οι βιολογικοί καθαρισμοί.

Ο περιφερειακός σύμβουλος και γενικός διευθυντής του Ξενοδοχειακού Ομίλου Επιχειρήσεων «Caldera» Δρ. Κυριάκος Κώτσογλου περιέγραψε την περιβαλλοντική κουλτούρα και τις πρακτικές που έχει υιοθετήσει ο Όμιλος «Caldera» σε επίπεδο εξοικονόμησης ενέργειας, ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών ενέργειας, ανακύκλωσης, της διαχείρισης των αποβλήτων κ.ά.

Τόνισε δε ότι οι φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις δεν θα πρέπει να εξαντλούνται στη στάση που τηρεί κάποιος απέναντι στο φυσικό περιβάλλον, αλλά έχουν άμεση σχέση και πρέπει να επεκτείνονται σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής, με πρωτοβουλίες και συνέργειες για την καταπολέμηση της ανισότητας μεταξύ των δύο φύλλων, της φτώχειας, του ρατσισμού κ.ά.

Για την περιβαλλοντική επικοινωνία και τη ταξιδιωτική δημοσιογραφία μίλησαν οι Φανή Γαλατσοπούλου και Κλειώ Κεντερελίδου που εργάζονται ως ειδικό επιστημονικό προσωπικό στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ στο Α.Π.Θ.

 

haniotika-nea.gr

RELATED ARTICLES