Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΠράσινο στην Οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων

Πράσινο στην Οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων

Tο πράσινο φως στην αναθεωρημένη οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων, η οποία αποτελεί ένα εκ των κειμένων του λεγόμενου «καθαρού ενεργειακού πακέτου», άναψε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Oι αλλαγές που εισάγει το νέο κείμενο έχουν σκοπό, σύμφωνα με την Κομισιόν, να εκμεταλλευτεί η ΕΕ το τεράστιο δυναμικό που υπάρχει για εξοικονόμηση ενέργειας στον κτηριακό τομέα, ο οποίος είναι και ο μεγαλύτερος ενεργειακός καταναλωτής της ηπείρου.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μάρος Σέφκοβιτς, δήλωσε σχετικά ότι «ανακαινίζοντας και κάνοντας πιο έξυπνα τα κτήρια, πετυχαίνουμε πολλαπλούς στόχους: Χαμηλότερους λογαριασμούς, καλύτερη υγεία, προστασία του περιβάλλοντος και μείωση των εκπομπών ρύπων, καθώς το ένα τρίτο εξ αυτών εκλύονται από τα κτήρια. Καθώς η τεχνολογία απομειώνει το φράγμα μεταξύ των διάφορων τομέων, δημιουργούμε μια σύνδεση μεταξύ των κτηρίων και της ηλεκτροκίνησης και βοηθούμε στη σταθεροποίηση του ηλεκτρικού δικτύου. Ακόμη ένα βήμα έγινε σήμερα για την Ενεργειακή Ένωση. Ας συνεχίσουμε».

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Ενέργειας, Μιγκέλ Κανιέτε, σχολίασε: «Αυτή είναι η τελική συμφωνία επί της πρότασης του καθαρού ενεργειακού πακέτου και αποτελεί ένα σημάδι ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο και θα κάνουμε πράξη όσα υποσχεθήκαμε. Η φιλόδοξη δέσμευσή μας στην καθαρή ενέργεια για την Ευρώπη και στη συμφωνία του Παρισιού θα γίνει πραγματικότητα με νόμους όπως αυτός που ψηφίστηκε σήμερα. Η οδηγία θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα εξοικονομήσει χρήματα για τους καταναλωτές και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής. Επίσης, θα καταπολεμήσει την ενεργειακή φτώχεια περιορίζοντας τους λογιαριασμούς για τα παλαιότερα κτήρια που δεν μπορούν να ανακαινιστούν. Καλώ τώρα το Ευρωκοινοβούλίο και το Συμβούλιο να επιδείξουν ηγεσία και να ολοκληρώσουν τις υπόλοιπες προτάσεις του πακέτου».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η σχετική οδηγία, οι στόχοι είναι οι εξής:

  • Ένα σαφές μονοπάτι ώστε να αποκτήσει η ΕΕ κτήρια μηδενικών εκπομπών (nZEBs) ώς το 2050 με βάση τους εθνικούς οδικούς χάρτες.
  • Ενθάρρυνση της ψηφιακής τεχνολογίας για την αποδοτική λειτουργία των κτηρίων.
  • Στήριξη στις υποδομές ηλεκτροκίνησης στα κτήρια (αν και σε λιγότερο βαθμό από την αρχική πρόταση).
  • Εισαγωγή ενός “δείκτη εξυπνάδας” που θα μετρά τη δυνατότητα των κτηρίων να χρησιμοποιήσουν νέες τεχνολογίες.
  • Ενσωμάτωση και ενδυνάμωση των στρατηγικών ανακαίνισης.
  • Κινητοποίηση δημοσίων και ιδιωτικών πόρων και επενδύσεων.
  • Καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και μείωση των λογαριασμών.

Πλέον, το τελικό κείμενο θα τεθεί προ του Συμβουλίου μέσα στις επόμενες εβδομάδες προς έγκριση. Θα ακολουθήσει η δημοσίευσή του στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.

greenagenda.gr

RELATED ARTICLES