Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΠράσινο φως για επενδύσεις 217 εκατ. ευρώ σε ενεργειακές υποδομές

Πράσινο φως για επενδύσεις 217 εκατ. ευρώ σε ενεργειακές υποδομές

EE
Εγκρίθηκε χθες από τα κράτη μέλη της ΕΕ η πρόταση της Κομισιόν για την χρηματοδότηση επενδύσεων ύψους 217 εκατ. ευρώ σε σημαντικά διευρωπαϊκά έργα υποδομών στην ενέργεια, κυρίως σε χώρες της κεντρικής και της ΝΑ Ευρώπης, στο πλαίσιο του προγράμματος Connecting Europe Facility (CEF).
Όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, τα συγκεκριμένα 15 projects θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια και θα συμβάλλουν στον τερματισμό της απομόνωσης κρατών μελών από τα πανευρωπαϊκά ενεργειακά δίκτυα.
Επίσης, θα συμβάλλουν στην ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας και την ενσωμάτωση των ΑΠΕ στα δίκτυα ηλεκτρισμού.
Από τα 15 projects, τα εννέα αφορούν στο φυσικό αέριο (ύψους 207 εκατ. ευρώ) και έξι τον κλάδο ηλεκτρικής ενέργειας, ύψους 10 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτών των projects θα χρηματοδοτηθούν 13 μελέτες με 29 εκατ. ευρώ και δύο κατασκευαστικά έργα με 188 εκατ. ευρώ.
Ένα απ’ αυτά τα έργα αφορά εμμέσως και την Ελλάδα. Πρόκειται για τις μελέτες εκσυγχρονισμού του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, που εκτιμάται ότι θα βελτιώσει τις δυνατότητες μεταφοράς ΦΑ στην ευρύτερη περιοχή, προς όφελος της χώρας μας, της Ρουμανίας, της ΠΓΔΜ και της Τουρκίας.
Αναλυτικά, εδώ είναι ο κατάλογος των projects.
Πηγή:energia.gr
RELATED ARTICLES