Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμηση«Πράσινο φως» για 12 επιχειρηματικά πάρκα στην Αττική.

«Πράσινο φως» για 12 επιχειρηματικά πάρκα στην Αττική.

Την αφετηρία για την οργάνωση της βιομηχανίας στην Αττική πρόκειται να αποτελέσει η ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου Ασπροπύργου, νότια της λεωφόρου ΝΑΤΟ, μια επένδυση 25 εκατ. ευρώ, που -μετά από πολύχρονες προσπάθειες- εγκρίθηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) μόλις προηγούμενες ημέρες.

Το πάρκο Ασπροπύργου αποτελεί ένα από 12 επιχειρηματικά πάρκα εξυγίανσης Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για τις περιοχές της Αττικής, με τον συνολικό τους προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 221 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Μαίρης Παπακωνσταντίνου στη Realnews της Κυριακής πρόκειται για πάρκα που, μόλις δημιουργηθούν, θα «οργανώσουν» 28 περιοχές στην ανατολική και στη δυτική Αττική, όπου ατύπως έχουν συγκεντρωθεί και λειτουργούν μικρές βιομηχανικές μονάδες.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από το επιχειρηματικό πάρκο Ασπροπύργου πλησίον ΝΑΤΟ, ανάλογες επενδύσεις έχουν σχεδιαστεί για να υλοποιηθούν στον βόρειο τομέα του Ασπροπύργου, καθώς σε Κορωπί, Μαρκόπουλο, Καλύβια, Λαύριο, Αυλώνα, Κρυονέρι, Μέγαρα, Φυλή, Μαγούλα και Μάνδρα.

Σύμφωνα λοιπόν με χρονοδιάγραμμα, η πρώτη φάση των έργων αφορά την οργάνωση 10.800 στρεμμάτων βιομηχανικής γης, συνολικού προϋπολογισμού 108 εκατ. ευρώ, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το 2027.

Στα επόμενα 13 χρόνια (μέχρι το 2040) προβλέπεται ότι θα υλοποιηθούν και οι υπόλοιπες επενδύσεις, ώστε η συνολική επιφάνεια οργανωμένων επιχειρηματικών πάρκων να ανέλθει στα 22.100 στρέμματα.

Το σχέδιο

Εν μεταξύ, σε παλαιότερο χρόνο, είχε αδειοδοτηθεί και το επιχειρηματικό πάρκο Βαμβακιάς Ελευσίνας, το οποίο, καθώς διαθέτει εγκεκριμένη πολεοδομική μελέτη, έχει διασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση. Η έναρξη της κατασκευής έργων υποδομής για το επιχειρηματικό πάρκο Βαμβακιάς προσδιοριστεί για τον Νοέμβριο 2019.

Οι παραπάνω επενδύσεις αποτελούν μέρος του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων Βιομηχανίας και Εφοδιαστικής 201 8-2040», που εκπονήθηκε από τη Re -De-Plan Α.Ε. Consultants για λογαριασμό της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕ) και παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΕΒΕΑ).

Σύμφωνα με το σχέδιο, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια χρειάζεται να δημιουργηθούν 88 επιχειρηματικά πάρκα, εκ των οποίων τα 55 αφορούν την οργάνωση άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων.

Προτεραιότητα

Η οργάνωση επιχειρηματικών πάρκων όλης χώρας αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση, προκειμένου να τονωθεί η επιχειρηματικότητα. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι ο φάκελος που παρέλαβε ο νέος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, περιλαμβάνει στις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες τη βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας των επιχειρηματικών πάρκων.

Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα και των εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς μέσω των επιχειρηματικών πάρκων οι βιομηχανίες και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις μπορούν να ελέγξουν με καλύτερο τρόπο τα λειτουργικά τους κόστη και να απολαμβάνουν μια σειρά από υπηρεσίες δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο οικονομίες κλίμακας.

Παράλληλα, με την οριοθέτηση των επιχειρήσεων σε συγκεκριμένους χώρους καθίσταται πιο εύκολος ο έλεγχός τους, αλλά και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να προχωρήσουν άμεσα όλα τα επενδυτικά σχέδια που αφορούν τη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σημειώνεται, δε, ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες οι βιομηχανίες λειτουργούν μέσα σε επιχειρηματικά πάρκα.

Η επένδυση στον Ασπρόπυργο

Πρόκειται για μια περιοχή 2.100 στρεμμάτων, που την αποκαλούν και «Οινόφυτα Αττικής», καθώς, μετά τα Οινόφυτα Βοιωτίας, είναι η πιο επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή της ελληνικής επικράτειας, συγκρινόμενη και με Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Μέχρι σήμερα αποτελεί μια περιοχή χωρίς δρόμους, χωρίς αποχέτευση, χωρίς ασφάλεια, φωτισμό, δίκτυα κ.λπ., εξαιρετικά πυκνοδομημένη, με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στην ανταγωνιστικότητα των εγκατεστημένων επιχειρήσεων. Μετά το «πράσινο φως» που δόθηκε τις προηγούμενες ημέρες, η περιοχή προβλέπεται ότι θα πολεοδομηθεί, έτσι ώστε να αποτελέσει πρότυπο για την οργάνωση των άτυπων άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων, βάσει ενός σχεδίου που ήταν το βασικό υλικό για την έγκριση της επένδυσης.

Σύμφωνα µε την έγκριση της επένδυσης (ΚΥΑ), ο προϋπολογισμός για το επιχειρηματικό πάρκο Ασπροπύργου ανέρχεται σε περίπου 25 εκατ. ευρώ και µέσω αυτού χρηματοδοτούνται όλα τα απαραίτητα έργα υποδομής (εσωτερική οδοποιία, δίκτυο ύδρευσης, δίκτυο αποχέτευσης οµβρίων, δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων, κατασκευή/προσαρμογή δικτύου διανομής ενέργειας και υποσταθμών ΔΕΗ, δίκτυο οδικού φωτισμού, δίκτυο τηλεφωνοδότησης.

Με βάση τον νόμο, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της επένδυσης προβλέπεται στα  5 έως 7 έτη από την έγκρισή της. Για να γίνει αυτό εφικτό, είναι αναγκαίο να αναζητηθούν τα απαιτούμενα επενδυτικά κεφάλαια που είναι απαραίτητα για την έναρξη της .

Εκπρόσωποι εταιρειών

Όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι των εταιρειών που διαθέτουν εγκαταστάσεις στην περιοχή του Ασπροπύργου, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, αν αυτή η προσπάθεια ευδοκιμήσει, θα αποτελέσει ένα πρότυπο παράδειγμα και για τις υπόλοιπες άτυπες συγκεντρώσεις, σε άλλα μέρη της επικράτειας».

Και επειδή πρόκειται για αμιγώς ιδιωτική επένδυση που χρηματοδοτείται από τους ιδιοκτήτες γης της περιοχής, οι διαχειριστές αυτών των επενδύσεων ισχυρίζονται ότι χρειάζονται οικονομικά κίνητρα και προγράμματα συγχρηματοδότησης.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν από τη νέα κυβέρνηση η στήριξη των επιχειρηματικών πάρκων να αποτελέσει ένα από τα πρώτα της μελήματα, εφόσον η βιομηχανία και η εφοδιαστική αλυσίδα βρίσκονται προτεραιότητες προγράμματος που αφορά την ανάπτυξη και την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Νέα κίνητρα

Μέχρι πρότινος υπήρχαν σημαντικά κίνητρα -διοικητικά, οικονομικά και φορολογικά για τις επιχειρήσεις που εγκαθίστανται σε επιχειρηματικά πάρκα. Τα κίνητρα αυτά μπορούσαν, όμως να αξιοποιηθούν από βιομηχανία. Με πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις τα κίνητρα αυτά έχουν ισχύ και για επιχειρήσεις logistics. Έτσι, η αγορά εκτιμά ότι η εφοδιαστική αλυσίδα αναμένεται να εξελιχθεί σε δεσπόζουσα δύναμη όσον αφορά τη ζήτηση χώρων επαγγελματικής εγκατάστασης. Μάλιστα, αν αυτή η δυναμική συνδυαστεί µε επενδύσεις στην ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων, το πλήθος και τα μεγέθη των υποδομών logistics που ζητά η αγορά μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς, ενώ οι επιχειρήσεις εφοδιαστικής θα καρπωθούν όλα τα θεσμοθετημένα κίνητρα και προνόμια, ενισχύοντας ανταγωνιστικότητά τους στο διεθνές περιβάλλον.

«Η μετατροπή των άτυπων συγκεντρώσεων σε επιχειρηματικά πάρκα εξυγίανσης καθίσταται αναγκαία, καθώς οφέλη που θα προκύψουν είναι πολλαπλά, αφού -μεταξύ άλλων θα συμβάλουν αποφασιστικά στη χωροταξική ευνοµία και στην ανταγωνιστικότητα των εγκατεστημένων επιχειρήσεων», αναφέρουν χαρακτηριστικά εκπρόσωποι των εταιρειών που διαθέτουν εγκαταστάσεις σε άτυπες βιομηχανικές περιοχές.

Re-De-Plan Α.Ε.

Ο διευθύνων της Re-De-Plan Α.Ε. Consultants, Μανώλης Μπαλτάς, αναφέρει στη Realnews ότι «μέχρι και πρόσφατα, ο υφιστάμενος σκεπτικισμός οδηγούσε στην πεποίθηση ότι τα επιχειρηματικά πάρκα είναι αναγκαία, αλλά για άλλη χώρα. Ευτυχώς, σιγά-σιγά, µε επιμονή και πολλή δουλειά, µε την υποστήριξη των φορέων της επιχειρηματικότητας και της ΚΕΕ, τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν. Πολιτικοί και διοικητικοί θεσμοί αλλά και οι ίδιες οι επιχειρήσεις, στη βιομηχανία και στα logistics, δείχνουν να συνειδητοποιούν τα οφέλη και όχι µόνο ακούν ευχάριστα αυτές τις απόψεις, αλλά και οραματίζονται την ανελαστική εφαρμογή κανόνων και διεργασιών ορθής περιβαλλοντικής και ενεργειακής διαχείρισης στην παραγωγή και στη διακίνηση προϊόντων».

RELATED ARTICLES