Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΠρογράμματα ΕΣΠΑ 19 δισ. ευρώ για την Ελλάδα ενέκρινε η Ε.Ε.

Προγράμματα ΕΣΠΑ 19 δισ. ευρώ για την Ελλάδα ενέκρινε η Ε.Ε.

espa2014Προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 19 δισ. ευρώ, της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014 -2020, πήραν το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι κλάδοι στους οποίους θα δοθεί προτεραιότητα είναι η βιομηχανία, ο τουρισμός, η ενέργεια και το αγρο-διατροφικό σύστημα και άλλοι που βρίσκονται σε ανάπτυξη όπως η τεχνολογική ανάπτυξη, οι υδατοκαλλιέργειες, οι εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας, η δημιουργική αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και η σύγχρονη ελληνική δημιουργία, η φαρμακευτική βιομηχανία, η πληροφορική και οι επικοινωνίες, η διαχείριση των απορριμμάτων, το εμπόριο και οι υπηρεσίες εμπορευματικών μεταφορών.

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ανακοίνωσε ότι υπεγράφησαν από τους αρμόδιους Επιτρόπους Περιφερειακής Πολιτικής και Κοινωνικών Υποθέσεων τα Επιχειρησιακά Προγράμματα της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.

Οι δύο Επίτροποι ενέκριναν το σύνολο των προγραμμάτων που υπέβαλε η χώρα και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής (Τ.Σ.).

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι μέχρι προχθές η Επιτροπή είχε εγκρίνει λιγότερο από το 1/5 των περίπου 300 προγραμμάτων που είχαν υποβληθεί. Για να προχωρήσουν οι εγκρίσεις εργάστηκαν σκληρά τις τελευταίες εβδομάδες οι ελληνικές αρχές στα συναρμόδια υπουργεία αλλά και τις περιφέρειες, καθώς επίσης και οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα προγράμματα που εγκρίθηκαν έχουν συνολικό προϋπολογισμό 15,3 δισ. ευρώ σε όρους κοινοτικής συνδρομής και εκτιμώμενης δημόσιας δαπάνης (Δ.Δ) (συμπεριλαμβανομένης δηλ. της Εθνικής Συμμετοχής) 19 δισ. ευρώ. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν 4,6 δισ. ευρώ του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και του προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας, των οποίων οι εγκρίσεις ακολουθούν, καθώς επίσης και 1,3 δισ. ευρώ από άλλα προγράμματα (συνδέοντας την Ευρώπη, Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία, Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Απόρους).

Υπολογίζεται ότι το σύνολο, δηλαδή, των ευρωπαϊκών πόρων από τους οποίους θα επωφεληθεί η χώρα την περίοδο 2014-2020 μαζί με την εθνική συμμετοχή θα ξεπεράσουν τα 26 δισ. ευρώ.

Πηγή: newmoney.gr

RELATED ARTICLES