Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΠροτάσεις για την επανεκκίνηση της οικοδομής

Προτάσεις για την επανεκκίνηση της οικοδομής

adeies_domisis

Συνεδρίασε χθες το ΔΣ της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών και Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και αναμένονται άμεσα αναλυτικές προτάσεις για την επανεκκίνηση της οικοδομής, «της ατμομηχανής της εθνικής οικονομίας (όπως χαρακτηρίστηκε επι δεκάδες χρόνια η ανέγερση κτιρίων) και της απασχόλησης του ενός εκατομμυρίου ανέργων, εργατών – τεχνιτών μηχανικών κ.λπ.», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή τους.

Σύμφωνα με την ΟΚΟΕΕ, για να επιτευχθεί ο ανωτέρω στόχος θα πρέπει η κυβέρνηση να δώσει λύση στα πιο κάτω θέματα που αφορούν τον κλάδο των κατασκευαστών κτιρίων:

1)Εξαίρεση από τον ΕΝΦΙΑ των απούλητων και μη ηλεκτροδοτημένων ακινήτων των κατασκευαστών κτιρίων (διότι είναι εμπόρευμα) όπως άλλωστε το ίδιο θα ισχύσει και για τα αγροτικά κτήματα

2)Υπαγωγή στον λογιστικό προσδιορισμό των οικοδομικών επιχειρήσεων για πωλήσεις ακινήτων που ανεγέρθηκαν με άδειες οικοδομής από 1/1/2014

3)Την κατάργηση υπαγωγής στον ΦΠΑ των μεταβιβάσεων νεόδμητων ακινήτων.

4)ΟΧΙ Φ.Π.Α. αυτοπαράδοσης στα ακίνητα που θα νοικιαστούν από τις οικοδομικές επιχειρήσεις διότι με Φ.Π.Α. ουσιαστικά απαγορεύεται να αποκτηθεί εισόδημα για κεφάλαιο κίνησης των άνω επιχειρήσεων.

5)Κατάργηση του πόθεν έσχες για αγορά κατοικίας καθώς και για την δημιουργία κεφαλαίου των οικοδομικών εταιριών

6)Ένταξη στον ν. 4178 όλων των ακινήτων που έχουν κατασκευαστεί μέχρι 1/1/2015 προκειμένου να εισπράξει το δημόσιο 1,5 δις. Τα αυθαίρετα που θα γί- νουν μετά την ανωτέρω ημερομηνία να κατάσχονται από το Δημόσιο.

7)Κίνητρα για την αγορά ακινήτων από ομογενείς όπως απαλλαγή ΕΝΦΙΑ και ΤΑΠ.

8)Για την αγορά ακινήτων από πολίτες χωρών εκτός ΕΟΚ: φόρος μεταβίβασης 3%.

 

Σύμφωνα με την ΟΚΟΕΕ, η κυβέρνηση αποδεχόμενη τις προτάσεις αυτές επιτυγχάνει:

•Τα χρήματα που έφυγαν από τις τράπεζες μας να επαναπατριστούν για επένδυση διότι οι τιμές των ελληνικών ακινήτων είναι από τις πιο δελεαστικές στην παγκόσμια αγορά

•Δίδεται η δυνατότητα όπως φαίνεται από τις μελέτες να απορροφηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα 500.000 άνεργοι εργάτες ,τεχνίτες και επιστήμονες από όλους τους κλάδους που εμπλέκονται με την οικοδομική δραστηριότητα και να εισέλθουν πολλά εκατομμύρια ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία και γενικότερα στα ταμεία του κράτους.

 

Πηγή:tee.gr

RELATED ARTICLES