Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήUncategorizedΠροχωράει με Διαβούλευση με τους ΦoΔΣΑ ο Νέος ΠΕΣΔΑ Θεσσαλίας

Προχωράει με Διαβούλευση με τους ΦoΔΣΑ ο Νέος ΠΕΣΔΑ Θεσσαλίας

xytaΠροχωράει με διαβούλευση με τους ΦοΔΣΑ ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων. Η επικαιροποίηση του νέου ΠΕΣΔΑ πραγματοποιήθηκε από την ΕΠΤΑ Α.Ε. σύμφωνα με τις βασικές αρχές και κατευθύνσεις τη Οδηγίας 2008/98 και του Νόμου 4042/2012 (ΦΕΚ24’Α).

Με το νέο ΠΕΣΔΑ προωθούνται οι αρχές της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων, η διαλογή στην πηγή ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, πλαστικό, μέταλλο, γυαλί) με στόχο ανακύκλωσης 50% κ.β. και η διαλογή στην πηγή βιοαποβλήτων (απόβλητα τροφών).

Η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ είναι επιτακτική, σύμφωνα με τους κατευθυντήριους σχεδιασμούς ενόψει της προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Με το νέο ΠΕΣΔΑ προβλέπεται η δημιουργία ενός δικτύου Πράσινων Σημείων για την ενίσχυση της διαλογής στην πηγή από τους πολίτες για όλα σχεδόν τα ρεύματα αποβλήτων.

Επίσης προβλέπονται μονάδες βιολογικής επεξεργασίας (κομποστοποίηση ή/και αναερόβια χώνευση), οι οποίες θα διαχειρίζονται αποκλειστικά βιοαπόβλητα μετά από διαλογή στην πηγή και μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων ΑΣΑ. Στον υπό επικαιροποίηση ΠΕΣΔΑ γίνονται προβλέψεις για τη διαχείριση της ιλύος και των ΑΕΚΚ.

Τα προβλεπόμενα μέτρα πλαισιώνονται από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων, ενώ με την εφαρμογή τους πραγματοποιείται επίτευξη όλων των στόχων που έχουν τεθεί σε νομοθετικό επίπεδο για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

 

Πηγή: www.energia.gr

RELATED ARTICLES