Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΠροχωρούν δύο νέοι διαγωνισμοί για κατασκευή δικτύων φυσικού αερίου

Προχωρούν δύο νέοι διαγωνισμοί για κατασκευή δικτύων φυσικού αερίου

Με τον διαγωνισμό για τα δίκτυα φυσικού αερίου σε Βέροια και Γιαννιτσά, ύψους 10 εκατ. ευρώ και τον διαγωνισμό για τα δίκτυα στην Λιβαδειά, ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, το πρώτο στάδιο του σχεδίου της ΔΕΔΑ φτάνει προς το τέλος του.

 

Δύο νέους διαγωνισμούς, με συνολικό προϋπολογισμό 17 εκατ. ευρώ, προκήρυξε η Δημόσια Επιχείρηση Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), η θυγατρική της ΔΕΠΑ Υποδομών που έχει αναλάβει την ανάπτυξη των δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια. Οι διαγωνισμοί της ΔΕΔΑ, αρκετοί από τους οποίους έχουν ήδη αναδόχους, αλλά ακόμα περισσότεροι είναι σε εξέλιξη, στηρίζουν αυτή την περίοδο την αγορά κατασκευών καθώς το συνολικό πρόγραμμα της εταιρείας φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ, για την πρώτη φάση.

Με τον διαγωνισμό για τα δίκτυα φυσικού αερίου σε Βέροια και Γιαννιτσά, ύψους 10 εκατ. ευρώ και τον διαγωνισμό για τα δίκτυα στην Λιβαδειά, ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, το πρώτο στάδιο του σχεδίου της ΔΕΔΑ φτάνει προς το τέλος του, καθώς εκκρεμούν οι διαγωνισμοί για ελάχιστες πόλεις όπως το Καρπενήσι και η Άμφισσα που θα τροφοδοτηθούν με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG), όπως και η Βέροια και τα Γιαννιτσά.

Στο δεύτερο πακέτο διαγωνισμών περιλαμβάνονται τα δίκτυα για τη Δυτική Ελλάδα (Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο) τα οποία θα τροφοδοτούνται αρχικά με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), ενώ στη συνέχεια θα κατασκευαστεί (από τον ΔΕΣΦΑ) ο αγωγός Μεγαλόπολης – Πάτρας. Στο ίδιο πακέτο εντάσσεται και η περιοχή της Ηπείρου (Ιωάννινα, Αρτα και Πρέβεζα) επίσης με τη χρήση LNG μέχρι να προχωρήσει το σχέδιο σύνδεσης του ΤΑΡ με τα Ιωάννινα.

Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη και δύο διαγωνισμοί, συνολικού ύψους 31 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε Δυτική Μακεδονία. Τα δίκτυα θα επεκταθούν σε Φλώρινα, Καστοριά, Μανιάκους και Άργος Ορεστικό.

Σε εξέλιξη είναι οι εργασίες σε τμήμα των δικτύων σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη όπου έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικοί διαγωνισμοί. Θα κατασκευαστούν συνολικά 496 χιλιόμετρα δικτύου και θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 15.000 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών) μέχρι το 2023. Το δίκτυο καλύπτει τις ανάγκες της Ξάνθης, της Δράμας, της Κομοτηνής, της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Ορεστιάδας.

businessdaily.gr

RELATED ARTICLES