Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΠρόβλημα ρευστότητας εντοπίζουν οι μηχανικοί στο "Εξοικονομώ"

Πρόβλημα ρευστότητας εντοπίζουν οι μηχανικοί στο “Εξοικονομώ”

​Έως και έξι μήνες καθυστερήσεων παρατηρούνται στην πληρωμή των τιμολογίων προς τους μηχανικούς στο “Εξοικονομώ”, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, γεγονός που στοιχειοθετεί πρόβλημα ρευστότητας στο πρόγραμμα.

Όλα αυτά ενώ ο οδηγός του Εξοικονομώ αναφέρει ότι οι πληρωμές γίνονται εντός δύο μηνών από την αίτηση εκταμίευσης. Χαρακτηριστική είναι δήλωση συμβούλου έργου ότι έχει κατασκευάσει και τιμολογήσει δεκάδες έργα δίχως να έχει πληρωθεί ακόμη για ούτε ένα εξ αυτών.

Από την πλευρά του, τόσο το υπουργείο όσο και το helpdesk του προγράμματος επικαλούνται το φόρτο εργασίας και τα λανθασμένα δικαιολογητικά για τις καθυστερήσεις.

Το ζήτημα είναι σημαντικό, καθώς οι προκαταβολές των προγραμμάτων είναι της τάξης του 15%  και συνεπώς δεν φτάνουν ούτε για το ΦΠΑ των τιμολογίων προς το κράτος, πόσο μάλλον για να πληρωθούν μάστορες, υλικά κλπ.

Την ίδια στιγμή, οι μηχανικοί εκφράζουν το ερώτημα πως θα ανοίξει το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ εφόσον δεν έχουν πληρωθεί οι κατασκευαστές ούτε ένα ευρώ από το τρέχον Εξοικονομώ.

energypress.gr

RELATED ARTICLES