Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΠρόγραμμα «Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS) για αρχαιολογικές εφαρμογές» στο ΑΠΘ

Πρόγραμμα «Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS) για αρχαιολογικές εφαρμογές» στο ΑΠΘ

gis2

Στο πλαίσιο της Δομής Δια Βίου Μάθησης του Α.Π.Θ. θα υλοποιηθεί κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 Πρόγραμμα Επιμόρφωσης/Κατάρτισης με τίτλο «Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS) για αρχαιολογικές εφαρμογές».

Σκοπός του προγράμματος είναι να εξοικειώσει πτυχιούχους αρχαιολόγους και υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού άλλων ειδικοτήτων με τις βασικές έννοιες, τον τρόπο λειτουργίας και τις δυνατότητες των Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS) στην αρχαιολογική πράξη από την ανασκαφή, στη μελέτη των αρχαιολογικών καταλοίπων, στη διαχείριση και, τέλος, στην παρουσίαση του πολιτισμικού πλούτου στο επιστημονικό και στο ευρύ κοινό.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 η εφαρμογή των GIS στην αρχαιολογική έρευνα παρουσιάζει σταθερά αυξητική τάση. Οι δυνατότητες που παρέχουν για τη διαχείριση, τη χωρική ανάλυση και τη χαρτογραφική απόδοση των χωρικών δεδομένων από διάφορες πηγές σε ένα ενιαίο, ψηφιακό περιβάλλον τα έχουν καταστήσει ένα πολλά υποσχόμενο εργαλείο. Οι πιο διαδεδομένες εφαρμογές μέχρι σήμερα είναι : η διαχείριση των δεδομένων μίας περιοχής, η δημιουργία μοντέλων πρόβλεψης, η ανάλυση των περιβαλλοντικών δεδομένων μίας περιοχής, η διαχείριση των δεδομένων τηλεπισκόπησης και η εξομοίωση. Ενόψει της εφαρμογής του αρχαιολογικού κτηματολογίου διαπιστώνεται σήμερα ακόμα μεγαλύτερη αναγκαιότητα να επιμορφωθούν οι υπάλληλοι των αρχαιολογικών υπηρεσιών στη χρήση GIS, ώστε να είναι σε θέση να χειριστούν και να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις δυνατότητες που θα τους προσφέρονται από αυτό όχι µόνο για τη διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων αρμοδιότητάς τους, αλλά και για την υλοποίηση των επιστημονικών ερευνών τους.

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να καλύπτει όλες τις γνωστικές ανάγκες (βάσεις δεδομένων και συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών) που απαιτούνται από ένα χρήστη Σ.Γ.Π., σε ρυθμό που να επιτρέπεται η αποτελεσματική αφομοίωση τόσο των θεωρητικών εννοιών όσο και των εργαλείων της εφαρμογής, και με σημαντικά μεγάλο αριθμό ωρών (πάνω από 20 ώρες) πρακτικής άσκησης με πραγματικά αρχαιολογικά δεδομένα.

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 70 διδακτικών ωρών, οι οποίες κατανέμονται σε 7 διδακτικές ενότητες των 10 ωρών. Οι διδακτικές ενότητες θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια 7 σαββατοκύριακων, προκειμένου να μπορούν να παρακολουθήσουν και εργαζόμενοι.

Οι θεματικές ενότητες είναι οι εξής:

  • 1η θεματική ενότητα : Σκοπός και αντικείμενο του σεμιναρίου
  • 2η θεματική ενότητα : Βάσεις Δεδομένων Ι & ΙΙ – εκµάθηση βασικών γνώσεων σχεδιασµού, κατασκευής και χρήσης βάσεων δεδοµένων
  • 3η θεματική ενότητα : Βασικές έννοιες των Σ.Γ.Π. Παρουσίαση του περιβάλλοντος του ArcMap, και του ArcCatalog.
  • 4η θεματική ενότητα : Βασικές έννοιες χαρτογραφίας, προβολικών συστημάτων, συστημάτων συντεταγμένων. Το χαρτογραφικό υπόβαθρο της Ελλάδας
  • 5η θεματική ενότητα : Σχεδιασμός και κατασκευή χάρτη
  • 6η θεματική ενότητα : Γεωαναφορά χαρτών
  • 7η θεματική ενότητα : Εισαγωγή δεδομένων (από GPS, Autocad, σύνδεση με Βάσεις δεδομένων)
  • 8η θεματική ενότητα : Ψηφιοποίηση
  • 9η θεματική ενότητα : Γεωκωδικοποίηση
  • 10η θεματική ενότητα : Χωρικές αναλύσεις Ι (διερεύνηση δεδομένων, αναζήτηση βάσει θεματικών πληροφοριών, διερεύνηση χωρικών μοτίβων)
  • 11η θεματική ενότητα : Επιφάνειες (ψηφιακό μοντέλο εδάφους, στατιστικές επιφάνειες), μέθοδοι παρεμβολής
  • 12η θεματική ενότητα : Χωρικές αναλύσεις ΙΙ (τοπογραφία, μετρήσεις αποστάσεων)
  • 13η θεματική ενότητα : Χωρικές αναλύσεις ΙΙI (ορατότητα)
  • 14η θεματική ενότητα : ArcGIS και Google Earth

Στο τέλος του σεμιναρίου, οι εκπαιδευόμενοι θα είναι ικανοί:

  • να σχεδιάζουν και να κατασκευάζουν μία απλή σχεσιακή βάση δεδομένων για την εισαγωγή και διαχείριση των δεδομένων τους
  • κατανοούν τη χωρική διάσταση σε ένα πρόβλημα και να σχεδιάζουν μία εργασία στα Σ.Γ.Π.
  • να αξιοποιούν ποικίλους τύπους πρωτογενών και δευτερογενών αρχαιολογικών δεδομένων
  • να παράγουν ένα θεματικό χάρτη
  • να πραγματοποιούν ποικίλες χωρικές αναλύσεις
  • να προβάλλουν τα δεδομένα τους στο ευρύ κοινό μέσω του διαδικτύου
  • να συνδέουν τα δεδομένα τους με το Google Earth

Η διδασκαλία θα πραγματοποιηθεί µε τρεις τρόπους: 1) θεωρητικές εισηγήσεις, 2) κατευθυνόμενες ασκήσεις μικρής διάρκειας μετά από τις θεωρητικές εισηγήσεις για την εµπέδωση των εργαλείων και των διαδικασιών που απαιτείται να γνωρίζει κανείς για να εισαγάγει, να προετοιμάζει τα δεδομένα και να πραγματοποιεί χωρικές αναλύσεις (συνολικά διάρκειας 49 δ.ώ.) και 3) κατευθυνόμενες εργασίες μεγαλύτερης διάρκειας πάνω σε πραγματικά ερωτήματα που συνδέονται µε την αρχαιολογική πράξη και έρευνα (διάρκειας 21 δ.ώ.) που θα πραγματοποιούνται στο χώρο των μαθημάτων, αλλά θα μπορούν να ολοκληρωθούν και στον προσωπικό χώρο του καθενός.

Στους συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα, θα χορηγηθούν:

  1. Βεβαίωση συμμετοχής
  2. Πιστοποιητικό επιμόρφωσης

Αιτήσεις γίνονται δεκτές από 7/12/2015 έως 15/1/2016 και μόνον ηλεκτρονικά.

Την αίτηση θα την βρείτε εδώ.

Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά σε ένα αρχείο zip:

  1. Σύντομο βιογραφικό σημείωμα στην ελληνική γλώσσα
  2. Τίτλοι Σπουδών

Διαδικασία επιλογής εκπαιδευόμενων:

Αίτηση, Βιογραφικό Σημείωμα και Συνέντευξη (δια ζώσης ή μέσω Skype)

Το κόστος συμμετοχής στο Πρόγραμμα ανέρχεται στο ποσό των 500 Ευρώ. Υπάρχει η δυνατότητα τμηματικής πληρωμής μέσω 2 δόσεων (50% πριν την έναρξη του προγράμματος και 50% κατά το Μάρτιο και πριν τη λήξη του προγράμματος). Αποτυχία πληρωμής κάποιας δόσης συνεπάγεται τον εξ ολοκλήρου αποκλεισμό του συμμετέχοντα από το υπόλοιπο του προγράμματος.

Η κατάθεση των χρημάτων της συμμετοχής (τουλάχιστον της 1ης δόσης) θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 7 ημερών από την ημερομηνία έγκρισης της αίτησης των ενδιαφερομένων.

Υπάρχει δυνατότητα για εκπτώσεις επί των διδάκτρων

  • 10% – σε ανέργους (κατόχους κάρτας ανεργίας) και σε μεταπτυχιακούς φοιτητές ή υποψήφιους διδάκτορες ανωτέρων ή/και ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
  • 10% – σε ομαδικές εγγραφές (10+ ατόμων)

Για τη χορήγηση των εκπτώσεων απαιτείται η προσκόμιση των σχετικών δικαιολογητικών κατά την εγγραφή. Οι εκπτώσεις δεν είναι συναθροιστικές.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την υπεύθυνη γραμματείας του Προγράμματος, κ. Κ. Ευκλείδου, τηλ. επικοινωνίας: 6973711913 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Πηγή:epixeiro.gr

RELATED ARTICLES