Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚτηματολόγιοΠρόεδρος Κτηματολογίου: "Στα μέσα του 2021 θα έχει ολοκληρωθεί και θα λειτουργεί...

Πρόεδρος Κτηματολογίου: “Στα μέσα του 2021 θα έχει ολοκληρωθεί και θα λειτουργεί το κτηματολόγιο”

«Στα μέσα του 2021 θα έχει ολοκληρωθεί και θα λειτουργεί το κτηματολόγιο», εκτίμησε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου Βύρων Νάκος, με αφορμή το πρόγραμμα κτηματογράφησης εννέα περιοχών που ξεκινάει την Δευτέρα.

«Το πρόγραμμα της τελευταίας φάσης της κτηματογράφησης της χώρας προχωράει ομαλά, θα σταματήσουν και οι πονοκέφαλοι των πολιτών γιατί θα τακτοποιηθούν οι περιουσίες τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νάκος , επισημαίνοντας ότι «οι ανάδοχοι έχουν ξεκινήσει τις μελέτες, έχουν φτιάξει τους χάρτες και θα πρέπει να μαζέψουμε τα αποδεικτικά στοιχεία της κάθε ιδιοκτησίας και να χτίσουμε το παζλ, να συσχετίσουμε τον κάθε τίτλο με το γεωτεμάχιο με το οποίο αντιστοιχεί. Είναι το πιο κρίσιμο σημείο για να αποφεύγονται λάθη, ενστάσεις και να προχωράει το έργο όσο πιο ομαλά γίνεται».

Για τις ”ορφανές” εκτάσεις του κτηματολογίου, ο κ. Νάκος υποστήριξε ότι «το δημόσιο θα προχωρήσει να καταγράψει τα γεωτεμάχια στην ιδιοκτησία του. Πολλές από τις ιδιοκτησίες αναμένεται να είναι και του δημοσίου . Όσοι πολίτες δεν ακολούθησαν τη διαδικασία και έχει οριστικοποιηθεί η λειτουργία του κτηματολογίου, σύμφωνα με τον νόμο, μπορούν να προσφύγουν δικαστικά και να αποζημιωθούν για την αξία της ιδιοκτησίας τους αν αποδειχθεί ότι πράγματι είναι δική τους.Αν αποδειχθεί δικαστικά ότι κακώς γίνεται αυτό, μπορεί να αποζημιωθεί ο ιδιοκτήτης».

Αναφερόμενος στις εννέα περιοχές που από τη ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά η κτηματογράφησή τους , ο κ. Νάκος επισήμανε ότι «αφορά ένα μέρος του νομού Ηρακλείου καθώς ένα άλλο μέρος περιλαμβάνεται σε άλλη μελέτη γιατί ήταν πολύ μεγάλες , Χαλκιδική, Δράμα, Ξάνθη, Φλώρινα, Καστοριά και σύντομα θα ανακοινωθεί για την περιφερειακή ενότητα της Εύβοιας».

«Αν σκεφτούμε ότι στις πιλοτικές εφαρμογές οι ενστάσεις ήταν 30% των δικαιωμάτων και σήμερα έχουμε φτάσει στο 3% γιατί ακολουθούμε υψηλά πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας των δεδομένων. Νομίζω ότι είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο, έχει αποκτηθεί η αναγκαία εμπειρία και έχουν βελτιωθεί ποιοτικά», τόνισε ο κ. Νάκος.

real.gr

RELATED ARTICLES