Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΠρόστιμα σε ηλεκτροπαραγωγούς φωτοβολταϊκών

Πρόστιμα σε ηλεκτροπαραγωγούς φωτοβολταϊκών

fbΕπένδυσαν στα φωτοβολταϊκά, τέσσερα χρόνια τα ποσά της επιδότησης εκταμιεύονται με το σταγονόμετρο και το Υπουργείο Οικονομίας… στέλνει μπιλιετάκια για να επιβάλλει πρόστιμο 5% επί του ποσού της επιχορήγησης για την επένδυση.

Σε απόγνωση βρίσκονται περισσότεροι από 70 παραγωγοί φωτοβολταϊκών από Μαγνησία, Λάρισα και Καρδίτσα, που τις τελευταίες μέρες λαμβάνουν ραβασάκια από το Υπουργείο Οικονομικών  για επιβολή προστίμων 5% επί του ποσού της επιχορήγησης του αναπτυξιακού νόμου για τα φωτοβολταϊκά για μη αποστολή στοιχείων.

Οι περισσότεροι είναι ανάστατοι, καθώς όπως τονίζουν είναι εκτός τόπου και χρόνου μία τέτοια κίνηση, όταν ήδη οι περισσότεροι δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ από την επιδότηση από το 2010 και μετά.

Ο Σύνδεσμος παραγωγών φωτοβολταϊκών απευθύνθηκε στο Υπουργείο και στον ειδικό γραμματέα επενδύσεων, ζητώντας επί της ουσίας εξηγήσεις, ενώ οι παραγωγοί της Μαγνησίας ετοιμάζονται να καταθέσουν ενστάσεις, ζητώντας ακύρωση των προστίμων που ανακοινώθηκε ότι θα επιβληθούν.

«Η υποτιθέμενη παράλειψη αποστολής στοιχείων για το 2013  στα πλαίσια των μακροχρόνιων υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, δεν αποτελεί δικαιολογία για να μας στραγγαλίσουν οικονομικά», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γ. Κ , παραγωγός φωτοβολταϊκών στον κάμπο του Βελεστίνου, που μαζί με άλλους συναδέλφους του από τη Μαγνησία έχουν συντονιστεί με το Σύνδεσμο, προκειμένου να αποτρέψουν μία τέτοια αρνητική εξέλιξη.

Σύμφωνα με τους ηλεκτροπαραγωγούς, δεν υπήρξε καμία παράλειψη, παρά πρόβλημα που αφορά στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ που δεν ήταν έτοιμες να υποδεχτούν ηλεκτρονικά την αποστολή των στοιχείων που ζητήθηκαν το Σεπτέμβριο του 2013.

Μέσα στην όλη αυτή συγκεχυμένη κατάσταση, όχι από ευθύνη των παραγωγών και χωρίς να υπάρχει καμία μάλιστα ανακοίνωση από το Υπουργείο σας λ.χ. στο www.ependyseis.gr, κάποιοι εξ’ αυτών πήραν την πρωτοβουλία και έστειλαν τα στοιχεία με φυσικό τρόπο την περίοδο εκείνη ή λίγο αργότερα χωρίς και πάλι να υπάρξει καμία επίσημη οδηγία από το Υπουργείο.

Σήμερα το Υπουργείο, λες και  δεν ευθύνεται για την μη έγκαιρη ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής, έρχεται μετά από δύο χρόνια και ανακοινώνει ότι θα επιβάλλει πρόστιμα  στους επενδυτές  5% επί του ποσού της επιχορήγησης, τη στιγμή μάλιστα που αυτοί με πρωτοβουλία τους υπέβαλλαν τα στοιχεία με φυσικό τρόπο.

πηγή:taxydromos.gr/ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

RELATED ARTICLES