Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΠως θα εντοπίζονται τα αυθαίρετα

Πως θα εντοπίζονται τα αυθαίρετα

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με την απόφαση “Διαδικασίες εντοπισμού και επιβολής κυρώσεων αυθαιρέτων κατασκευών και χρήσεων του Τμήματος Δ΄ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ του ν. 4495/2017
Στην απόφαση η οποία θα ισχύσει εντός εξαμήνου, αναφέρεται ο τρόπος εντοπισμού, ο ορισμός των ελεγκτών δόμησης και η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν καθώς και λεπτομέρειες αναφορικά με τις κατεδαφίσεις και τα πρόστιμα που προκύπτουν.
Ο εντοπισμός των αυθαίρετων κατασκευών γίνεται από το Τοπικό Παρατηρητήριο αυτεπαγγέλτως, ή κατόπιν καταγγελίας, ή κατά τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων, ή κατ’ εντολή του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου ή του Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος
Η καταχώριση καταγγελίας από πολίτες γίνεται μέσω διασύνδεσης με το ηλεκτρονικό σύστημα TAXIS. Ο πολίτης εισέρχεται στο Σύστημα εντοπισμού αυθαιρέτων χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς εισόδου στο ηλεκτρονικό σύστημα TAXIS. Στην αίτηση περιλαμβάνονται τα πλήρη στοιχεία χωρικού εντοπισμού του ακινήτου (διεύθυνση, όροφος, αριθμός ιδιοκτησίας κ.λπ.) και τα στοιχεία του κυρίου του ακινήτου, εφόσον είναι γνωστά στον αιτούντα. Ο καταγγέλλων εισάγει στοιχεία επικοινωνίας του τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από το Παρατηρητήριο για την ενημέρωση του επί της πορείας της διαδικασίας ελέγχου. Αν η καταγγελία αφορά ακίνητο που βρίσκεται σε εντός σχεδίου ή εντός οικισμού περιοχή συνοδεύεται υποχρεωτικά από τεκμηριωμένη Τεχνική Έκθεση Μηχανικού για τη στοιχειοθέτηση της καταγγελίας.
Σε περίπτωση αυτεπάγγελτου ή δειγματοληπτικού ελέγχου, το Τοπικό Παρατηρητήριο καταχωρίζει στο Σύστημα εντοπισμού αυθαιρέτων τα πλήρη στοιχεία χωρικού εντοπισμού του ακινήτου (διεύθυνση, όροφος, αριθμός ιδιοκτησίας κ.λπ.). Εφόσον ο έλεγχος πραγματοποιείται κατόπιν εντολής από το Περιφερειακό Παρατηρητήριο ή το Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος, τα στοιχεία καταχωρίζονται στο Σύστημα εντοπισμού αυθαιρέτων από το αντίστοιχο όργανο. Στις περιπτώσεις αυτές ο έλεγχος αφορά το σύνολο του ακινήτου
Το πληροφοριακό σύστημα, αυτόματα, εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών από την ηλεκτρονική κλήρωση, ορίζει και ενημερώνει τους Ελεγκτές Δόμησης σχετικά με το είδος του ελέγχου.
Με απόφαση του Προϊσταμένου του Τοπικού Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος βεβαιώνονται τα πρόστιμα, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής ενδικοφανούς προσφυγής ή από την απόφαση επί της ενδικοφανούς προσφυγής. Ο υπολογισμός των προστίμων και η αποστολή στην αρμόδια οικονομική υπηρεσία γίνεται ηλεκτρονικά.
Τα πρόστιμα ανέγερσης των αυθαιρέτων καταβάλλονται σε τριάντα (30) ισόποσες μηνιαίες δόσεις και τα πρόστιμα διατήρησης σε δώδεκα (12) μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη μέσα στον επόμενο μήνα από τη βεβαίωση του προστίμου στην αρμόδια οικονομική υπηρεσία.

Αν το συνολικό οφειλόμενο πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης εξοφληθεί ολόκληρο εντός του πρώτου μηνός από τη βεβαίωση του προστίμου,παρέχεται έκπτωση 30% του ποσού αυτού. Οι μηνιαίες δόσεις και η εφάπαξ εντολή καταβολής των προστίμων εκδίδονται από το ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο ενημερώνεται αυτόματα για την εξόφλησή τους.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα γίνεται έλεγχος μέσω συστήματος για τυχόν ανεξόφλητες δόσεις και ενημερώνονται αυτόματα τόσο οι αρμόδιες Αρχές όσο και ο κύριος του ακινήτου.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές πέραν του έτους θα διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΦΕΚ 

ered.gr

RELATED ARTICLES