Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμηση"Πόθεν έσχες" από το πρώτο τετραγωνικό

“Πόθεν έσχες” από το πρώτο τετραγωνικό

AKINHTAΝέο φρένο στις αγοραπωλησίες ακινήτων και «πάγωμα» της κτηματαγοράς με μεγάλες συνέπειες και για τα δημόσια έσοδα, προκαλεί η επαναφορά του «πόθεν έσχες» για αγορά από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο.
 
Από το Πάσχα που άρχισε να κινείται ξανά η αγορά, όταν και επιλύθηκαν τα προβλήματα με τον φορο υπεραξίας, έγινε αντιληπτη σε μεσίτες, συμβολαιογράφους και αγοραστές η «βόμβα» του πόθεν έσχες. Εκατοντάδες συμβόλαια που έχουν κλείσει βρίσκονται στον αέρα καθώς οι αγοραστές δεν είναι σε θέση να δικαιολογήσουν τα χρήματα που αναγράφονται στο συμβόλαιο. Ο λόγος είναι ότι πλέον καμιά αγοραπωλησία δεν γίνεται σε τιμές υψηλότερες από τις αντικειμενικές αξίες.
Αντιθέτως οι τιμές στις οποίες κλείνεται μια συμφωνία απέχουν 50% και 60% από τις τιμές που αναγνωρίζει η εφορία με αποτέλεσμα να αδυνατούν οι επενδυτές να καλύψουν το ποσό που αναγράφεται υποχρεωτικά στο συμβόλαιο.
Κτηματομεσίτες και συμβολαιογράφοι έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά καθώς αδυνατούν να ολοκληρώσουν συμφωνίες που θα μπορούσαν να αλλάξουν το momentum στην αγορά ακινήτων. Μάλιστα κάνουν λόγο για τη δημιουργία μιας αγοράς των «ολίγων» οι οποίοι μπορούν να αποκτούν ακίνητα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές και ταυτόχρονα να καλύπτουν με τα εισοδήματά τους την αντικειμενική αξία. Παρά το γεγονός ότι οι παράγοντες της αγοράς δεν ζητούν κατάργηση του πόθεν έσχες, το οποίο υπό προϋποθέσεις μπορεί να «μαζέψει» το «μαύρο χρήμα», θεωρούν αναγκαία την ύπαρξη μιας ρύθμισης που θα ανοίγει το δρόμο για να πάρει μπρος ξανά η κτηματαγορά.
Πάντως, τα περιστατικά που συμβαίνουν στην αγορά ακινήτων καθημερινά αναδεικνύουν την εμπλοκή που έχει σημειωθεί εξαιτίας του πόθεν έσχες. Συγκεκριμένα μεσίτες αναφέρουν τα εξής παραδείγματα στρέβλωσης της κτηματαγοράς:
1.      Εργοστάσιο το οποίο έχει αντικειμενική αξία €2,5 εκατ. πωλείται €800.000 ο αγοραστής έχει βρεθεί, μπορεί η επιχείρηση να ξαναλειτουργήσει, όμως, δεν έχει το εισόδημα για να καλύψει το πόθεν έσχες για €2,5 εκατ.                Ετσι, η συμφωνία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί.
2.      Κατάστημα στην Ελευσίνα πωλείται μόλις €40.000 ωστόσο η αντικειμενική αξία του είναι η διπλάσια και ο επενδυτής δεν προχωρά στην συμφωνία λόγω πόθεν έσχες.
3.      Μεγάλο αγροτεμάχιο στην Οινόη 50 στρεμμάτων πωλείται €80.000 ωστόσο η εφορία αναγνωρίζει την αντικειμενική αξία η οποία είναι €190.000
4.      Στο Καστρί, ημιτελής κατοικία πωλείται €200.000 όμως έχει αντικειμενική αξία €350.000
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι συνεχείς οι οχλήσεις στην εφορία από μεσίτες, συμβολαιογράφους, αγοραστές και ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά οι έφοροι δεν μπορούν να κάνουν τίποτε με τις «μαϊμού» αξίες στις οποίες πρέπει να γίνονται τα συμβόλαια. Πολλοί έφοροι μάλιστα συνιστούν υπομονή λέγοντας ότι «μπορεί να αλλάξει κάτι αφού η κτηματαγορά έχει καταρρεύσει».
Πηγή: ered.gr
RELATED ARTICLES