Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΠόλεμος στα μαρμαρένια αλώνια της Attica

Πόλεμος στα μαρμαρένια αλώνια της Attica

Η τράπεζα των μηχανικών, η Attica Bank, γίνεται όπως όλα δείχνουν το πεδίο της σφοδρής, αν και υπόγειας αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα.

 

Χθες, διέρρευσε από το πρωί, κι επιβεβαιώθηκε το βράδυ, το «στοπ» της ΤτΕ στις επιλογές της κυβέρνησης (μέσω του ΤΣΜΕΔΕ) για τη διοίκηση της τράπεζας. Ο κ. Μ. Σαπουντζόγλου για τη θέση του προέδρου και ο κ. Τ. Ρουμελιώτης για διευθύνων σύμβουλος, «κόπηκαν» επειδή δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές του SSM. Η εξέλιξη αυτή, όμως, είχε συνέχεια καθώς αιφνιδιαστικά έγινε έφοδος της Οικονομικής Αστυνομίας στα γραφεία της συζύγου του Γ. Στουρνάρα για μια υπόθεση του ΚΕΕΛΠΟ που θεωρητικά είχε κλείσει.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την οργή του διοικητή, υπήρξαν αμοιβαίες εξηγήσεις με τον πρωθυπουργό, όμως, το ρήγμα είναι πλέον δεδομένο. Πληροφορίες που μετέδωσε το Βήμα αναφέρουν ότι ο κ. Στουρνάρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι. Ο κ. Ντράγκι θέλησε να εκδοθεί ανακοίνωση από την ΕΚΤ για στήριξη του κ. Στουρνάρα αλλά ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης αρνήθηκε λέγοντάς του «θα χειριστώ εγώ το ζήτημα, εδώ, εγώ όπως ξέρω».

Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι στελέχη της Κομισιόν εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους για την εξέλιξη αυτή καθώς την συνέδεαν με την απόφαση για το «μπλόκο» στις επιλογές της κυβέρνησης για τη διοίκηση της Attica Bank. Απόφαση που, πάντως, περνά και από τον SSM. Δεν απέκλειαν πάντως, να υπάρξουν αρκετοί «προβληματισμοί» στην πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Αν όλο το σκηνικό είναι αμιγώς πολιτικό, αυτό που απασχολεί πλέον είναι το μέλλον της Attica Bank. Χθες η ΤτΕ αποφάσισε επίσης να σταματήσουν οι χορηγήσεις της τράπεζας μέχρι νεωτέρας αφήνοντας υπόνοιες ότι μπορεί να συμβαίνουν «σημεία και τέρατα». Χωρίς διοίκηση η τράπεζα και με μισό διοικητικό συμβούλιο είναι αδύνατον να λειτουργήσει και πρέπει άμεσα να οριστεί νέο ισχυρό δίδυμο και να πάψει να βρίσκεται σε επιτροπεία. Τα ονόματα που ακούγονται είναι αρκετά, ξεχωρίζουν αυτά του πρώην επικεφαλής της Αγροτικής κ. Πανταλάκη αλλά και της πρώην επικεφαλής του ΤΧΣ ΑΝ. Σακελλαρίου. Ο κ. Ρουμελιωτης μπορεί να μείνει στο δ.σ. ως μη εκτελεστικός, ίσως και να γίνει πρόεδρος.

ered.gr

RELATED ARTICLES