Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΠότε θα εκκινήσει η οικοδομική δραστηριότητα κάτω από την Ακρόπολη.

Πότε θα εκκινήσει η οικοδομική δραστηριότητα κάτω από την Ακρόπολη.

Μέσα στον Ιούλιο εκτιμάται ότι θα εκδοθεί το Ειδικό Προεδρικό Διάταγμα προστασίας που θα προσδιορίζει το ύψος των κτηρίων στο Κουκάκι και στην περιοχή Μακρυγιάννη και θα “απελευθερώσει” την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου, απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση.

Με τον τρόπο αυτό θα κλείσει, σε νομοθετικό επίπεδο, το ζήτημα με τους όρους δόμησης των κτηρίων κάτω από τον ιερό βράχο, επιτρέποντας την επανεκκίνηση της οικοδομικής δραστηριότητας ενδεχομένως πριν την εκπνοή του καλοκαιριού.

Τι έχει προηγηθεί

Η υπόθεση των ψηλών κτηρίων είχε ανοίξει αρχές του 2019 ύστερα από προσφυγή συλλόγου της περιοχής στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αφορμή την ανέγερση δύο πολύ ψηλών κτηρίων.

Τον Μάρτιο του 2019, με απόφαση του τότε υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη, επιβλήθηκε “κόφτης” ύψους, στα 17,5 μέτρα, για όλες τις νέες οικοδομές στη νότια πλευρά της Ακρόπολης, όπως και αναστολή της έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών.

Ακολούθησε, τον περασμένο Νοέμβριο, η απόφαση του ΣτΕ που δικαίωσε τους προσφεύγοντες, ακυρώνοντας την αναθεώρηση άδειας δόμησης του δεκαώροφου ξενοδοχείου στην Ακρόπολη και την προέγκριση οικοδομικής άδειας ενός ακόμη (σχεδιαζόμενου) ξενοδοχείου.

Εν συνεχεία, τον περασμένο Απρίλιο, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) γνωμοδότησε υπέρ της καθαίρεσης των δυο τελευταίων ορόφων του ξενοδοχείου της Μπλε Κέδρος που έχει συμπληρώσει περισσότερο από ένα χρόνο λειτουργίας.

Να σημειωθεί εν παρόδω ότι οι άδειες των ψηλών κτηρίων, που προκάλεσαν αντιδράσεις κατοίκων και περιβαλλοντικών αντιδράσεων, είχαν χορηγηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρει ο κ. Οικονόμου.

Το προεδρικό Διάταγμα

Στα δεδομένα αυτά στηρίζεται η εισήγηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) που προβλέπει το επιτρεπόμενο ύψος των κτηρίων στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη να μειωθεί στα 21 μέτρα δηλαδή κατά τρείς ορόφους ή και περισσότερο. Εξαίρεση αποτελεί μία ζώνη κατά μήκος της λεωφόρου Συγγρού στην οποία το επιτρεπόμενο ύψος μειώνεται στα 24 μέτρα.

Με την υφιστάμενη νομοθεσία, όπως αναφέρει ο κ. Οικονόμου, τα ύψη των κτηρίων μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 32 ή και περισσότερα μέτρα. Ήδη, υπάρχουν κτήρια που φθάνουν τα 25, 27 ή και 32 μέτρα.

“Η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, για την καθαίρεση δύο ορόφων από το κτήριο της οδού Φαλήρου 5 (κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα), δημιούργησε ένα νέο κλίμα και άνοιξε τον δρόμο για το επόμενο βήμα το οποίο είναι η μεγάλη μείωση των επιτρεπόμενων υψών στη γύρω περιοχή” σημειώνει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος.

Και προσθέτει, εξηγώντας τα επόμενα βήματα, ότι θα διαμορφωθεί άμεσα σχέδιο Ειδικού Προεδρικού Διατάγματος προστασίας, που θα αποσταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την απαιτούμενη γνωμοδότησή του και στη συνέχεια θα αποσταλεί για υπογραφή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στόχος του Υπουργείου είναι μέχρι τα μέσα Ιουλίου να έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα να εκκινήσει πάλι η οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή, αλλά με όρους οι οποίοι θα εξασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή προστασία της Ακρόπολης.

“Διευκρινίζεται δε ότι το νέο ύψος θα ισχύει για τις νέες οικοδομικές άδειες και δεν αφορά αναδρομικά στα νομίμως υφιστάμενα κτήρια. Η απόφαση επίσης, υπερκαλύπτει το σκεπτικό των αποφάσεων του ΣτΕ για το θέμα” σημειώνει.

Υπό αναθεώρηση όλο το καθεστώς

Κατά τον κ. Οικονόμου, το Προεδρικό Διάταγμα είναι το πρώτο βήμα για την προστασία της Ακρόπολης. Θα επακολουθήσει επανεξέταση του συνολικού καθεστώτος δόμησης και χρήσεων γης, όχι μόνο στην περιοχή αυτή, αλλά στο σύνολο του Δήμου Αθηναίων, με την εκπόνηση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου το οποίο θα ξεκινήσει πολύ σύντομα. Παράλληλα, θα ακολουθήσουν και άλλες συμπληρωματικές πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ όπως:

• έλεγχοι για την ύπαρξη αυθαίρετων κατασκευών στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη,

• διατάξεις για την προστασία του δημόσιου χώρου και

• προώθηση στην πράξη της βιώσιμης κινητικότητας.

“Τονίζουμε ότι αναφορικά με τη δόμηση γύρω από την Ακρόπολη, είχαν προηγηθεί της αναστολής οικοδομικών εργασιών, οι έντονες αντιδράσεις της κοινωνίας, των κατοίκων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων για τις οικοδομικές άδειες οι οποίες είχαν χορηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια με τη σύμφωνη γνώμη των υπουργών Πολιτισμού της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ” αναφέρει ο κ. Οικονόμου.

“Η απόφαση για τη μεγάλη μείωση των επιτρεπόμενων υψών ήταν κάθε άλλο παρά εύκολη. Υπάρχουν κτήρια τα οποία έχουν ήδη κατασκευαστεί με μεγάλα ύψη και νόμιμη οικοδομική άδεια, όχι με ευθύνη των ιδιοκτητών τους, αλλά του Δημοσίου. Ωστόσο, το μείζον αγαθό στην περίπτωση αυτή είναι η προστασία της Ακρόπολης, ενός από τα σημαντικότερα μνημεία και σύμβολα του παγκόσμιου πολιτισμού.

Αυτό ήταν το σκεπτικό της Απόφασης του ΥΠΟΑ και σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η εισήγηση του ΥΠΕΝ προς το ΚΕΣΥΠΟΘΑ η οποία λήφθηκε σε στενή συνεργασία με την υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και τον δήμαρχο Αθηναίων, κ. Κ. Μπακογιάννη.

Η θέση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας είναι ότι η Αθήνα μπορεί και πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο της ανάπτυξης, αλλά μιας ανάπτυξη βιώσιμης η οποία θα χαρακτηρίζεται από τον απόλυτο σεβασμό του πολιτιστικού, οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος”, καταλήγει ο κ. Οικονόμου.

του Δημήτρη Δελεβέγκου

capital.gr

RELATED ARTICLES