Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΠύργος: Επανάσταση στον Αμπελώνα για τα σκουπίδια

Πύργος: Επανάσταση στον Αμπελώνα για τα σκουπίδια

xytaΟργή και αγανάκτηση επικρατεί στον Αμπελώνα του δήμου Πύργου για την κατάσταση με τα σκουπίδια. Το πρωί της Δευτέρας, κάτοικοι απέκλεισαν με κάδους και όγκους σκουπιδιών τον κεντρικό δρόμο Πύργου – Οινόης και έτσι η κυκλοφορία διεξάγονταν για τουλάχιστον τρεις ώρες μέσω των μικρότερων δρόμων του χωριού.

Οι κάτοικοι είναι εξοργισμένοι γιατί σχεδόν τρεις μήνες δεν γίνεται αποκομιδή των απορριμμάτων, πέρασε όλο το καλοκαίρι και υποδέχθηκαν τους ετεροδημότες με απίστευτη βρωμιά και δυσωδία, ενώ επισημαίνουν πως δεν αντέχουν άλλο με αυτή την κατάσταση που επικρατεί συνολικά μήνες τώρα με τη διαχείριση των σκουπιδιών. Μύγες και τρωκτικά έχουν κυριαρχήσει στο χωριό, γεγονός που έκανε μόνιμους κατοίκους και παραθεριστές να ξεπεράσουν τα όριά τους. Αυτή η διαμαρτυρία των κατοίκων όμως φαίνεται να έπιασε τόπο καθώς λίγο πριν από τις τρεις το μεσημέρι, έκανε την εμφάνισή της η Αστυνομία και φορτηγά και μηχανήματα του δήμου Πύργου, που μέσα σε λίγα λεπτά απομάκρυναν τα σκουπίδια από κάθε σημείο στους κεντρικούς δρόμους του χωριού.

«Μας «έφαγε» η βρωμιά…»
Οι κάτοικοι στον Αμπελώνα, μόνιμοι και παραθεριστές, στις δηλώσεις τους είχαν μια έκρηξη οργής, για το μαρτύριο που βιώνουν όλο το καλοκαίρι αλλά και νωρίτερα. Μόνιμος κάτοικος στο χωριό ο Δημήτρης Σπηλιωτόπουλος δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του. «Τα σκουπίδια είναι δίπλα μας. Μας έχει «φάει» η βρώμα, τα σκουλήκια, τα σκουπίδια είναι μήνες εδώ. Μάζεψαν μετά το Πάσχα και δεν ξαναήρθαν. Το μόνο που θέλουν στο δήμο είναι τα δημοτικά τέλη, πληρώνουμε για τα σκουπίδια που δεν μαζεύουν, πληρώνουμε για το νερό που δεν υπάρχει από τον Ερύμανθο, πληρώνουμε χίλια δυο και δεν έχουμε τίποτα. Αυτό είναι το χάλι του δήμου και του επίσημου κράτους. Δίπλα στο φούρνο του χωριού, βρίσκεται σωρός σκουπιδιών, δίπλα στο σχολείο το ίδιο. Αν υπάρχει ίχνος φιλότιμου στο κράτος, ας αναλάβει τις ευθύνες του. Τα αυτοκίνητα περνούν από όπου βρουν. Ο δρόμος έκλεισε για τρεις ώρες και κανένας δεν εμφανίστηκε. Ο κόσμος δεν ξέρει τι να κάνει».
Η Ζωή Λερούτσου, παραθερίστρια στον Αμπελώνα, πέρασε ένα καλοκαίρι δίπλα στα σκουπίδια. «Έχουμε έρθει για διακοπές και δύο μήνες τα σκουπίδια είναι εδώ. Έρχονται από όλα τα χωριά και τα πετάνε εδώ για να φεύγουν από την πόρτα τους, από όλο το χωριό τα πετάνε εδώ και ορίστε η κατάσταση, έκλεισε ο δρόμος. Μας έχει «φάει» η βρώμα. Μας κοροϊδεύουν δύο εβδομάδες ότι θα τα μαζέψουν. Έχουμε μικρά παιδιά τι θα κάνουμε;» Η Μαργαρίτα Σταματοπούλου, επίσης παραθερίστρια στο χωριό, επιστρέφει στην Αθήνα, με τις χειρότερες εντυπώσεις. «Όλο το καλοκαίρι είμαστε εδώ μαζί με τα σκουπίδια. Τα παιδιά ούτε στο μπαλκόνι δεν τα αφήνουμε. Φεύγουμε για την Αθήνα και τα σκουπίδια είναι ακόμα εδώ. Κατά τα άλλα ερχόμαστε να τους ψηφίσουμε». Ο Παναγιώτης Γρίβας ετεροδημότης που γύρισε στο χωριό του για τον Δεκαπενταύγουστο, μίλησε για το μαρτύριο των σκουπιδιών. «Έχω το σπίτι μου εδώ και ήρθαμε λίγες ημέρες το καλοκαίρι εδώ να ξεκουραστούμε. Δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε. Περάσαμε τις διακοπές μας και φεύγουμε τώρα, με τα σκουπίδια εδώ. Ειδοποιήσαμε τους πάντες, μας είπαν θα έρθουν να τα πάρουν και μας κορόιδευαν. Κάθε μέρα κυνηγάμε τα ποντίκια. Δυστυχώς καταντήσαμε σε αυτή την κατάσταση. Έρχονται όλοι για ψήφους και μετά δεν κάνουν τίποτα. Περάσαμε και το Δεκαπενταύγουστο με αυτό το χάλι. Τριτοκοσμική χώρα γίναμε». Τέλος ο Χρήστος Γαλανόπουλος νέος πρόεδρος του Αμπελώνα, που αναλαμβάνει καθήκοντα σε λίγες ημέρες, δεν ξέρει πραγματικά τι να πει και τι να κάνει με την κατάσταση αυτή. «Μας άφησαν έτσι με τα σκουπίδια να δημιουργηθούν βουνά. Το κέντρο είναι στην χειρότερη κατάσταση, η εικόνα τραγική. Έχει βρωμίσει όλος ο τόπος. Έχουν περάσει δύο με τρεις μήνες που δεν τα μαζεύουν. Κινδυνεύουμε και από φωτιές με τα σκουπίδια. Όλο το καλοκαίρι το βγάλαμε παρέα με τα σκουπίδια. Θα μπορούσαν να έχουν μαζέψει από κάποια κεντρικά σημεία. Μας υποσχέθηκαν να τα μαζέψουν και εμείς είμαστε που μόνο πληρώνουμε. Πληρώνουμε τέλη για υπηρεσίες που δεν παρέχονται». Τελικά μετά από επικοινωνία που υπήρξε με την Αστυνομία, όπου ενημερώθηκε για το περιστατικό και αφού είχαν περάσει περίπου τέσσερις ώρες από το κλείσιμο του δρόμου, έφτασαν φορτηγά και τσάπα του δήμου, όπου καθάρισαν το δρόμο και απομάκρυναν τους μεγαλύτερους από τους σωρούς σκουπιδιών, που υπήρχαν στον κεντρικό δρόμο που διασχίζει το χωριό.

Πηγή: www.patrastimes.gr

RELATED ARTICLES