Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΠώς επιβάλλεται το ασφαλιστικό χαράτσι σε επαγγελματική δαπάνη και μπλοκάκια

Πώς επιβάλλεται το ασφαλιστικό χαράτσι σε επαγγελματική δαπάνη και μπλοκάκια

Με ένα χρόνο καθυστέρηση, το Υπουργείο Εργασίας έχει πλέον σε σημαντικό βαθμό ξεκαθαρίσει το ”καθεστώς” των ασφαλιστικών εισφορών για όσους εργαζομένους δεν αμείβονται με μισθολόγιο.

Οι τελευταίες διευκρινίσεις δόθηκαν με τροπολογία που αφορούσε τους αμειβόμενους με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης.

Είχαν προηγηθεί προ μηνών διαδοχικές υπουργικές εγκύκλιοι για την αποσαφήνιση των όρων επιβολής των νέων ασφαλιστικών εισφορών επί των αποδοχών με μπλοκάκι.

Έτσι η εικόνα η οποία διαμορφώνεται πλέον σε σχέση με τις εισφορές στις αποδοχές των αμειβομένων εκτός μισθολογίου έχει ως εξής :

1) Απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης

· Προβλέπονται εισφορές 26,9% (20% για κύρια ασφάλιση – ΕΦΚΑ και 6,9% για ΕΟΠΥΥ)

· Οι εισφορές αυτές ισχύουν από 1/1/2018 (χωρίς αναδρομική ισχύ).

· Δεν είναι ξεκάθαρο αν ισχύουν οι εκπτώσεις στη βάση υπολογισμού που αφορούν τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους με έως 5 έτη ασφάλισης, αλλά και οι εκπτώσεις για όσους έχουν πάνω από 5 έτη ασφάλισης και δηλώνουν ετήσιο εισόδημα έως 58.000 ευρώ.Δεν είναι επίσης ξεκάθαρο αν προβλέπονται και εισφορές επικουρικού-εφάπαξ, όπως πχ ισχύουν για τους αυταπασχολούμενους δικηγόρους.

· Οι εισφορές επιβάλλονται επί των καθαρών αποδοχών.

· Δεν ισχύει κατώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών. Αυτό σημαίνει πως οι εισφορές θα υπολογίζονται ακριβώς επί των καθαρών αμοιβών που εισπράττει ο εργαζόμενος χωρίς να υπάρχουν ελάχιστες εισφορές (σ.σ. 158 ευρώ)

· Καταβάλλονται εξ ολοκλήρου από τον εργαζόμενο Πληρώνονται έως την τελευταία εργάσιμη μέρα μετά το μήνα καταβολής των αμοιβών

· Δεν υπάρχει καμία απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές αν ο ίδιος εργαζόμενος είναι παράλληλα ασφαλισμένος λόγω παράλληλης απασχόλησης του σε άλλο/άλλλους εργοδότες

2) Μπλοκάκι με έναν ή δύο εργοδότες

· Προβλέπονται εισφορές τουλάχιστον 27,1% (20% για κύρια ασφάλιση-ΕΦΚΑ και 7,1% υπέρ ΕΟΠΥΥ) στις αποδοχές του εργαζομένου από καθένα εργοδότη.

· Οι εισφορές αυτές,όμως, φτάνουν ακόμα και το 41% για όσους έχουν ασφάλιση επικουρικού ή/και εφάπαξ (πχ γιατροί, δικηγόροι,μηχανικοί).

· Ισχύουν από 1/1/2017

· Δεν ισχύουν οι εκπτώσεις στη βάση υπολογισμού που αφορούν τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους με έως 5 έτη ασφάλισης, αλλά και οι εκπτώσεις για όσους έχουν πάνω από 5 έτη ασφάλισης και δηλώνουν ετήσιο εισόδημα έως 58.000 ευρώ.

· Οι εισφορές επιβάλλονται επί των καθαρών αποδοχών

· Προβλέπεται κατώτατο μηνιαίο όριο ασφαλιστέων αποδοχών (586 ευρώ). Για τους νέους επιστήμονες, το κατώτατο μηνιαίο όριο ασφαλιστέων αποδοχών αντιστοιχεί στο 70% των 586 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και αν ένα μπλοκάκι αμείβεται με κάτω από 586 ευρώ/μήνα θα καταβάλλει εισφορές ίσες με 158 ευρώ (27,1%Χ 586 ευρώ/μήνα)

· Οι εισφορές καταβάλλονται κατά 2/3 από τον καθένα εργοδότη και κατά 1/3 από τον εργαζόμενο.

· Πληρώνονται έως την τελευταία εργάσιμη μέρα μετά το μήνα καταβολής των αμοιβών

· Δεν προβλέπεται απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές αν ο ίδιος εργαζόμενος είναι παράλληλα ασφαλισμένος λόγω παράλληλης απασχόλησης του σε άλλο/άλλους εργοδότες

3) Μπλοκάκι με περισσότερους από δύο εργοδότες

· Προβλέπονται ασφαλιστικές εισφορές τουλάχιστον 26,1% (20% για κύρια ασφάλιση-ΕΦΚΑ και 6,9% για ΕΟΠΥΥ) στις αποδοχές του εργαζομένου από κάθε ένα εργοδότη..

· Φτάνουν ακόμα και το 41% για όσους έχουν ασφάλιση επικουρικού ή/και εφάπαξ.

· Ισχύουν από 1/1/2017

· Ισχύουν οι εκπτώσεις στη βάση υπολογισμού που αφορούν τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους με έως πέντε έτη ασφάλισης, αλλά και οι εκπτώσεις για όσους έχουν πάνω από πέντε έτη ασφάλισης και δηλώνουν ετήσιο εισόδημα έως 58.000 ευρώ.

· Οι εισφορές επιβάλλονται επί των καθαρών αποδοχών .

· Προβλέπεται κατώτατο μηνιαίο όριο ασφαλιστέων αποδοχών (586 ευρώ). Αυτό σημαίνει πως ακόμα και αν ένα μπλοκάκι αμείβεται με κάτω από 586 ευρώ/μήνα θα καταβάλλει εισφορές ίσες με 158 ευρώ (27,1%Χ 586 ευρώ/μήνα)

· Καταβάλλονται εξολοκλήρου από τον εργαζόμενο

· Πληρώνονται έως την τελευταία εργάσιμη μέρα μετά το μήνα καταβολής των αμοιβών

· Δεν προβλέπεται καμία απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές αν ο ίδιος εργαζόμενος είναι παράλληλα ασφαλισμένος λόγω παράλληλης απασχόλησης του σε άλλο/άλλους εργοδότες

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

capital.gr

RELATED ARTICLES