Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΠώς η αιολική και η ηλιακή ενέργεια «νίκησαν» την πανδημία

Πώς η αιολική και η ηλιακή ενέργεια «νίκησαν» την πανδημία

Η πανδημία προκάλεσε μείωση της ζήτησης για πετρέλαιο, φυσικό αέριο, λιγνίτη και άλλες παραδοσιακές μορφές ενέργειας το προηγούμενο έτος, αλλά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) ήταν οι μεγάλες κερδισμένες αφού παρά την οικονομική ύφεση γνώρισαν πρωτόγνωρη ανάπτυξη με μαζικές επενδύσεις.

Οι ΑΠΕ ήταν ουσιαστικά ο μόνος κλάδος στον τομέα της ενέργειας που κατέγραψε ανάπτυξη μέσα στον εφιάλτη της πανδημίας του 2020 σύμφωνα με νέα στοιχεία του Bloomberg, δείχνοντας τις μεγάλες προοπτικές που έχει ο κλάδος για φέτος και τα υπόλοιπα χρόνια. Νέα στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (ΙΕΑ) που επικαλείται το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο δείχνουν ότι μέσα στο 2020 οι εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων αυξήθηκαν ούτε λίγο ούτε πολύ κατά 90% και των ηλιακών πάρκων κατά 23%. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό ότι στις ΑΠΕ αναλογούσε πέρσι το 90% της συνολικής αύξησης χωρητικότητας παραγωγής ενέργειας σε όλο τον κόσμο.

Στοίχημα η αύξηση των επενδύσεων

Πλέον, το μεγάλο στοίχημα είναι να αυξηθούν κι άλλο οι επενδύσεις με στόχο να μειωθεί κι άλλο το κόστος των ΑΠΕ. Για να γίνει αυτό χρειάζονται νέες μαζικές επενδύσεις σε τεχνολογίες μετάβασης σε νέες μορφές ενέργειας. Αυτό είναι σημαντικό ώστε μια μείωση του κόστους των ΑΠΕ να τους επιτρέψει να καλύπτουν το 60% των παγκοσμίων αναγκών ενέργειας έως το 2030 -όπως λένε πηγές του Reuters που συμμετείχαν στην ειδική εκδήλωση «Reuters Global Markets Forum».

Την εκτίμηση ότι οι ΑΠΕ μπορούν να παράσχουν μέσα σε μια ακόμη δεκαετία το 60% των παγκόσμιων αναγκών σε ενέργεια την έκανε η εταιρεία συμβούλων Wood Mackenzie. Η Διεθνής Υπηρεσία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Renewable Energy Agency (IRENA)- εκτιμά ότι οι επενδύσεις σε τεχνολογίες μετάβασης στην ενέργεια πρέπει να διπλασιαστούν στα 4 τρισ. δολ έως το 2050, από 1,8 τρισ. δολ το 2019. Μόνο έτσι θεωρεί η IRENA ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού.

Η IRENA προβλέπει ότι η παραγωγή ηλεκτρισμού θα γίνει ο κύριος φορέας ενέργειας έως το 2050, με το μερίδιο των ΑΠΕ σε αυτή την παραγωγή ενέργειας να αυξάνεται σε 90%, από περίπου 25% σήμερα. Καθώς τα δίκτυα τροφοδοτούνται όλο και περισσότερο από ΑΠΕ, θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν, να γίνουν πιο ασφαλή και πιο αξιόπιστα, επισημαίνεται ακόμη.

Η IRENA προβλέπει ότι η ηλιακή και αιολική ενέργεια θα κυριαρχήσουν στο μελλοντικό ενεργειακό σύστημα παραγωγής με συνδυασμένο μερίδιο 63% έως το 2050. Ένα επιπλέον ποσοστό της τάξης του 6% αναμένεται ότι θα προέλθει από την πυρηνική ενέργεια.

Με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αντιπροσωπεύουν το 90% της νέας επέκτασης ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλάζει ουσιαστικά ο χάρτης των επενδύσεων σχολιάζει από την πλευρά του το Bloomberg. Οι ΑΠΕ έχουν απορροφήσει την πλειοψηφία των κεφαλαίων που επενδύονται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εδώ και χρόνια και η τάση αυτή συνεχώς αυξάνεται.

Πρόκειται τόσο για φυσικό κεφάλαιο όπως είναι εξοπλισμός και μονάδες παραγωγής και για χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο που αφορά τις χρηματοδοτήσεις. Επίσης μεγάλες επενδύσεις γίνονται και σε ανθρώπινο κεφάλαιο κι αυτό είναι είσαι από τις πιο σημαντικές εξελίξεις.

Όσο πιο οικείοι γίνονται άνθρωποι και θεσμοί με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τόσο περισσότερο ενδιαφέρονται να χρηματοδοτήσουν περισσότερες από αυτές, τόσο περισσότερη τεχνογνωσία δημιουργείται και τόσο περισσότερες ευκαιρίες για πρόοδο παρουσιάζονται, σχολιάζει το Bloomberg.

Έτσι, ακόμη και παραδοσιακοί χρηματοδότες μορφών ενέργειας που μολύνουν το περιβάλλον, όπως το κάρβουνο, αρχίζουν τώρα να αλλάζουν τακτική και να στρέφονται σε πιο καθαρές μορφές. Ως παράδειγμα αναφέρεται από το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο η Αναπτυξιακή Τράπεζα της Ασίας, η οποία αρχίζει να σταματά τις χρηματοδοτήσεις μορφών ενέργειας που μολύνουν περισσότερο τον πλανήτη.

ot.gr

 

RELATED ARTICLES