Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑπόψειςΠώς μπορεί λα λυθεί το πρόβλημα των Πολεοδομιών

Πώς μπορεί λα λυθεί το πρόβλημα των Πολεοδομιών

Σε πρόσφατο άρθρο της «Καθημερινής» (19/9/2022 «Πολεοδομίες, ένας γόρδιος δεσμός για τους δήμους – οι μισοί δεν μπορούν να τους οργανώσουν» υπό Γ. Λιάλιου…  https://www.kathimerini.gr/society/562048444/poleodomies-enas-gordios-desmos-gia-toys-dimoys/ ) διεκτραγωδείται, για άλλη μία φορά, το αδιέξοδο-τέλμα των Υ.ΔΟΜ. (πρώην Πολεοδομιών) των Καλλικρατικών Δήμων ανά την Ελλάδα: Οι μισοί (κυρίως μικροί) δεν έχουν καν (Υ.ΔΟΜ.) και υποτίθεται (μέχρι να φτιάξουν τις δικές τους Υ.ΔΟΜ. δηλ. ποτέ όπως δείχνει η δωδεκαετία 2010-2022 από την ψήφιση του σχετικού νόμου) ότι «εξυπηρετούνται» από όμορους «μεγάλους δήμους», οι οποίοι όμως υπό το βάρος των δικών τους ελλείψεων-δυσλειτουργιών-υποστελέχωσης-γραφειοκρατίας-αυτοπροτίμησης-προτεραιοτήτων(Υ.ΔΟΜ. VERSUS Τεχν.Υπηρ.)-κλπ, παλεύουν ανεπιτυχώς να εξυπηρετήσουν εαυτούς και αλλήλους (ομόρους).

Αποτέλεσμα; Το απόλυτο τέλμα βλ. π.χ. την κατάσταση στη Σκόπελο όπου τους τελευταίους μήνες δεν εκδίδονται νέες οικοδομικές άδειες, οπότε δεν μπορεί να χτιστεί τίποτε καινούργιο και κατοικίες ή επαγγελματικοί χώροι δεν μπορούν να συνδεθούν με το ρεύμα. Τα ίδια βέβαια συμβαίνουν σε όλη την Ελλάδα, με μερικούς δήμους να εφευρίσκουν αμφιβόλου αποτελεσματικότητας και νομιμότητας πατέντες-Δ.Ε.Κ.Ο. (π.χ. «Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη» Δ.Ε.Π.ΑΝ.-Κρήτης) για την πρόσληψη μηχανικών μέ BYPASS τού Α.Σ.Ε.Π. και του Κεντρικού Κράτους.

Και διερωτάται κανείς γιατί να μήν ξεκολλήσουμε απ’ αυτό το αέναο τέλμα (και αδιέξοδο) μέσω της ήδη δοκιμασμένης λύσης της «πρόσκλησης στα όπλα» του ιδιωτικού τομέα, των “AD HOC” εξουσιοδοτούμενων ιδιωτών μηχανικών: Λύση («εκχώρηση»-«εργολαβία»-OUTSOURCING) ήδη λίαν επιτυχώς εφαρμοζόμενη στους ελέγχους των κατασκευών, όπου ιδιώτες μηχανικοί (χριζόμενοι “AD HOC” «ελεγκτές δόμησης» κατόπιν κληρώσεως στο ΤΕΕ και με στάνταρ-προκαθορισμένες αμοιβές ανά τ.μ.) εκτελούν τις εργασίες που κάποτε έκαναν οι πολεοδομίες-Υ.ΔΟΜ. δηλ. ελέγχουν για «καλώς έχειν»-αυθαιρεσίες-κλπ τις νέο-αναγειρόμενες οικοδομές και μάλιστα σε τρείς φάσεις ήτοι θεμέλια-«τούβλα»-αποπεράτωση (κάθε οικοδομή & φάση και μία κλήρωση).

Γιατί να μην γίνει το ίδιο και για τον έλεγχο-έκδοση-κλπ των οικοδομικών αδειών κττ μέσω λ.χ. κάποιων «ελεγκτών-εκδοτών αδειοδοτήσεων» (ιδιωτών μηχανικών κατ’ αναλογίαν και κατά τον ίδιο τρόπο εξουσιοδοτούμενων και αμειβόμενων όπως οι «ελεγκτές δόμησης»); Ο ιδιωτικός τομέας διαθέτει πάμπολλους «μπαρουτοκαπνισμένους» μηχανικούς, με δεκάδες οικοδομικές άδειες στο ενεργητικό ενός εκάστου (έστω από την μεριά του «παραλήπτη»), οι οποίοι – έστω μετά από κανένα σεμινάριο 1-2 εβδομάδων (άχρηστο κατά τεκμήριο αλλά τέλος πάντων για να κατασιγάσει τυχόν ανησυχίες) – μπορούν άμεσα να αναλάβουν δράση και να ξεμπλοκάρουν την κατάσταση σέ “dt” (ακριβώς όπως έγινε και εξακολουθεί να γίνεται με τους «ελεγκτές δόμησης»).

Αλλιώς, πότε θα γίνουν οι εκατοντάδες (ή χιλιάδες) προσλήψεις που προβλέπει ο νόμος για τις Υ.ΔΟΜ., και πότε αυτοί οι εκατοντάδες νεοπροσληφθέντες-«νεοσύλλεκτοι» (συνήθως άρτι αποφοιτήσαντες από τα Πολυτεχνεία) θα γίνουν «ετοιμοπόλεμοι»; Ούτε είναι λύση οι αλλεπάλληλες παρατάσεις και διαρκείς αναβολές πλήρους εφαρμογής τού (περί των Υ.ΔΟΜ.) νόμου, όπως έδειξε η μέχρι τούδε υπερδωδεκαετής εμπειρία (=τέλμα) όλων μας, μηχανικών και κοινού.

Μάλιστα, δύναται να λεχθεί, ότι αυτή η μέθοδος («εκχώρηση»-«εργολαβία»-OUTSOURCING) θα μπορούσε να γενικευτεί και για άλλες υπηρεσίες και δραστηριότητες (π.χ. για τις Υπηρεσίες Νεωτέρ.Μνημείων-Τεχν.Έργων που είναι διαβόητες για τις καθυστερήσεις τους).

Κων/νος Νταβανάς & Ζωή Καραμούζη — Μηχανικοί-Μέλη Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας.
RELATED ARTICLES