Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέα“Σήμα κινδύνου” από το Πολυτεχνείο Κρήτης

“Σήμα κινδύνου” από το Πολυτεχνείο Κρήτης

uocΜέχρι τις αρχές Ιουλίου επαρκούν τα οικονομικά του Πολυτεχνείου Κρήτης -από αδιάθετα ποσά προηγουμένων ετών- για την κάλυψη των βασικών αναγκών του Ιδρύματος, επισημαίνει ο πρύτανης Βασίλης Διγαλάκης κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη αδυναμία λειτουργίας του Πολυτεχνείου.

Η οικονομική κατάσταση των Πανεπιστημίων, αλλά και οι αλλαγές του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Ιδρυμάτων που θα επιφέρει το πολυνομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της έκτακτης συνόδου των Πρυτάνεων που εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα ζητώντας την άμεσα παρέμβαση της Πολιτείας.

Οπως ανέφερε στα “Χανιώτικα νέα” ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλης Διγαλάκης «η κατάσταση είναι πολύ άσχημη καθώς τα Πανεπιστήμια δεν έχουν λάβει καθόλου επιχορήγηση φέτος, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε πολύ κοντά σε ενδεχόμενο αδυναμίας λειτουργίας».

Σχετικά με τη λειτουργία του Πολυτεχνείου Κρήτης ο ίδιος τόνισε ότι «στο Ιδρυμα δεν έχουν δοθεί επιχορηγήσεις. Ως σήμερα καλύπταμε τις βασικές ανάγκες από τα αδιάθετα των προηγούμενων ετών και τα οποία μας φτάνουν μέχρι αρχές Ιουλίου. Καταλαβαίνουμε το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει γενικότερα η χώρα, αλλά πρέπει να κάνουμε γνωστό πως από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε» Ο κ. Διγαλάκης επεσήμανε ότι τα μέλη της Συνόδου απασχόλησε και το σχέδιο νόμου για την Παιδεία, ωστόσο, σημείωσε πως «επειδή μέχρι σήμερα δεν έχει αναρτηθεί επισήμως και τεθεί σε διαβούλευση η Σύνοδος επιφυλάχθηκε να διαμορφώσει τις τελικές θέσεις μετά που την ανάρτησή του».

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Η σύνοδος, με ομόφωνο ψήφισμά της, επισημαίνει ότι η οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα Πανεπιστήμια βρίσκεται σε τραγικό σημείο καθώς έως σήμερα «δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ τακτικής επιχορήγησης για το έτος 2015». Σχετικά με τις νομοθετικές αλλαγές, η σύνοδος επιφυλάσσεται να προβεί στη διατύπωση των τελικών της θέσεων, όταν το νομοσχέδιο αναρτηθεί προς διαβούλευση. Σημειώνεται ότι τα δύο παραπάνω ζητήματα θα αποτελέσουν τα κυρίαρχα θέματα της τακτικής συνόδου των πρυτάνεων που θα πραγματοποιηθεί στις 26 – 27 Ιουνίου στο Ηράκλειο.

Πηγή:haniotika-nea.gr

RELATED ARTICLES