Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΣεμινάριο: Φωτογραφία και Φωτορεαλισμός

Σεμινάριο: Φωτογραφία και Φωτορεαλισμός

Seminar: Product presentation through photography and photorealism

Φωτογράφιση σε συνθήκες στούντιο
Φωτορεαλισμός στο λογισμικό Maxwell

Σκοπός του προγράμματος

Ο σχεδιασμός προϊόντων αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα με ραγδαίους ρυθμούς. Σήμερα ο σχεδιασμός επίπλου, αντικειμένου, κοσμήματος κατέχει σημαντική θέση στη δημιουργική οικονομία της χώρας μας. Σε επίπεδο βιομηχανίας, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια στροφή προς το σχεδιασμό, με στόχο όχι μόνο την λειτουργικότητα αλλά και ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα που να αναδεικνύει την εταιρική ταυτότητα. Στα πλαίσια αυτά κατέχει ιδιαίτερα σημαντική θέση η κατάλληλη προβολή ενός προϊόντος τόσο με ψηφιακά όσο και με αναλογικά μέσα. Ειδικότερα ο σχεδιασμός με στόχο τη διαφήμιση και προώθηση προϊόντων αποτελεί σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας, αλλά και εποπτικό μέσο επικοινωνίας μιας καινοτόμου ιδέας. Με τα νέα ψηφιακά μέσα σχεδιασμού και απεικόνισης ο σχεδιαστής έχει πλέον τη δυνατότητα να οπτικοποιήσει το προϊόν με απόλυτη γεωμετρική ακρίβεια αλλά και φωτορεαλιστική πιστότητα. Τόσο η φωτογραφία όσο και η φωτορεαλιστική απεικόνιση ενός αντικειμένου αποτελεί πλέον αναγκαίο εργαλείο επικοινωνίας ανάμεσα στο σχεδιαστή και τον πελάτη, σε όλες τις φάσεις της ανάπτυξης ενός προϊόντος, από τα προσχέδια μέχρι την παραγωγή και προώθηση του προϊόντος

Το εντατικό σεμινάριο αποτελεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την παρουσίαση προϊόντων μέσω της φωτογραφίας αλλά και του φωτορεαλισμού. Θα καλύψει τα βασικότερα σημεία της διαδικασίας και θα διδάξει στους συμμετέχοντες βασικές αρχές της φωτογραφίας και τεχνικές φωτισμού και στούντιο και στη συνέχεια προσομοίωση του φωτισμού και τεχνικές φωτορεαλισμού ενός προϊόντος. Το πρώτο κομμάτι του σεμιναρίου θα παρέχει βασικές γνώσεις φωτογραφίας, και πρακτική εξάσκηση στη φωτογράφιση αντικειμένων με την καθοδήγηση επαγγελματία φωτογράφου. Οι συμμετέχοντες θα εξασκηθούν σε ασκήσεις αλλά και σε δικές τους ιδέες για την παρουσίαση προϊόντων. Το δεύτερο κομμάτι θα εισάγει στη φωτορεαλιστική απεικόνιση των αντικειμένων με τη χρήση του λογισμικού Maxwell. Θα καλυφθούν βασικές έννοιες φωτορεαλισμού όπως η χρήση της κάμερας, ο φωτισμός (φυσικός και τεχνητός) και τα υλικά. Στόχος του σεμιναρίου, είναι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην παρουσίαση προϊόντων μέσα από το workflow που ακολουθούν καταξιωμένοι επαγγελματίες του κλάδου.

Το υψηλό επίπεδο διδασκαλίας σε συνδυασμό με την άρτια οργάνωση και την υποδομή του Διεθνούς Πανεπιστημίου, αποτελούν το ιδανικό εφαλτήριο στους συμμετέχοντες του προγράμματος για περαιτέρω εξέλιξη.

Product presentation through photography and photorealism

Σε ποιον απευθύνεται

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να αναπτύξουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους στην παρουσίαση προϊόντων μέσα από ψηφιακά και αναλογικά μέσα, την φωτογραφία, τον φωτορεαλισμό, τη διαφήμιση και το design. Οι θεματικές ενότητες αφορούν σχεδιαστές αντικειμένων, βιομηχανικούς σχεδιαστές, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, γραφίστες, διαφημιστές, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες από δημιουργικούς ή βιομηχανικούς κλάδους. Δεν απαιτείται προηγούμενη γνώση λογισμικών. Όποιος επιθυμεί μπορεί να φέρει τη δική του φωτογραφική μηχανή για την πρακτική άσκηση. Laptop δεν απαιτείται, το μάθημα θα γίνει σε αίθουσα υπολογιστών.

 

Περιεχόμενο / Θεματικές Περιοχές

Η δομή του προτεινόμενου προγράμματος αποτελείται από δυο βασικές θεματικές περιοχές, της φωτογραφίας και του φωτορεαλισμού. Πιο συγκεκριμένα, οι κεντρικοί άξονες με τα επιμέρους παρεχόμενα μαθήματά τους είναι οι εξής:

 

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου
Εισαγωγή στη Φωτογραφία Θεωρία: Σύντομη αναφορά στις βασικές αρχές τις Φωτογραφίας. Από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή. Επεξήγηση των μενού ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών (διάφραγμα-ταχύτητα-ευαισθησία και εφαρμογή τους). Σύντομη πρακτική άσκηση. Ομαδική συζήτηση για το φως και τα χαρακτηριστικά του. Είδη φωτός και οι χρήσεις τους. Επιλογή κατάλληλων υλικών και προετοιμασία του μοντέλου για φωτορεαλισμό. Εισαγωγή στο λογισμικό Maxwell, παραδείγματα φωτορεαλιστικής απεικόνισης και βίντεο. Εξοικείωση με τα μενού και τον Scene Manager. Ρυθμίσεις κάμερας (φακός, βάθος πεδίου, ISO, ταχύτητα κλείστρου) και ρυθμίσεις περιβάλλοντος (φυσικός φωτισμός, skydome, HDRI, etc).
Τεχνικές στούντιο Εφαρμογές φυσικού και τεχνητού φωτισμού σε αντικείμενα. Παράδειγμα φωτογράφισης αντικειμένων. Πρακτική εφαρμογή ανα ομάδες (όποιος επιθυμεί μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δική του φωτογραφική μηχανή). Παρουσίαση και συζήτηση των φωτογραφιών. Εισαγωγή στα υλικά, δημιουργία νέου υλικού, σύνθετα υλικά με υφές (bump maps, transparency maps, etc) και χρήση υλικών από τις online βιβλιοθήκες υλικών του Maxwell. Τεχνητός φωτισμός (luminous materials) και χρήση του multilight για εναλλαγές στο φωτισμό κατά τη διάρκεια του rendering.

 

Περίοδος διεξαγωγής

Ημερομηνίες: Από 26/9/2015 έως 27/09/2015

Ημέρες & Ώρες: Σάββατο και Κυριακή ώρες (09:30-16:00)

 

Εισηγητές:

Στέφανος Τσακίρης, Φωτογράφος
Ιδρυτής τους στούντιο «Φωτογραφείον» στη Θεσσαλονίκη. Απόφοιτος του ΤΕΙ Αθήνας, με πτυχίο της σχολής Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών μέσων, με πολυετή εμπειρία στη διαφημιστική φωτογραφία και συνεργασίες με σημαντικές ελληνικές και διεθνείς εταιρίες. Συνεργάτης του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης από το 2004, στα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ιωάννα Συμεωνίδου, Αρχιτέκτων Μηχανικός
Λέκτορας της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Γκρατς στην Αυστρία, επίσημη εκπαιδεύτρια του λογισμικού Rhinoceros και επισκέπτρια καθηγήτρια στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος. Απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, με μετεκπαίδευση στην Architectural Association του Λονδίνου σε θέματα ψηφιακής σχεδίασης και τεχνολογιών αιχμής. Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε πολυάριθμα σεμινάρια σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

 

Κόστος συμμετοχής

Το κόστος συμμετοχής στο αυτοχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης ανέρχεται στο ποσό των εκατό (100) ευρώ για το πλήρες πρόγραμμα των 12 ωρών. Το ποσό θα πρέπει να καταβληθεί μετά την ειδοποίηση αποδοχής των αιτούντων για συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Θα δοθεί βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης.

 

Υποβολή αίτησης

Για συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, είναι απαραίτητο μέχρι 18/09/2015 να συμπληρωθεί η  online φόρμα που μπορείτε να βρείτε εδώ.

 

Στοιχεία επικοινωνίας

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μέσω των παρακάτω στοιχείων επικοινωνίας ([email protected] τηλ. 2310 807502).

RELATED ARTICLES