Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΣε έλλειψη υλικών σκοντάφτει η ολοκλήρωση του «Εξοικονομώ»

Σε έλλειψη υλικών σκοντάφτει η ολοκλήρωση του «Εξοικονομώ»

Ανέφικτη είναι η ολοκλήρωση των έργων που χρηματοδοτούνται από το «Εξοικονομώ» μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, όπως ήταν προγραμματισμένο. Τα έργα σκοντάφτουν σε μία σειρά προβλημάτων που έχουν ανακύψει από τον πόλεμο και την ενεργειακή κρίση και καταγράφονται στην παγκόσμια αγορά.

Τα προβλήματα αυτά παραθέτει το ΤΕΕ Ηπείρου σε επιστολή του προς τα αρμόδια υπουργεία με την οποία ζητά την παράταση για την ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος.

Τα σημαντικότερα προβλήματα που παρατηρούνται είναι τα ακόλουθα:

•             Έχουν παραγγελθεί μηχανήματα αντλιών θερμότητας από τις αρχές του καλοκαιριού και ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει σαφής απάντηση για την ημερομηνία παράδοσής τους.

•             Υπάρχει μεγάλη έλλειψη στην αγορά των panels και κυρίως των inverters για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων καθώς και τεράστια καθυστέρηση από τον ΔΕΔΔΗΕ στο αδειοδοτικό κομμάτι και συγκεκριμένα στην πιστοποίηση των μετρητών net metering.

•             Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση εργασιών επαύξησης ισχύος σε κατοικίες που έχουν σύστημα θέρμανσης με αντλίες θερμότητας, λόγω έλλειψης υλικών από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ, με αποτέλεσμα την αδυναμία ολοκλήρωσης τέτοιων εγκαταστάσεων θέρμανσης.

«Ως Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ, έχοντας συναίσθηση του ρόλου ευθύνης μας, δεν επιθυμούμε την ιδιαίτερη καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος, κάτι που θα λειτουργήσει αρνητικά για την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας.

Παράλληλα είναι άδικη και ιδιαίτερα επιβαρυντική η μη υλοποίηση του προγράμματος για αρκετές κατοικίες, καθώς και για τις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν προχωρήσει σε παραγγελίες των προαναφερθέντων συστημάτων, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και των καθυστερήσεων παράδοσης, που επικρατούν στην παγκόσμια αγορά», τονίζεται στην επιστολή.

Το ΤΕΕ Ηπείρου ζητά παράταση έξι μηνών τουλάχιστον ταυτόχρονα με την ταχύτερη εκταμίευσης των πόρων του προγράμματος προς τους δικαιούχους που έχουν περαιώσει τις παρεμβάσεις και τις διαδικασίες.

Έτσι θα εξασφαλιστεί η ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος με τα μέγιστα ανταποδοτικά οφέλη για το σύνολο της κοινωνίας, βελτιώνοντας αισθητά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των κτιρίων και συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

epiruspost.gr

RELATED ARTICLES