Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΣε αδιέξοδο η συνέχιση της κτηματογράφησης

Σε αδιέξοδο η συνέχιση της κτηματογράφησης

aerofΤην ακύρωση του μεγαλύτερου μέρους του τελευταίου διαγωνισμού κτηματογράφησης, με τον οποίο θα ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο στο υπόλοιπο 65% της χώρας πρότεινε χθες ο πρόεδρος της εταιρείας Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογραφήσεις (ΕΚΧΑ).

Η πρότασή του απορρίφθηκε με σκοπό να συζητηθεί μετεκλογικά, ωστόσο από την εξέλιξη αυτή αποτυπώνεται το πλήρες αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το έργο λόγω της εγκατάλειψής του από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, παρότι η ολοκλήρωσή του το 2020 είχε τεθεί ως υποχρέωση της χώρας έναντι του Μνημονίου.

Ο πρόεδρος της ΕΚΧΑ Ηλίας Λιακόπουλος πρότεινε στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας να ακυρωθεί το αποτέλεσμα στους 22 από τους 28 διαγωνισμούς που περιλαμβάνει η τελική φάση κτηματογράφησης (που προκηρύχθηκε το 2013). Οπως αναφέρει στην εισήγησή του, κατά το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών διαπιστώθηκε ότι «οι εκπτώσεις στην πλειοψηφία των συμβάσεων δεν ήταν οικονομικά συμφέρουσες για το Δημόσιο διότι ήταν πολύ χαμηλές. Συγκεκριμένα, για τις 22 από τις 28 συμβάσεις, οι μέγιστες εκπτώσεις που δόθηκαν κυμαίνονταν από 2,1% έως 5,5%».

Επιπλέον ο κ. Λιακόπουλος σημειώνει ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση για τη συνέχιση του κτηματολογίου. «Ο εν θέματι διαγωνισμός προκηρύχθηκε ύστερα από διαβεβαίωση του υπουργείου Ανάπτυξης για την ύπαρξη εγκεκριμένων κονδυλίων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Στη συνέχεια προέκυψε ότι τα εν λόγω κονδύλια θα πρέπει να αναζητηθούν αποκλειστικά από συγχρηματοδότηση από την Ε.Ε. Η εταιρεία μας κατέβαλε κάθε προσπάθεια για να αποσαφηνίσει τη διαθεσιμότητα των εν λόγω κονδυλίων και ύστερα από 7 μήνες επαφών και συνεννοήσεων προκύπτει ότι ενώ η συμφωνία που είχε γίνει αφορούσε τη χρηματοδότηση του κτηματολογίου με 100 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και 80 εκατ. από το ΕΣΠΑ 2014-2020, σήμερα φαίνεται να έχουν διασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ 2007-2013 29 εκατ. ευρώ από την ψηφιακή σύγκλιση, δεν έχουν εγκριθεί ακόμα τα 38 εκατ. ευρώ που έχουν διατεθεί από το ΠΕΠ Αττική, ενώ για τα υπόλοιπα που θα διατίθεντο από το Ε.Π. “Αγροτική Ανάπτυξη” δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες».

Η εξέταση της πρότασης του προέδρου της ΕΚΧΑ μετατέθηκε από την πλειονότητα των μελών του Δ.Σ. για μετά τις εκλογές. Η επικρατούσα πρόταση, την οποία υπογράφουν μεταξύ άλλων οι δύο αντιπρόεδροι της ΕΚΧΑ, Νίκος Ζυγούρης και Αλίκη Φατούρου, ζητεί περαιτέρω αξιολόγηση της κατάστασης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

 

kathimerini.gr

RELATED ARTICLES