Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΣε Ελληνική ΜμΕ το Ευρωπαϊκό Βραβείο EMAS 2014

Σε Ελληνική ΜμΕ το Ευρωπαϊκό Βραβείο EMAS 2014

emasTο Κοινοτικό Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης και Ελέγχου EMAS (Eco-Management and Audit Scheme) είναι το οικολογικό «εργαλείο» που μόνο οφέλη και αξιοπιστία προσφέρει στις επιχειρήσεις και στους οργανισμούς που εδρεύουν στην Ευρώπη και –εθελοντικά– το έχουν υιοθετήσει. Λειτουργεί ήδη περισσότερα από δέκα χρόνια, και στη χώρα μας ο αριθμός των οργανισμών που το έχουν υιοθετήσει σημειώνει αύξηση. Ωστόσο, οι ευκαιρίες που προσφέρει στις επιχειρήσεις, μέσα από τις συνεχείς πρωτοβουλίες και τα προγράμματά του για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεών τους, υπαγορεύουν την ακόμη μεγαλύτερη αξιοποίησή τους.

Στους στόχους του EMΑS δεν είναι μόνο η δημοσιοποίηση της προόδου των οργανισμών, αλλά και η επιβράβευσή τους με το Ευρωπαϊκό Βραβείο EMΑS, το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέσπισε το 2005 προκειμένου να αναδείξει παραδείγματα αριστείας στον τομέα της περιβαλλοντικής διαχείρισης, όταν τα επιτυγχάνουν όχι μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και οι πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.Συγκεκριμένα, για την ενθάρρυνση των ΜΜΕ λειτούργησε το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα PROSPEC, ώστε με την υιοθέτηση του συστήματος EMAS από τις εταιρείες αυτές να απλοποιούνται οι διαδικασίες, να μειώνονται τα κόστη, όπως και η προσπάθεια που απαιτείται προκειμένου μια μικρομεσαία εταιρεία να καταχωριστεί, αλλά και να διατηρεί τη θέση της στο μητρώο EMAS.

Εφέτος, το θέμα των βραβείων EMAS 2014 ήταν οι «Αποτελεσματικές οικολογικές καινοτομίες για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων». Και στους νικητές των έξι συνολικά κατηγόριων είναι η «Βασ. & Αικατερίνη Κοτταρίδη Ο.Ε.» από την Ελλάδα. Υποψήφιοι φέτος ήταν 29 φορείς από 14 ευρωπαϊκές χώρες και οι νικητές επελέγησαν από κριτική επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνώμων, υπό την προεδρία της Elisa Tonda, προϊστάμενης της μονάδας «Business and Industry» του τμήματος Τεχνολογίας, Βιομηχανίας και Οικονομικών του προγράμματος του ΟΗΕ για το περιβάλλον. Η απονομή των βραβείων έγινε στο πλαίσιο της έκθεσης Industrial GreenTec Fair στο Αννόβερο της Γερμανίας. Η «Βασ. & Αικατερίνη Κοτταρίδη» βραβεύθηκε στην κατηγόρια των Πολύ Μικρών Οργανισμών. Παράγει μπρικέτες για μπάρμπεκιου από ελληνικό πυρηνόξυλο (κουκούτσι ελιάς), ένα προϊόν για το οποίο έχει πάρει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, αποτελεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και δεν έχει χημικά πρόσθετα. Είναι το πρώτο πράσινο προϊόν στο είδος του που παράγεται με καινοτομικό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο από απόβλητα. Τους νικητές συνεχάρη ο επίτροπος για το Περιβάλλον Janez Potocnik και τους ευχήθηκε να συνεχίσουν «το αξιέπαινο έργο τους».

 

Πηγή: www.energia.gr

RELATED ARTICLES