Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΣε ξενοδοχεία μετατρέπονται κτίρια του ΕΦΚΑ στο κέντρο της Αθήνας

Σε ξενοδοχεία μετατρέπονται κτίρια του ΕΦΚΑ στο κέντρο της Αθήνας

Περιζήτητα είναι τα αυτοτελή κτίρια που επιχειρεί να αξιοποιήσει αυτή την περίοδο ο ΕΦΚΑ, που έχει αναλάβει το σχετικό έργο. Η επανεκκίνηση των διαγωνισμών που είχαν περιέλθει σε τέλμα λόγω της πανδημίας κρίνεται απολύτως επιτυχημένη, καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι ζωηρό και αφορά κυρίως στην ανάπτυξη νέων ξενοδοχείων πόλης στο κέντρο της Αθήνας. Οι εξαιρετικές προσβάσεις που προσφέρουν τα κτίρια αυτά, καθώς βρίσκονται κοντά σε στάσεις μετρό και ΗΣΑΠ, η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους και η ευκολία μετατροπής σε ξενοδοχεία συγκαταλέγονται μεταξύ των βασικών λόγων για τους οποίους παρουσιάζουν επενδυτικό ενδιαφέρον.

Σταδίου 41

Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την αξιοποίηση, μέσω μακροχρόνιας ενοικίασης, του κτιρίου του ΕΦΚΑ στην οδό Σταδίου 41. Η μοναδική δεσμευτική προσφορά κατατέθηκε από την αλυσίδα Brown Hotels, μέσω του «οχήματος» Eastmed Real Estate Four Μονοπρόσωπη Α.Ε. Πρόκειται για ακίνητο συνολικής επιφάνειας 8.453 τ.μ., το οποίο περικλείεται από τις οδούς Σταδίου, Πεσμαζόγλου, Σοφοκλέους και Αιόλου (πεζόδρομος πλ. Κοτζιά) και όπου στο παρελθόν φιλοξενούνταν η αλυσίδα Fokas.

Το ακίνητο απέχει 300 μέτρα από την πλατεία Ομονοίας και άλλα τόσα από τον σταθμό του μετρό «Πανεπιστήμιο». Ο σχετικός διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Ορίζει ως ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα το ποσό των 45.000 ευρώ, ενώ η διάρκεια της μίσθωσης έχει οριστεί σε 15 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον πέντε έτη, δηλαδή συνολικά 20 χρόνια. Στον επενδυτή παρέχεται και περίοδος χάριτος έξι μηνών πριν ξεκινήσει την καταβολή των μισθωμάτων, ώστε να προχωρήσει στις απαιτούμενες εργασίες ανακαίνισης.

Ζαλοκώστα 7-9

Τον προηγούμενο μήνα, ένας ακόμα διαγωνισμός του ΕΦΚΑ στέφθηκε με επιτυχία. Ο λόγος για την αξιοποίηση, επίσης με μακροχρόνια μίσθωση, διατηρητέου κτιρίου επί της οδού Ζαλοκώστα 7-9. Για τη μακροχρόνια ενοικίαση (30 + 10 χρόνια) του εν λόγω ακινήτου υποβλήθηκαν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές από τρία διαφορετικά σχήματα.

Συγκεκριμένα, από τους ξενοδοχειακούς ομίλους Λάμψα και Grecotel, όπως επίσης και από το TOR Hotel Group της οικογένειας Τορνιβούκα, με σημαντική παρουσία στις αγορές της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής. Αυτή την περίοδο διενεργείται ο έλεγχος των φακέλων και η αξιολόγηση των οικονομικών προσφορών, ώστε να αναδειχθεί ο πλειοδότης. Το ελάχιστο μίσθωμα για το ακίνητο του 1939, με επιφάνεια 1.854 τ.μ., έχει οριστεί στις 17.000 ευρώ, ενώ ο επενδυτής θα αναλάβει να υλοποιήσει και εργασίες ανακατασκευής ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.

Πανεπιστημίου 46

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η διεξαγωγή διαγωνισμού για ένα ακόμα κτίριο του ΕΦΚΑ. Ο λόγος για ένα από τα μεγαλύτερα ακίνητα του χαρτοφυλακίου του Φορέα, επιφάνειας 10.247 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στην οδό Πανεπιστημίου 46. Πρόθεση είναι η ανάπτυξη ενός ξενοδοχείου τεσσάρων αστέρων. Στην περίπτωση του εν λόγω ακινήτου έχει υπολογιστεί ότι το κόστος για την ανακατασκευή του θα είναι τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ, με το μηνιαίο μίσθωμα να διαμορφώνεται σε 85.000 ευρώ.

Τα λιγοστά αυτοτελή κτίρια στο κέντρο της Αθήνας συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επενδυτών, καθώς θεωρούνται εξαιρετικές περιπτώσεις για την ανάπτυξη ξενοδοχείων πόλης. Με δεδομένο ότι οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης διαθέτουν σημαντική ακίνητη περιουσία με αυτά τα χαρακτηριστικά, οι διαγωνισμοί για την αξιοποίηση των ακινήτων αυτών έχουν στεφθεί με επιτυχία.

Σταδίου 65

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επένδυση των Prodea Investments και Dimand-EBRD, που αφορά την ανακατασκευή του Σαρογλείου Μεγάρου στην πλ. Ομονοίας και συγκεκριμένα στην οδό Σταδίου 65. Στο κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων θα λειτουργήσει ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων της αλυσίδας Moxy Hotels του ομίλου Marriott. Το νέο ξενοδοχείο θα είναι το πρώτο στην Ελλάδα που έχει πράσινη πιστοποίηση και αναμένεται να λειτουργήσει κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ το ύψος της επένδυσης εκτιμάται ότι δια-μορφώνεται σε 20 εκατ. ευρώ.

Νίκος Ρουσάνογλου

kathimerini.gr

RELATED ARTICLES