Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΣημαντική πρόοδος στη διαχείριση απορριμμάτων στον Νομό Αχαΐας και την αντιμετώπιση του...

Σημαντική πρόοδος στη διαχείριση απορριμμάτων στον Νομό Αχαΐας και την αντιμετώπιση του προβλήματος στο Αίγιο.

Υπό τον συντονισμό του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μανώλη Γραφάκου, πραγματοποιήθηκαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύο διαδοχικές συσκέψεις με θέμα τη συνολική αντιμετώπιση της Διαχείρισης Απορριμμάτων στον Νομό Αχαΐας με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα του Αιγίου.
Στις συσκέψεις συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής  Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Νικόλαος Παπαθεοδώρου, ο δήμαρχος Αιγίου, κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης  Στερών Αποβλήτων Αχαΐας (ΦοΔΣΑ) κ. Γρηγόρης Αλεξόπουλος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, του Δήμου Αιγίου και της Περιφέρειας.
Στις συσκέψεις διαπιστώθηκε η σημαντική πρόοδος που έχει επιτευχθεί τόσο στο πρόβλημα του Αιγίου όσο και στη συνολικότερη διαχείριση απορριμμάτων στον Νομό Αχαΐας.
Συγκεκριμένα:
1.   Δρομολογείται η άμεση λύση του προβλήματος των απορριμμάτων στο Αίγιο. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα κατευθύνονται σε χώρους του ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδος μετά από αποδοχή από τον εν λόγω Φορέα.
2.   Ολοκληρώνεται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020 η διαδικασία δημοπράτησης της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Πάτρας, στη θέση Φλόκα. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 43 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη μονάδα είναι μία από τις 17 τις οποίες έχει θέσει ως στόχο να δημοπρατηθούν εντός του 2020 ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης.
3.   Αποφασίσθηκε η κατάργηση και η αποκατάσταση του  ΧΑΔΑ (Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) και του  ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) Αιγείρας. Το ΥΠΕΝ λαμβάνοντας υπόψιν τον επικείμενο Περιφερειακό Σχεδιασμό, συντόνισε τις προσπάθειες ώστε να αποφασισθεί εν τέλει το οριστικό κλείσιμο και η αποκατάστασή τους  με πόρους από την Περιφέρεια και το ΕΣΠΑ.
Μετά το πέρας των δύο διαδοχικών συναντήσεων, ο κ. Γραφάκος δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που επιτυγχάνεται ο στόχος της δημοπράτησης της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων στην Πάτρα εντός του πρώτου εξαμήνου. Αναφορικά δε με το Αίγιο – ένα από τα τρία άμεσα και οξύτατα προβλήματα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε με την ανάληψη των καθηκόντων μας – δουλέψαμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα σε πολύ στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Περιφερειάρχη κ. Φαρμάκη καθώς και με τον δήμαρχο της πόλης, κ. Καλογερόπουλο. Σήμερα, από κοινού καταλήξαμε σε μία ολιστική και οριστική λύση που αντιμετωπίζει το θέμα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα».
RELATED ARTICLES