Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝέαΣκιές γύρω από το ζήτημα των οικιστικών πυκνώσεων

Σκιές γύρω από το ζήτημα των οικιστικών πυκνώσεων

Έχουν περάσει λίγες εβδομάδες από τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι, που στοίχισαν τη ζωή σε 98 ανθρώπους, με τις συζητήσεις πλέον να επικεντρώνονται στο πως θα αποτραπούν στο μέλλον αντίστοιχες τραγωδίες. Ένα βασικό και αναπόσπαστο στοιχείο της στρατηγικής που θα πρέπει να ακολουθηθεί στο μέλλον αφορά στη δασική πολιτική.

Με ποιον τρόπο, δηλαδή, θα μπουν όρια στην άναρχη δόμηση, αλλά και πώς θα προστατευτούν τα δάση.

Η ανάρτηση των δασικών χαρτών αποτελεί ίσως μια από τις μεγαλύτερες ελλείψεις που υπήρχαν, με την κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια να έχει αναρτήσει δασικούς χάρτες για το 49% της χώρας και να ευελπιστεί πως το 2019 θα έχουν αναρτηθεί για το 90% της συνολικής επιφάνειας.  Μάλιστα, εντός του μήνα θα αναρτηθούν και στην Ανατολική Αττική, ενώ μεταξύ των περιοχών όπου θα αναρτηθούν δασικοί χάρτες βρίσκονται και οι πληγείσες περιοχές, με το υπουργείο Περιβάλλοντος να ξεκαθαρίζει, πως με αυτόν τον τρόπο θα μπει «φρένο» στις ορέξεις καταπατητών.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα προχωρήσει με κάθε πολιτικό κόστος στο έργο της κατεδάφισης των αυθαιρέτων που βρίσκονται στην Αττική, εντός δασικών. περιοχών, στη ζώνη του Αιγιαλού και σε ρέματα. Πρόκειται σύμφωνα με το υπουργείο για 3.200 αυθαίρετα, ενώ άγνωστος παραμένει ακόμα ο αριθμός αυθαιρέτων στην υπόλοιπη χώρα. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανακοίνωσε πως το υπουργείο έχει στην κατοχή του κατάλογο με τον αριθμό των αυθαίρετων και για την υπόλοιπη χώρα και απομένει η έγκριση των απαραίτητων για την κατεδάφισή τους κονδυλίων, από το Πράσινο Ταμείο.

Ωστόσο, σκιές υπάρχουν γύρω από το ζήτημα της διαχείρισης των οικιστικών πυκνώσεων, δηλαδή των οικισμών που βρίσκονται εντός δασικών χαρτών. Το κυρίαρχο ερώτημα είναι πως το υπουργείο θα συγκεράσει την εκπεφρασμένη θέση του για προστασία του περιβάλλοντος με την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Στα τέλη του Σεπτεμβρίου αναμένεται να κατατεθεί το σχέδιο νόμου για τις οικιστικές πυκνώσεις, ενώ το υπουργείο κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το τι θα πράξει. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος. ανέφερε πάντως χθες πως «η νομοθεσία για τις οικιστικές πυκνώσεις, δε θα παραβιάζει τους κανόνες του περιβάλλοντος, τους κανόνες προστασίας και δε θα επιτρέπει επίσης να παρερμηνεύεται η οικιστική πύκνωση και να μην εφαρμόζεται ακριβώς η νομοθετημένη πλέον υπουργική απόφαση του Γιάννη Τσιρώνη την οποία έχουμε κάνει νόμο σε δεύτερο χρονικό βήμα».

Παρόλα αυτά 14 δήμοι της χώρας συνεχίζουν ακόμα να μην στέλνουν τα σχέδια οικιστικών πυκνώσεων, με τον κ. Σωκράτη Φάμελλο να υποστηρίζει πως δεν θα δοθεί άλλη παράταση στους εν λόγω δήμους. Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα επιβάλλει να επιδιωχθεί κοινωνική συναίνεση, καθώς το πρόβλημα είναι εκτεταμένο και δεν αφορά μεμονωμένες περιοχές.

Τέλος, ένα άλλο βασικό ζήτημα στο οποίο έγινε αναφορά στη χθεσινή συνέντευξη τύπου αφορά στην αντιπλημμυρική προστασία τόσο στην Ανατολική όσο και στη Δυτική Αττική. Όπως τόνισε ο κ. Φάμελλος «οι δασικές υπηρεσίες ολοκλήρωσαν τις απαραίτητες μελέτες και μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα εγκριθούν χρηματοδοτήσεις 3,5 εκατομμυρίων ευρώ στην Ανατολική Αττική και 13,5 εκατομμυρίων ευρώ στη Δυτική Αττική, ώστε να είναι ασφαλείς οι περιοχές αυτές μετά από αυτό το ισχυρό και τραγικό χτύπημα το οποίο είχαμε με την πυρκαγιά στο τέλος Ιουλίου».

του Δημήτρη Αβαρλή

energia.gr

RELATED ARTICLES