Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΣκληρό πόκερ για το «κούρεμα» στις ΑΠΕ

Σκληρό πόκερ για το «κούρεμα» στις ΑΠΕ

Ζήτημα ημερών είναι όπως μαθαίνω οι αποφάσεις του Υπουργείου Ενέργειας για το πώς θα μειωθεί η «τρύπα» στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ και η ιδέα του «κουρέματος» προκαλεί ηλεκτροσόκ στους επενδυτές που τα τελευταία χρόνια μπήκαν στον κλάδο.

Όπως μαθαίνω, επιθυμία του Υπουργείου είναι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να βάλουν όλοι το χέρι στην τσέπη, ώστε το κόστος να επιμεριστεί και να μην είναι απαγορευτικό. Από την άλλη, όπως μου λένε, κυρίως τα ξένα funds που έχουν επενδύσει στην Ελλάδα διαμηνύουν, ότι ένα  «κούρεμα» στις αποδόσεις τους θα είναι casus beli και ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε μελλοντικές επενδύσεις.

Σε αυτό το μήκος κύματος είναι και οι τράπεζες, καθώς, όπως μου λένε, έχουν υπολογίσει τα δάνεια με βάση συγκεκριμένες αποδόσεις και αν αυτές αλλάξουν άρδην είναι πιθανό κάποια από αυτά να μην είναι πλέον βιώσιμα.

Από την πλευρά τους, «στα κάγκελα» είναι και οι βιομήχανοι, καθώς υποστηρίζουν ότι ήδη πληρώνουν πολύ ακριβά το ρεύμα ενώ απίθανο θεωρείται να επιβαρυνθούν επιπλέον οι ιδιώτες καταναλωτές.

Πάντως, όπως μου λένε, ως «λευκός ιππότης» στην εξίσωση πάντως μπορεί να λειτουργήσει το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς ένα κομμάτι από τους πόρους του ενδέχεται να καλύψει την τρύπα του ΕΛΑΠΕ, η οποία αντικειμενικά δημιουργήθηκε και λόγω της μείωσης της κατανάλωσης ρεύματος από την πανδημία.

The Insider

insider.gr

RELATED ARTICLES