Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΣπήλαιο Διρού: λαμπτήρες LED προστατεύουν τους σταλαγμίτες από τη μικροχλωρίδα

Σπήλαιο Διρού: λαμπτήρες LED προστατεύουν τους σταλαγμίτες από τη μικροχλωρίδα

save energyΦωτισμός εξοικονόμησης ενέργειας LED θα χρησιμοποιηθεί για την περιβαλλοντική αποκατάσταση του σπηλαίου Βλυχάδας, στον Διρό Λακωνίας, όπου έχει αναπτυχθεί μικροχλωρίδα τόσο στους σταλαγμίτες όσο και στον πλούσιο λιθωματικό διάκοσμο.

Όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, Ανδρέας Ντάρλας, κύριο πρόβλημα του σπηλαίου σήμερα αποτελεί η χρήση παλαιωμένου τύπου φωτισμού που εκπέμπει θερμότητα, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη μικροχλωρίδας (πρασινάδας) στους σταλαγμίτες, που βλάπτει το σπήλαιο όχι μόνο οπτικά, αλλά και άμεσα.

Σύμφωνα με τους μελετητές, η τουριστική αξιοποίηση θα πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύεται το φυσικό περιβάλλον, όπως με τη χρήση κατάλληλων υλικών που θα συμβάλουν τόσο στην ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης όσο και στην ασφάλεια των επισκεπτών. Κυρίως όμως, θα πρέπει να υπάρχουν κατάλληλες πηγές φωτισμού, που θα αποτρέπουν την ανάπτυξη της λεγόμενης φωτοσυνθετικής μικροχλωρίδας.

Η μελέτη που εγκρίθηκε από την αρμόδια εφορεία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αντικατάσταση του υπάρχοντος φωτισμού με ειδικούς λαμπτήρες τύπου LED χαμηλής ισχύος (ή ειδικοί μονοχρωματικοί λαμπτήρες, όπου είναι αναγκαίο), η τοποθέτηση φωτοκύτταρων διακοπής φωτισμού ανάδειξης και η εγκατάσταση μόνιμων συστημάτων που θα καταγράφουν και θα παρακολουθούν τις κλιματικές παραμέτρους, αλλά και τη φωτοσυνθετική μικροχλωρίδα.

Όσο για την υπάρχουσα πρασινάδα, προτάθηκε ο περιορισμός της με τη χρήση αντλιών χαμηλής πίεσης νερού και επιλεγμένου χημικού σκευάσματος, εργασία την οποία θα βοηθήσουν οι πλωτές εξέδρες που θα τοποθετηθούν στο λιμναίο τουριστικό τμήμα και η χρήση διχτυών με πολύ μικρό μάτι για τη συγκράτηση των παραπροϊόντων καθαρισμού.

Το σπήλαιο βρίσκεται στον κόλπο του Διρού στη Μάνη, με χερσαίο (300 μ.) και ενάλιο τμήμα (3.100 μ.), όπου η ξενάγηση γίνεται με βάρκες. Διατρέχεται από υπόγειο ποταμό που χύνεται στη θάλασσα, ενώ μέσα στο σπήλαιο έχουν βρεθεί οστά από διάφορα ζώα, όπως ιπποπόταμοι, πάνθηρες, ύαινες, λιοντάρια και ελάφια, ενώ έχει εντοπιστεί και προϊστορική κεραμική.

Η τουριστική αξιοποίηση του σπηλαίου έχει ξεκινήσει από το 1961, με την εκμετάλλευσή του να έχει από το 1967 ο ΕΟΤ και τα τελευταία χρόνια η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑΔ ΑΕ). Η μελέτη εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια αναβάθμισης των εγκαταστάσεων και των χώρων των σπηλαίων της Βλυχάδας και της Αλεπότρυπας.

 

Πηγή: econews.gr

RELATED ARTICLES