Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΣτασινός: «Παράθυρο» για νέα γενιά αυθαιρέτων με το ν/σ Σταθάκη

Στασινός: «Παράθυρο» για νέα γενιά αυθαιρέτων με το ν/σ Σταθάκη

Μια νέα γενιά αυθαιρέτων κινδυνεύει να δημιουργήσει διάταξη του νομοσχεδίου για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος που ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Γιώργο Στασινό, προβληματική κρίνεται η ρύθμιση που προβλέπει την έκδοση οικοδομικής άδειας με ευθύνη του μηχανικού για κατασκευές μέχρι 2.000 τ.μ. κατοικίας και ως 1.000 τ.μ. για ειδικά κτήρια.

«Συμφωνώ με τη φιλοσοφία της ρύθμισης, όμως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής της», δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους και εξήγησε ότι ο λόγος είναι ότι σήμερα οι μηχανικοί δεν έχουν στα χέρια τους τα ψηφιακά εργαλεία με όλα τα δεδομένα ενός ακινήτου και κάθε περιοχής, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ο κίνδυνος για αστοχίες και αυθαιρεσίες «από τις οποίες θα επωφεληθούν επιτήδειοι της αγοράς και θα δημιουργηθεί ένας νέος κύκλος αυθαιρέτων κατασκευών».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής των μηχανικών, ένα χαρτί από το δασαρχείο μπορεί να είναι άκυρο επειδή έχει αλλάξει μία διάταξη της νομοθεσίας και τέτοιου είδους αλλαγές υπάρχουν πολλές.

Ανεφάρμοστες χαρακτήρισε και τις προβλέψεις για τα Παρατηρητήρια Δόμησης που θα λειτουργούν σε επίπεδο περιφερειών και δήμων με σκοπό την ανάσχεση της αυθαίρετης δόμησης. Όπως σημείωσε «ενώ είναι προβλέψεις προς τη σωστή κατεύθυνση, στην πράξη θα μείνουν ανενεργές διότι δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό για να λειτουργήσουν και έτσι θα εξακολουθήσει να λειτουργεί το σημερινό σύστημα».

Προβληματικό χαρακτήρισε ο κ. Στασινός και το θέμα της μεταφοράς συντελεστή δόμησης που χαρακτήρισε ένα γραφειοκρατικό μηχανισμό. Όπως επισήμανε «η πολιτεία δεν υιοθέτησε την πρόταση που εγκαίρως και τεκμηριωμένα κατέθεσα ο ίδιος προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, η οποία προέβλεπε λειτουργία τράπεζας γης με ηλεκτρονικό μοντέλο, η οποία θα εξασφάλιζε διαφάνεια, αλλά και δυναμική ανάπτυξη του θεσμού στην αγορά για της κατασκευές». Αντιθέτως, τόνισε, «παραμένουμε στις γραφειοκρατικές λειτουργίες του παρελθόντος, οι οποίες δοκιμάστηκαν από αναποτελεσματικότητα και παθογένειες».

Λήγει η τελευταία παράταση για τα αυθαίρετα

Το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή και γίνεται αγώνας δρόμου από το ΥΠΕΝ για να οριστούν οι ημερομηνίες έναρξης της συζήτησης στις αρμόδιες Επιτροπές. Θεωρείται πάντως εξαιρετικά απίθανο να προλάβει τους χρόνους της τελευταίας παράτασης που έχει δοθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος, που είναι η 23η Ιουλίου. Για το θέμα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ δήλωσε χθες ότι θα πρέπει να δοθεί νέα παράταση προκειμένου να μην εμποδίσει την αγορά στις μεταβιβάσεις ακινήτων.
Ο κ. Στασινός επεσήμανε επίσης ότι το Επιμελητήριο έχει έτοιμο το νέο πληροφοριακό σύστημα υποδοχής των δηλώσεων, που όπως διευκρίνισε θα λειτουργήσει παράλληλα με το πληροφοριακό σύστημα του υφιστάμενου νόμου.

Ψηφιακός χάρτης

Ιδιαίτερη αναφορά, έγινε από τον κ. Στασινό και στην πρόταση του ΤΕΕ για την δημιουργία ενός ψηφιακού χάρτη, ο οποίος θα περιλαμβάνει όλες τις θεσμικές γραμμές (ιδιοκτησιακά, καθεστώς προστασίας, αρχαιολογικά, δασικά, όροι δόμησης κ.α.). «Ένα έργο υποδομής με κατεξοχήν αναπτυξιακή διάσταση», όπως είπε, «το οποίο απαιτεί δύο χρόνια συστηματικής δουλειάς για να γίνει πραγματικότητα, λόγω του ότι πολλά επί μέρους δεδομένα παραμένουν διάσπαρτα». Μάλιστα όπως έκανε γνωστό, το ΤΕΕ έχει την υποδομή να υλοποιήσει το συγκεκριμένο έργο, με πολύ χαμηλό κόστος και ότι σχετική πρόταση έχει κατατεθεί σε υπουργούς της κυβέρνησης και πρόσφατα στον υπουργό Οικονομίας Στέργιου Πιτσιόρλα.

Εκτός αγοράς εργασίας πάνω από το 81% των μηχανικών

Aναφερόμενος στις νέες πρωτοβουλίες και αναπτυξιακές προτάσεις του ΤΕΕ, ο κ. Στασινός ανέφερε εκτός από τον ψηφιακό χάρτη, την ίδρυση Ινστιτούτου Μελετών και Δεικτών του Τεχνικού Κόσμου, Κέντρο Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας, δράση ενίσχυσης νεοφυών επιχειρήσεων PROTOTYPE BY TEE, Πιστοποίηση τεχνικών επαγγελμάτων καθώς και Νέα Ηλεκτρονική Υπηρεσία Ενημέρωσης για τεχνικά, θεσμικά, τεχνολογικά, επιστημονικά θέματα. Για το ασφαλιστικό, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ δήλωσε ότι γίνεται προσπάθεια για την ένταξη των ελευθέρων επαγγελματιών στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού οφειλών. Περιέγραψε την ζοφερή εικόνα του κλάδου λέγοντας ότι από το σύνολο των περίπου 70.000 μηχανικών που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, οι 68.183 έχουν οφειλές συνολικού ύψους 885 εκατομμυρίων ευρώ, τις οποίες στη συντριπτική τους πλειοψηφία αδυνατούν να πληρώσουν. Μόνο οι 12.738 από αυτούς έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών για συνολικό ποσό 85 εκατομμυρίων ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, ότι «οι μηχανικοί έχουν στον ΕΦΚΑ αρρύθμιστες οφειλές της τάξης των 800 εκατομμυρίων ευρώ και οι ρυθμισμένοι αντιστοιχούν σε ποσοστό μόλις 18,5%, δηλαδή, το 81,5% είναι εκτός επαγγέλματος, αφού οι υπόλοιποι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ασφαλιστική ενημερότητα, η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά».

 

της Μαριάννας Τζάννε

newmoney.gr

RELATED ARTICLES