Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΣτενός κλοιός στα Ταμεία για τα αποθεματικά

Στενός κλοιός στα Ταμεία για τα αποθεματικά

money2Σε κλίμα έντασης διεξήχθη χθες η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΥΤΕΚΩ (Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας), δίνοντας για τρίτη φορά απορριπτική απάντηση στο θέμα της τοποθέτησης των διαθεσίμων του ασφαλιστικού ταμείου σε repos στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η τρίτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΥΤΕΚΩ έγινε κατόπιν πιέσεων της κυβέρνησης να αλλάξουν οι δύο προηγούμενες αποφάσεις του, με τις οποίες οι ασφαλισμένοι του ταμείου αρνούνταν την εκχώρηση των διαθεσίμων τους, ύψους 88 εκατ. ευρώ, στην ΤτΕ.

Η χθεσινή συνεδρίαση προκλήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατόπιν έντονων κυβερνητικών πιέσεων με τις οποίες το δ.σ. του ΤΑΥΤΕΚΩ καλούνταν να αναθεωρήσει τις προηγούμενες αποφάσεις του με το σκεπτικό ότι δεν αξιολόγησε σωστά τα δεδομένα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτήν παρίστατο και ανώτερο στέλεχος του Υπουργείου Εργασίας, δηλωτικό του αυξημένου ενδιαφέροντος της κυβέρνησης να μεταπειστούν τα ταμεία και να εκχωρήσουν τα διαθέσιμά τους στην ΤτΕ.

Ωστόσο, παρά τις έντονες «οχλήσεις», τα ταμεία δεν φαίνεται να μεταπείθονται, καθώς πέραν του ότι δεν θέλουν να διακυβεύσουν τις εισφορές ασφαλισμένων και εργοδοτών που προορίζονται για συντάξεις, δεν έχουν καμία δέσμευση από πλευράς κυβέρνησης.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Capital.gr, «με το σκεπτικό μιας υποτιθέμενης επένδυσης, η κυβέρνηση επιδιώκει να ενθυλακώσει τα αποθεματικά των ταμείων, χρήματα που αποτελούν την τελευταία «νησίδα» για τους ασφαλισμένους. Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται με καμία νομοθετική κάλυψη προς τις διοικήσεις των ταμείων, οι οποίες μπορεί να διωχθούν από τους ασφαλισμένους για κακή διαχείριση των αποθεματικών τους».

Ανάλογη πίεση από πλευράς κυβέρνησης να «ξανασκεφτεί» την εκχώρηση των περίπου 150 εκατ. ευρώ διαθεσίμων του, έχει δεχτεί και το επικουρικό και προσυνταξιοδοτικό ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων ΕΤΑΤ, το οποίο θα συνεδριάσει, επίσης για τρίτη φορά, την ερχόμενη Τρίτη.

Όπως είχε γράψει το Capital.gr, οι πιέσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία για την τοποθέτηση των διαθεσίμων τους σε repos με την Τράπεζα της Ελλάδος, εντείνονται δημιουργώντας έντονες ανησυχίες στους ασφαλισμένους ότι από προαιρετική, η εκχώρηση των διαθεσίμων τους μπορεί να καταστεί υποχρεωτική.

Οι πιέσεις που ασκούνται προς τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων είναι ενδεικτικές της ασφυκτικής έλλειψης ρευστότητας και της αγωνίας της κυβέρνησης να καλύψει τις υποχρεώσεις για την καταβολή μισθών και συντάξεων στα τέλη του μήνα, μετά μάλιστα το «κρούσμα» καθυστέρησης πληρωμής μισθών στους εργαζόμενους του ΟΠΕΚΕΠΕ.

 

της Νένας Μαλλιάρα

Πηγή:capital.gr

RELATED ARTICLES